αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΤέσσερις μήνες μετά τις ανακοινώσεις, η εξαγορά της Apivita παραμένει στον «αέρα»- Ποιοι είναι οι λόγοι πίσω από την καθυστέρηση

Τέσσερις μήνες μετά τις ανακοινώσεις, η εξαγορά της Apivita παραμένει στον «αέρα»- Ποιοι είναι οι λόγοι πίσω από την καθυστέρηση

Τέσσερις και πλέον μήνες από την ημέρα που έγινε επισήμως γνωστό ότι η ελληνική εταιρεία φυτικών καλλυντικών Apivita της οικογένειας Κουτσιανά προσαρτάται στο άρμα της ισπανικής εταιρείας Puig Group, η ολοκλήρωση του deal προχωρά με αργούς ρυθμούς.

Πηγές κοντά στη διοίκηση της εταιρείας, που μίλησαν στην εφημερίδα Κεφάλαιο, απέδωσαν την καθυστέρηση σε διαδικαστικές λεπτομέρειες που πρέπει να λυθούν. Ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε ότι στις 16 Ιουνίου θα είχε ολοκληρωθεί η συναλλαγή. Η μετάθεση ενδεχομένως να οφείλεται στην καθυστέρηση λήψης απόφασης για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της ελληνικής εταιρείας.

Αύξηση 13 εκατ. ευρώ

Η πρώτη γενική συνέλευση, η οποία θα σηματοδοτούσε την είσοδο της Puig στο μετοχικό κεφάλαιο της Apivita, είχε ορισθεί για τις 3 Μαΐου. Τελικά εκείνη η γενική συνέλευση δεν έγινε και η απόφαση μετατέθηκε σε δεύτερη επαναληπτική έκτακτη γενική συνέλευση στις 15 Μαΐου. Εντέλει, εκείνη η γενική συνέλευση αποφάσισε την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Apivita μέχρι του ποσού των 13 εκατ. ευρώ με καταβολή μετρητών και με την έκδοση 1.205.673 νέων κοινών, ονομαστικών μετοχών με δικαίωμα ψήφου, ονομαστικής αξίας 1 ευρώ και τιμή διάθεσης εκάστης μετοχής 10,80 ευρώ. Η καταβολή της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου θα πρέπει να πραγματοποιηθεί εντός προθεσμίας τεσσάρων μηνών από την ημερομηνία της συνέλευσης, ενώ η προθεσμία μπορεί να παραταθεί κατά έναν μήνα από το διοικητικό συμβούλιο.

Μέχρι στιγμής, πάντως, δεν έχει υπάρξει κάποια επίσημα ανακοίνωση από την πλευρά της εταιρείας, ενώ και στελέχη της αποφεύγουν να τοποθετηθούν ξεκάθαρα για το τι μέλλει γενέσθαι. Επίσης, ένα ερώτημα που δεν έχει απαντηθεί είναι αν η παραγωγή της ελληνικής εταιρείας θα παραμείνει στην Ελλάδα. Ο ιδρυτής της εταιρείας Νίκος Κουτσιανάς είναι κατηγορηματικός από την πρώτη στιγμή ότι δεν θα υπάρξει κάποια μεταβολή στην παραγωγή. Ήδη όμως υπάρχουν σενάρια ότι η ελληνική θυγατρική της Puig θα εστιάσει στο κομμάτι της έρευνας και τεχνολογίας μόνο.

Σε ό,τι αφορά το τίμημα της πώλησης της Apivita, επικρατεί ασάφεια. Η αγορά υποστηρίζει πως η Puig για την απόκτηση πλειοψηφικού πακέτου μετοχών της Apivita (το ακριβές ποσοστό εξακολουθεί να παραμένει άγνωστο) είναι διατεθειμένη να δώσει από 30-40 εκατ. ευρώ, στα οποία συμπεριλαμβάνονται και τα 27 εκατ. ευρώ που είναι τα δάνεια της ελληνικής εταιρείας. Η Apivita τον περασμένο Μάρτιο έλαβε ένεση ρευστότητας 1,1 εκατ. ευρώ από την Τράπεζα Αττικής.

Η επόμενη ημέρα

Πάντως οι ιδρυτές της εταιρείας ήδη φαίνεται να κοιτούν την επόμενη ημέρα. Μέσα στο 2016 ο Νίκος και η Νίκη Κουτσιανά δημιούργησαν την Apigea, ανεξάρτητη θυγατρική που σε πρώτη φάση θα υποστηρίξει τη σχέση της εταιρείας με τους καλλιεργητές βοτάνων –που αποτελούν προμηθευτές της–, και θα αναλάβει την εμπορική προώθηση τόσο των ιδιοπαραγόμενων προϊόντων μελιού της εταιρείας και σε δεύτερη φάση, η παραγωγή της APIGEA θα επεκταθεί στη δημιουργία λειτουργικών τροφίμων αλλά και συνεργασιών με εταιρείες στον χώρο του τροφίμου. Πάντως, με βάση τα όσα ανακοινώθηκαν, ο Νίκος Κουτσιανάς παραμένει πρόεδρος του δ.σ. και διευθύνων σύμβουλος της Apivita.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

three × 2 =