αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΤέσσερα tips για να παίρνεις εξυπνότερες αποφάσεις γρηγορότερα

Τέσσερα tips για να παίρνεις εξυπνότερες αποφάσεις γρηγορότερα

Λαμβάνουμε αποφάσεις όλη την ημέρα, κάθε μέρα. Για πράγματα που αφορούν π.χ. το τι θα φορέσουμε και τι θα φάμε για μεσημεριανό, μέχρι και σημαντικές αποφάσεις στην δουλειά μας. Μικρές ή μεγαλύτερες αποφάσεις τριγυρνάνε στο μυαλό μας. Και φυσικά όσο περισσότερες αποφάσεις καλούμαστε να πάρουμε μέσα σε μια ημέρα, τόσο περισσότερο «βαραίνει» το μυαλό μας.

Αλλά πως μπορείς να απαλλαγείς από αυτή την ακαταστασία του μυαλού και το άγχος; Τώρα λοιπόν θα δεις 4 tips για να παίρνεις πιο γρήγορες και πιο καλές αποφάσεις. Είναι κινήσεις που μπορεί να εφαρμόσει ο καθένας.

1# Βάλε ένα χρονικό όριο. Όταν είμαστε μπροστά σε μια μεγάλη απόφαση, αρκετές φορές καταλήγουμε… στην αδράνεια. Βάλτε στον εαυτό σας ένα χρονόμετρο που θα σας βοηθήσει να εστιάσετε στην απόφαση αντί περιπλανιέται το μυαλό σας και να αποσπάται η προσοχή σας. Με την πίεση ενός χρονικού ορίου, θα πρέπει να φτάσετε στην καρδιά του θέματος πιο γρήγορα και να συλλέξετε τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα.

2# Απέφυγε την «κόπωση των αποφάσεων». Είναι κάτι που κάνουν και αρκετοί μεγάλοι επιχειρηματίες. Φοράνε τα ίδια ρούχα κάθε πρωί ή τρώνε το ίδιο πρωινό. Έτσι ώστε να «αυτοματοποιούν» κάποιες μικρές αποφάσεις μέσα στην ημέρα τους και να μη χρειάζεται να ξοδεύουν ενέργεια εκεί. Αν μέσα σε μια ημέρα πρέπει να λάβεις πολλές αποφάσεις, είναι πιθανό να επέλθει μια κόπωση.

3# Έλεγξε αυτά που μπορείς να ελέγξεις. Είναι σημαντικό να εστιάσετε σε ό, τι βρίσκεται στον άμεσο έλεγχό σας. Η ανησυχία για πράγματα εκτός ελέγχου σας θα οδηγήσει σε καθυστέρηση των ενεργειών που πρέπει να γίνουν. Όσο περισσότερο εστιάζετε σε αυτά που μπορείτε να ελέγξετε, τόσο πιο γρήγοροι θα είστε στη λήψη μεγάλων αποφάσεων.

4# Αγκάλιασε την αβεβαιότητα. Όπως και στις startups, αυτό που παίζει σημαντικό ρόλο είναι η ταχύτητα. Όταν προσπαθείτε να κάνετε κάτι νέο, δεν θα έχετε το 100% των πληροφοριών που πιστεύετε ότι χρειάζεστε. Δεν υπάρχουν πάντα αναφορές για τον κλάδο ή τις βέλτιστες πρακτικές που πρέπει να ακολουθήσετε. Μάζεψε όσο περισσότερες πληροφορίες μπορείς και πάρε μια απόφαση. Δεν είναι τυχαίο ότι ο δισεκατομμυριούχος Jeff Bezos εφαρμόζει τον κανόνα του 70%. «Πάρε μια απόφαση όταν γνωρίζεις το 70% των πληροφοριών που επιθυμείς. Αν περιμένεις να φτάσεις στο 90%, στις περισσότερες περιπτώσεις πιθανόν θα είσαι αργός», λέει ο Jeff Bezos. Πρέπει να συλλέξεις όσες περισσότερες πληροφορίες μπορείς, και στην συνέχεια να κινηθείς γρήγορα για να κάνεις το «μεγάλο βήμα». Ακόμα και αν δεν είσαι απολύτως σίγουρος ότι η απόφαση που παίρνεις είναι η σωστή. Εάν γνωρίζεις με βεβαιότητα ότι η απόφαση σου είναι σωστή, τότε μάλλον… είσαι ήδη πολύ αργός.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

19 − seventeen =