αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΤέσσερις λόγοι για τους οποίους οι έξυπνοι άνθρωποι κάνουν χαζά λάθη

Τέσσερις λόγοι για τους οποίους οι έξυπνοι άνθρωποι κάνουν χαζά λάθη

Ναι, όλοι θέλουν να είναι «το έξυπνο άτομο στο δωμάτιο». Αλλά ποιος λέει ότι οι έξυπνοι άνθρωποι δεν κάνουν λάθη; Είναι πολύ πιθανό να συμβεί και αυτό. Υπάρχουν άνθρωποι που είναι έξυπνοι και πολύ πετυχημένοι στο πεδίο τους, αλλά κάνουν λάθη σε κάποιες στιγμές. Πως όμως μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο; Εδώ είναι 4 λόγοι για τους οποίους οι έξυπνοι άνθρωποι κάνουν χαζά λάθη.

1# Είναι πιο πιθανό να κάνουν λάθη λόγω υπερβολικής αυτοπεποίθησης

Οι πολύ έξυπνοι άνθρωποι συχνά κάνουν ανόητα πράγματα επειδή έχουν… υπερβολική αυτοπεποίθηση. Υπερβολική σιγουριά στις ικανότητές τους. Είτε είναι, αντικειμενικά μιλώντας, ικανοί είτε ανίκανοι. Υπερεκτιμώντας τις δικές τους ικανότητες και υποτιμώντας τη δυσκολία των προβλημάτων, οι έξυπνοι άνθρωποι σπεύδουν να δώσουν λύσεις χωρίς να σκεφτούν επαρκώς το πρόβλημα. Κάποιες φορές το καταφέρνουν, ενώ άλλες όχι.

Η δεύτερη μεγάλη παγίδα είναι ότι τείνουν να πιστεύουν ότι είναι καλύτεροι από τους άλλους ανθρώπους. Ως αποτέλεσμα, υποτιμούν τις απόψεις των άλλων και αρνούνται να ακούσουν feedback. Αυτό μπορεί να είναι ένα μοιραίο λάθος. Ανεξάρτητα από το πόσο έξυπνος είναι ένας άνθρωπος, πάντα υπάρχουν τυφλά σημεία και πάντα υπάρχουν νέα πράγματα να μάθεις. Το να παγιδευτείς στην ψευδαίσθηση ότι ξέρεις τα πάντα σημαίνει ότι δεν επιτρέπεις στον εαυτό σου να αναπτυχθεί.

2# Δεν έχουν εμπειρία στο πρακτικό κομμάτι

Ένας άλλος τρόπος με τον οποίο οι έξυπνοι άνθρωποι είναι επιρρεπείς στο να κάνουν ανόητα πράγματα είναι η έλλειψη ‘πρακτικής νοημοσύνης’. Μπορεί να έχετε IQ 150, αλλά το IQ σας μετρά μόνο την ‘αναλυτική νοημοσύνη’. Η ‘πρακτική νοημοσύνη’ είναι η ικανότητα να εφαρμόζεις τη γνώση σε πραγματικές καταστάσεις και, με απλά λόγια, να κάνει πράγματα στο πεδίο. Οι εξαιρετικά έξυπνοι άνθρωποι συχνά στερούνται ‘πρακτικής νοημοσύνη’ς. Μπορούν να είναι εξαιρετικά επιδέξιοι στη θεωρία, τον εντοπισμό μεθόδων και τη δημιουργία ιδεών. Ωστόσο, μπορεί να είναι εντελώς άχρηστοι όταν πρόκειται για τις πιο απλές και βασικές πρακτικές εργασίες.

3# Συχνά έχουν χαμηλή συναισθηματική νοημοσύνη

Η συναισθηματική νοημοσύνη, αλλιώς γνωστή ως EQ, είναι επίσης κάτι που συχνά λείπει από άτομα με πολύ υψηλό IQ. Αυτό μπορεί να τους κάνει να κάνουν ανόητα πράγματα σε καταστάσεις που αφορούν άλλους ανθρώπους. Συχνά δεν έχουν την ικανότητα να αναγνωρίζουν και να κατανοούν τα συναισθήματα των άλλων ανθρώπων, και έτσι συχνά γίνονται αντιδημοφιλείς στους άλλους προσβάλλοντάς τους. Στην συνέχεια η συνεργασία γίνεται πολύ δύσκολη. Και ποιος μπορεί να φτάσει ως το τέλος του δρόμου μόνος;

4# Τα παρατάνε όταν αποτυγχάνουν

Οι έξυπνοι άνθρωποι συνηθίζουν να έχουν… πάντα δίκιο, καθώς αναπτύσσονται. Αυτή είναι μια από τις σημαντικότερες παγίδες για τους εξαιρετικά ευφυείς ανθρώπους. Μπορεί να έχει μεγάλη επίδραση στην προσωπική τους ανάπτυξη. Αν κάποιος συνηθίσει πολύ… να είναι επιτυχημένος, μια μικρή αποτυχία μπορεί να πάρει γιγάντιες διαστάσεις στο μυαλό του. Όλα τα ανθρώπινα όντα αποτυγχάνουν κάποια στιγμή – κανένας από εμάς δεν είναι τέλειος. Ωστόσο, για τους ανθρώπους που έχουν συνηθίσει να έχουν πάντα δίκιο, το να έχουν άδικο είναι κάτι που συχνά απλά δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν. Ως αποτέλεσμα, τείνουν να βλέπουν την αποτυχία ως σημάδι ότι δεν είναι καλοί στο έργο που επιχείρησαν.

Και, κατά συνέπεια, αντί να προσπαθήσουν ξανά, όπως συνηθίζουμε να κάνουμε όσοι έχουμε βιώσει λίγες αποτυχίες, απλώς τα παρατάνε στο πρώτο εμπόδιο. Και κάπου εκεί, είναι πιθανό να έρθει κάποιος άλλος πιο επίμονος και να τους ξεπεράσει.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

seven + six =