αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΤέσσερις λόγοι για τους οποίους οι άνθρωποι δεν φεύγουν από τοξικά αφεντικά. Σύμφωνα με τους ψυχολόγους

Τέσσερις λόγοι για τους οποίους οι άνθρωποι δεν φεύγουν από τοξικά αφεντικά. Σύμφωνα με τους ψυχολόγους

Αν τα τοξικά αφεντικά είναι τόσο απαίσια, γιατί πολλοί άνθρωποι εξακολουθούν να συνεργάζονται μαζί τους;

Έχει να κάνει πολύ με τον τρόπο που λειτουργεί το μυαλό σας, λέει ο Ronald Riggio, καθηγητής ηγεσίας και οργανωτικής ψυχολογίας στο Claremont McKenna College. Ο Riggio πέρασε σχεδόν τρεις δεκαετίες ερευνώντας και διδάσκοντας το θέμα, ενώ υπηρέτησε ως σύμβουλος σε δεκάδες Οργανισμούς. Λέει ότι πολλά κακά αφεντικά δεν είναι ικανά να ηγηθούν επειδή είναι συχνά ναρκισσιστικά, δεν νοιάζονται πραγματικά για τους υπαλλήλους τους και θα έκαναν τα πάντα για να έχουν τα καλύτερα αποτελέσματα – ακόμη και σε βάρος άλλων.

Ωστόσο, πολλοί από αυτούς τους leaders έχουν θαυμαστές και κατέχουν θέσεις ισχύος, από τον επιχειρηματικό τομέα μέχρι την πολιτική, λέει ο Riggio. Οι άνθρωποι δεν μπορούν πάντα να γνωρίζουν ένα τοξικό αφεντικό όταν κάνουν συνέντευξη για δουλειά, αλλά μόλις βρεθούν στον χώρο εργασίας, μπορούν να παραμείνουν αφοσιωμένοι σε αυτούς τους κακούς μάνατζερ για μήνες ή και χρόνια – κυρίως επειδή είτε έχουν λάθος ιδέα για πώς είναι η καλή ηγεσία ή επειδή προσπαθούν να αποκομίσουν προσωπικά οφέλη από αυτή τη σχέση, λέει ο Riggio.

Κάπως έτσι τους… κρατάμε στην εξουσία.

Ο Riggio πάει ένα βήμα παρακάτω, και παραθέτει στο CNBC 4 συγκεκριμένους λόγους για τους οποίους πολλοί άνθρωποι δεν φεύγουν μακριά από τα τοξικά αφεντικά.

1. Οι άνθρωποι μπερδεύουν την αλαζονεία και τον ναρκισσισμό με τη δύναμη

Η δύναμη και η αυτοπεποίθηση μπορεί να είναι σημαντικές ηγετικές ιδιότητες. Αλλά οι άνθρωποι μερικές φορές συγχέουν την αλαζονεία και τον ναρκισσισμό με τη δύναμη, λέει ο Riggio. Μια μελέτη του Πανεπιστημίου του Άμστερνταμ το 2011 όρισε τυχαία έναν ηγέτη σε διαφορετικές ομάδες συμμετεχόντων, έβαλε κάθε ομάδα να ολοκληρώσει μια ομαδική εργασία και ζήτησε από κάθε ομάδα να βαθμολογήσει τον αρχηγό της στη συνέχεια. Οι συμμετέχοντες βαθμολόγησαν τους πιο ναρκισσιστές ηγέτες ως τους πιο αποτελεσματικούς, ακόμα κι αν αυτοί οι ηγέτες εμπόδιζαν πραγματικά την επικοινωνία και έβλαψαν την απόδοση της ομάδας τους.

Ο ναρκισσισμός ενός κακού αφεντικού τους πείθει ότι έχουν πάντα δίκιο. Απορρίπτουν τη βοήθεια των άλλων και δεν μαθαίνουν από τα λάθη τους, λέει ο Riggio. «Μας έλκουν οι άνθρωποι που φαίνονται ικανοί – που φαίνονται σαν να μπορούν να αναλάβουν την ευθύνη και να χειριστούν έναν ηγετικό ρόλο», εξηγεί. «Αλλά μπορεί να είναι ναρκισσιστές και τα πράγματα να ξεφύγουν από τον έλεγχο».

2. Τεμπελιά

Αν είχατε ποτέ ένα κακό αφεντικό, πιθανότατα σκεφτήκατε μέσα σας: «Δεν θέλω να καταβάλω την προσπάθεια να καταλάβω πώς να χειριστώ αυτήν την κατάσταση. Ακούγεται εξαντλητικό». Αντίθετα, βρίσκεις τρόπους να πείσεις τον εαυτό σου ότι το αφεντικό σου είναι πραγματικά καλό. Ο Riggio αποκαλεί αυτό το συναίσθημα «γνωστική τεμπελιά». «Γινόμαστε τεμπέληδες και δεχόμαστε τα πράγματα όπως είναι», λέει. Όταν ένα κακό αφεντικό κάνει κάτι λάθος, οι άνθρωποι συχνά τους κάνουν «πάσο» αντί να τους το πουν, επειδή πιστεύουν ότι το αφεντικό είναι ούτως ή άλλως πάνω από τους κανόνες. Αυτό μπορεί να επιτρέψει σε ένα κακό αφεντικό να προχωρήσει σε ακόμη χειρότερη συμπεριφορά χωρίς συνέπειες.

3. Οι άνθρωποι εξισώνουν τα καλά αποτελέσματα με την καλή ηγεσία

Για εσάς, το αφεντικό σας μπορεί να είναι ένας τοξικός διευθυντής. Για κάποιον άλλον, μπορεί να είναι κάποιος που προσφέρει πολύτιμα αποτελέσματα, όπως αύξηση κερδών ή επιτυχημένες συμφωνίες πωλήσεων. «Για αυτούς τους ηγέτες, ο σκοπός αγιάζει τα μέσα», λέει ο Riggio. «Αν φαίνονται αποτελεσματικοί, οι άνθρωποι απλώς δεν αμφισβητούν πώς έφτασαν εκεί». Τα κακά αφεντικά μπορεί να φαίνονται αποτελεσματικά, αλλά συχνά συνεπάγεται «παράπλευρη ζημιά», όπως η δημιουργία ενός τοξικού εργασιακού χώρου με την κακή μεταχείριση των εργαζομένων ή τη λήψη ανήθικων αποφάσεων, λέει ο Riggio.

4. Περιμένουν… ανταμοιβή

Ο Riggio λέει ότι ορισμένοι άνθρωποι ανέχονται τα χειρότερα χαρακτηριστικά ενός διευθυντή με την ελπίδα να ανταμειφθούν για την αφοσίωση. Με μια προαγωγή ή μια αύξηση μισθού. «Ένας κακός ηγέτης προσελκύει υποστηρικτές που τον περιβάλλουν επειδή τους αρέσει να συνδέονται με ένα ισχυρό άτομο», εξηγεί.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

two × four =