αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΤέσσερις απλές τεχνικές για να αυξήσεις την αυτοπεποίθηση σου σήμερα

Τέσσερις απλές τεχνικές για να αυξήσεις την αυτοπεποίθηση σου σήμερα

Έχουμε γράψει αρκετά άρθρα εδώ στο It’s Possible για την αυτοπεποίθηση και για την σημασία της.

Εάν αισθάνεστε άνετα με τον εαυτό σας, οι άλλοι θα το προσέξουν όταν μπείτε σε ένα δωμάτιο. Η αυτοπεποίθηση σας κάνει πιο ελκυστικούς γιατί αναδύει μια ατμόσφαιρα ασφάλειας και σταθερότητας. Τα άτομα με υψηλή αυτοεκτίμηση τείνουν να έχουν καλύτερες σχέσεις επειδή έχουν μάθει να αγαπούν τον εαυτό τους. Αυτό διευκολύνει τη σύνδεση με άλλους ανθρώπους.

Όμως, η αυτοπεποίθηση είναι σημαντική και για άλλα πράγματα. Όσο μεγαλύτερη είναι η αυτοπεποίθησή μας, τόσο μεγαλύτερο είναι το κίνητρό μας για δράση. Επιπλέον, η αυτοπεποίθηση βοηθά στην αύξηση των πιθανοτήτων επιτυχίας όταν πράττουμε. Αυτό συμβαίνει γιατί όταν περιμένουμε να αποτύχουμε, είναι πιο πιθανό να το κάνουμε. Για όλους αυτούς τους λόγους, είναι λογικό να θέλουμε να αυξήσουμε την αυτοπεποίθησή μας. Ακολουθούν μερικές συμβουλές και τεχνικές για να το κάνετε:

1. Μάθετε την αξία σας

Ίσως το πιο σημαντικό κομμάτι του να έχεις αυτοπεποίθηση είναι να γνωρίζεις την αξία σου. Όλοι έχουμε αξία. Ωστόσο, μερικοί από εμάς έχουμε μια βαθιά ριζωμένη πεποίθηση ότι δεν αξίζουμε. Ίσως νιώθουμε ότι είμαστε μιας χρήσης, μη αγαπητοί ή απλώς δεν είμαστε καλοί με κάποιο τρόπο.

Αν σας ακούγεται γνώριμο, ίσως σας έχουν μάθει να πιστεύετε αυτά τα πράγματα για τον εαυτό σας. Ίσως το μάθατε αυτό από υπερβολικά επικριτικούς γονείς, από εκφοβισμό παιδιών στο σχολείο ή από μια κουλτούρα που υποδηλώνει ότι το φύλο, η εθνικότητα ή άλλα χαρακτηριστικά σας έκαναν λιγότερο άξιους από άλλους.

Μπορεί να απαιτούνται συνεχείς προσπάθειες για την αντικατάσταση των εσωτερικών μονολόγων του «δεν είμαι άξιος» με το «είμαι άξιος» ή «έχω την ίδια αξία όσο οι άλλοι». Η χρήση θετικών επιβεβαιώσεων όπως αυτές μπορεί να είναι ένας καλός τρόπος για να εκπαιδεύσετε εκ νέου τον εγκέφαλό σας να πιστεύει ότι έχετε αξία.

2. Γνωρίστε τις θετικές σας ιδιότητες

Μια άλλη σημαντική πτυχή της αυτοπεποίθησης είναι να γνωρίζετε ότι έχετε θετικές ιδιότητες. Αυτό περιλαμβάνει την αναγνώριση ότι υπάρχουν πράγματα σε εσάς που είναι καλά, ίσως και υπέροχα.

Πράγματι, όλοι έχουμε θετικές ιδιότητες. Αλλά αν ξοδεύουμε την ψυχική μας ενέργεια σκεπτόμενοι τις ιδιότητες που μας λείπουν, συχνά μας απομένει λίγος χρόνος για να σκεφτούμε τις καλές ιδιότητες που έχουμε. Εάν αυτό είναι κάτι με το οποίο παλεύετε, μπορεί να ωφεληθείτε κάνοντας μια λίστα με όλες τις θετικές σας ιδιότητες (πράγματα όπως το χιούμορ, η ειλικρίνεια, οι κοινωνικές δεξιότητες, η δημιουργικότητα κ.λπ.). Στη συνέχεια, το μόνο που χρειάζεται είναι να αλλάξετε τη νοοτροπία σας για να προσπαθήσετε να εστιάσετε σε αυτά καλές ποιότητες.

3. Βρείτε τα δυνατά σημεία σας

Εκτός από τη γνώση των θετικών μας ιδιοτήτων, μπορεί να είναι ωφέλιμο να αναγνωρίζουμε τα δυνατά μας σημεία. Γνωρίζοντας ποια είναι αυτά τα πράγματα, μπορούμε να βάλουμε τον εαυτό μας σε καταστάσεις όπου ευδοκιμούμε. Όταν χρησιμοποιούμε τα δυνατά μας σημεία, μπορούμε να καταλήξουμε να νιώθουμε πιο σίγουροι γιατί τακτικά νιώθουμε ότι είμαστε καλοί σε κάτι. Αυτό μας υπενθυμίζει ότι είμαστε πράγματι καλοί σε κάτι και έχουμε λόγους να είμαστε σίγουροι για τις ικανότητές μας.

Έτσι, κάντε μια λίστα με τα δυνατά σας σημεία και δείτε αν μπορείτε να βρείτε τρόπους για να χρησιμοποιείτε τα δυνατά σας σημεία πιο συχνά.

4. Κάντε το καλύτερο που μπορείτε

Κάνοντας το καλύτερο δυνατό, έχουμε μια κλειδωμένη απάντηση στην εσωτερική φωνή μας που μας κάνεικριική. Κάθε φορά που ακούμε αυτούς τους εσωτερικούς μονόλογους να αρχίζουν να μας απογοητεύουν, μπορούμε να απαντήσουμε με το «έκανα το καλύτερο δυνατό». Και αυτό είναι το μόνο που μπορούμε να κάνουμε. Όταν κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε (ενώ δεν προσπαθούμε για την τελειότητα και δεν λέμε στον εαυτό μας ότι μπορούμε να κάνουμε περισσότερα), νιώθουμε καλύτερα, δεν είμαστε σκληροί με τον εαυτό μας καιπαίρνουμε ώθηση για την συνέχεια.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

1 × 2 =