αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΤέσσερα tips για να φτάσεις στην επιτυχία, όταν κανείς δεν πιστεύει σε εσένα | Του Γιάννη Μπελεγρίνη

Τέσσερα tips για να φτάσεις στην επιτυχία, όταν κανείς δεν πιστεύει σε εσένα | Του Γιάννη Μπελεγρίνη

Ας πούμε ότι έχεις βρει την ιδέα. Είσαι έτοιμος να ξεκινήσεις ένα δικό σου project, αλλά μόλις αρχίζεις να μοιράζεσαι τις σκέψεις και τα σχέδια σου με άλλου ανθρώπους, έρχεται… η ανώμαλη προσγείωση: Διαπιστώνεις ότι (σχεδόν) κανείς δεν πιστεύει σε εσένα και σε αυτό που έχεις στο μυαλό σου.

Αυτή είναι μια κομβική φάση, αφού είναι εύκολο για έναν νέο (ή και λίγο μεγαλύτερο) να αποδεχτεί τις απόψεις των άλλων, να πεισθεί ότι η ιδέα του «δεν θα δουλέψει» και να αφήσει τα όποια σχέδια στην άκρη.

Δεν σας κρύβω, ότι κάθε φορά που κάθομαι να γράψω ένα άρθρο σαν αυτό που διαβάζετε τώρα, σκέφτομαι την αρχή του δικού μου business story, τότε που λίγο πριν βγει στον αέρα το It’s Possible, συζήταγα με γνωστούς, φίλους και ανθρώπους της αγοράς για αυτό που είχα στο μυαλό μου. Έχω ξανά γράψει και παλαιότερα, ότι ανάμεσα στις συναντήσεις που είχα κάνει τότε, πριν τον Σεπτέμβριο του 2016, δεν θα ξεχάσω μια συζήτηση που είχα κάνει με στελέχη ελληνικής τράπεζας (ανθρώπους που είναι υπεύθυνοι για το κομμάτι της καινοτόμου επιχειρηματικότητας, όχι κάποιον CEO). Αυτοί λοιπόν λίγο- πολύ μου είχαν πει: «Μα καλά, θέλεις να φτιάξεις site για μόλις 3.000 άτομα σε όλη την Ελλάδα; Τόσοι ασχολούνται με την καινοτόμο επιχειρηματικότητα». Και όταν τους ρώτησα πως είναι τόσο σίγουροι για τον συγκεκριμένο αριθμό, μου είχαν απαντήσει: «Έχουμε κάνει έρευνες εμείς και ξέρουμε».

Το Φεβρουάριο του 2019, το It’s Possible συγκέντρωσε συνολικά 152.416 μοναδικούς αναγνώστες και 313.425 προβολές σελίδας, σύμφωνα με τα στοιχεία των Google Analytics. Κάνοντας νέο ρεκόρ και συνεχίζοντας την ανοδική πορεία του. Εντάξει, άλλο 152 χιλ. αναγνώστες, άλλο 3 χιλ. αναγνώστες που έλεγαν οι «προβλέψεις», σωστά;

Κάπου εδώ όμως υπάρχει ένα ακόμα ερώτημα: Πως μπορείς να μείνεις ανεπηρέαστος και να συνεχίσεις την διαδρομή σου προς την επιτυχία όταν κανείς δεν πιστεύει σε εσένα; Ας δούμε 4 πρακτικές κινήσεις.

1# Φτιάξε το δικό σου σχέδιο. ΟΚ, οι άλλοι μπορεί να μην συμφωνούν με αυτό. Όμως εσύ πρέπει να έχεις ένα συγκεκριμένο πλάνο στα χέρια σου, που να περιγράφει το πως θα φτάσεις στον στόχο σου. Έστω και με τον δικό σου τρόπο. Θα αποτελέσει τον «χάρτη» σου, για να μην χαθείς όταν οι «φωνές» θα προσπαθούν να σε αποπροσανατολίσουν.

2# Μοιράσου τα σχέδια σου με τους σωστούς ανθρώπους. Είναι κάτι που το έχω ακούσει και από αρκετούς coaches: Μερικές φορές, δεν έχει νόημα να μοιράζεσαι τα σχέδια και τις σκέψεις σου, με ανθρώπους που δεν μπορούν να τα καταλάβουν. Προσπάθησε να βρεις τα σωστά άτομα για να κάνεις τις συζητήσεις που θέλεις, να πάρεις την απαιτούμενη ώθηση και φυσικά να σου δώσουν χρήσιμο feedback.

3# Γιόρτασε τις μικρές νίκες. Ο δρόμος πιθανότατα δεν θα είναι εύκολος. Ανεξάρτητα από το τι λένε οι άλλοι. Είναι σημαντικό να γιορτάζεις τις μικρές νίκες που θα πετυχαίνεις κατά την διάρκεια της διαδρομής. Νομίζω είναι καλό να τις κοινοποιείς κιόλας. Έτσι σιγά- σιγά θα πιστέψουν και οι άλλοι σε εσένα. Ενώ την ίδια στιγμή θα αποτελέσεις και ένα θετικό παράδειγμα για ανθρώπους που σκέφτονται να βαδίσουν στον δικό σου δρόμο αλλά διστάζουν.

4# JUST DO IT. Θα ακούσεις πολλές γνώμες, κάποιοι θα σου πουν ότι θα αποτύχεις, ίσως θα αποκτήσεις και εσύ κάποιες αμφιβολίες. Αλλά κάπου εκεί πρέπει να πατήσεις το «μαγικό κουμπί» που λέει Just Do It. Απλά κάντο. Ξεκίνα την προσπάθεια σου. Και στο τέλος θα κάνεις ταμείο. Μπορεί να πετύχεις κάτι για το οποίο όλοι θα μιλούν.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

ten + 20 =