αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΤέσσερις λόγοι για να συνεχίσεις να δουλεύεις από το σπίτι και μετά την πανδημία

Τέσσερις λόγοι για να συνεχίσεις να δουλεύεις από το σπίτι και μετά την πανδημία

Τους τελευταίους μήνες ο κόσμος μας άλλαξε -όντως- πολύ γρήγορα. Κάτι που φυσικά επηρέασε και τα δεδομένα στην αγορά εργασίας. Λόγω του Covid-19 πολλοί εργαζόμενοι και επιχειρηματίες σε όλο τον κόσμο ξεκίνησαν να δουλεύουν από το σπίτι. Με την αλλαγή να γίνεται… μέσα σε μια νύχτα. Μεγάλα χρονικά περιθώρια δεν υπήρχαν άλλωστε.

Και κάπου εκεί, πολλοί διαπίστωσαν το εξής: Ότι πολλές από τις δουλειές μπορούν να γίνουν remote εξίσου καλά. Οι νέες τεχνολογίες βοηθούν σε αυτό.

Τώρα αρκετοί κάνουν μεγαλύτερα πλάνα: Εξετάζουν το πως μπορούν να συνεχίσουν να δουλεύουν ευέλικτα εξ αποστάσεως. Αφήνοντας πίσω το μοντέλο που έλεγε ότι πρέπει να είσαι σε ένα γραφείο 5 ημέρες την εβδομάδα. Το αμερικανικό Inc.com παραθέτει σε άρθρο του 4 λόγους για να συνεχίσεις να δουλεύεις από το σπίτι. Μήπως τελικά η αλλαγή ήρθε για να μείνει;

1# Δεν έχεις να ανησυχείς για τις μετακινήσεις. Κάτι που όλοι έχουν στο μυαλό τους. Τα γραφεία μιας εταιρίας είναι λογικό να μην βολεύουν γεωγραφικά όλους τους εργαζομένους. Κάποιοι χάνουν πολύ χρόνο -και χρήμα- για να κάνουν κάθε ημέρα την διαδρομή σπίτι- δουλειά και το αντίστροφο. Αν όμως δουλεύεις από το σπίτι έστω κάποιες ημέρες, αυτό το ζήτημα περιορίζεται σημαντικά.

2# Αυξάνει την παραγωγικότητα. Ναι, οι τρόποι για να είναι κάποιος παραγωγικός μπορεί να διαφέρουν από άνθρωπο σε άνθρωπο ή από εταιρία σε εταιρία. Τα μοντέλο και ο τρόπος δουλειάς είναι διαφορετικός. Ωστόσο, οι περισσότερες μετρήσεις που έγιναν μέσα στην πανδημία έδειξαν ότι όσοι εργάστηκαν από το σπίτι ήταν το ίδιο παραγωγικοί (αν όχι περισσότερο) σε σύγκριση με την εποχή που εργάζονταν από το γραφείο. Εργαλεία όπως το Zoom και το Slack μπορούν να βοηθήσουν στο να τρέξει η δουλειά και να υπάρχει επικοινωνία ανάμεσα στα μέλη της ομάδας.

3# Περισσότερα ταλέντα, με 30% χαμηλότερο κόστος. Είναι ένα πρόβλημα που είχαν πάντα οι εταιρίες: Όταν έπρεπε να κάνουν προσλήψεις υπήρχε μια βασική προϋπόθεση. Έπρεπε να βρουν ανθρώπους που να μένουν γεωγραφικά κοντά. Και άρα, σε πολλές περιπτώσεις, αυτό σήμαινε και αυξημένο κόστος. Σκεφτείτε π.χ. πόσα χρήματα έπρεπε να δώσει μια εταιρία με έδρα στις ΗΠΑ ή το Λονδίνο- αφού εκεί το κόστος ζωής είναι υψηλό και ένας εργαζόμενος πρέπει να έχει υψηλό μισθό. Με την remote εργασία αυτό το πρόβλημα λύνεται, αφού μια εταιρία μπορεί να βρει άτομα και από μακρινές περιοχές ή ακόμα και από άλλες χώρες. Περισσότερα ταλέντα- και πιθανότατα με χαμηλότερο κόστος. Από την άλλη, δημιουργούνται και περισσότερες επαγγελματικές ευκαιρίες για όσους αναζητούν εργασία.

4# Μικρές απώλειες από την έλλειψη φυσικής επαφής. Μια σκέψη που είχαν πολλοί σχετικά με την remote εργασία, ήταν ότι αυτό το μοντέλο μπορεί να αποξενώσει τους εργαζομένους και να χαλάσει την εταιρική κουλτούρα που έχει χτιστεί μέσα σε ένα γραφείο. Ενώ αυτός ο προβληματισμός δεν είναι απαραίτητα λάθος, φαίνεται ότι τελικά οι απώλειες από την έλλειψη φυσικής επαφής ανάμεσα στους εργαζομένους είναι μικρές. Ειδικά αν οι εταιρίες καταφέρουν να βρουν τρόπους έτσι ώστε να δημιουργούν μαζώξεις της ομάδας. Μια επιχείρηση μπορεί π.χ να φέρει κοντά τους εργαζομένους και τα στελέχη της, διοργανώνοντας συχνά εκδηλώσεις στα γραφεία της ή σε ένα ξενοδοχείο. Ενώ αρκετές είναι οι εταιρίες που κάνουν ακόμα και ομαδικές εκδρομές, με στόχο να συσφίξουνε τις σχέσεις ανάμεσα στα μέλη της ομάδας τους.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

twenty − nine =