αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΤέσσερα χαρακτηριστικά που έχουν οι άνθρωποι με βαθύ τρόπο σκέψης

Τέσσερα χαρακτηριστικά που έχουν οι άνθρωποι με βαθύ τρόπο σκέψης

Κανείς δεν θέλει να είναι ρηχός και επιφανειακός. Αλλά πως μπορείς να αποκτήσεις έναν πιο βαθύ τρόπο σκέψης; Αυτό που οι Αμερικάνοι ονομάζουν «deep person»- σημαίνει να έχεις βαθιές γνώσεις και κατανόηση, ενώ το να είσαι ρηχός άνθρωπος υποδηλώνει επιφανειακή κατανόηση και έλλειψη διορατικότητας. Τι σημαίνει όμως αυτό για τη ζωή μας και τον τρόπο που συνδεόμαστε με τον κόσμο και τους άλλους ανθρώπους; Και πώς μπορούμε να προσπαθούμε να είμαστε στην πρώτη κατηγορία;

Φυσικά, δεν μπορούν όλοι να έχουν βαθιά γνώση και κατανόηση για τα πάντα. Επίσης κανείς δεν θα έλεγε ότι ένα άτομο ήταν ρηχό μόνο και μόνο επειδή δεν καταλαβαίνει… την κβαντική μηχανική.

Εδώ είναι λοιπόν 4 συνήθειες που έχουν οι άνθρωποι με βαθύ τρόπο σκέψης. Και ξεχωρίζουν από τα ρηχά άτομα.

Βλέπουν πέρα από το προφανές

Συχνά χρησιμοποιούμε το παράδειγμα ρηχών ανθρώπων που κάνουν κρίσεις με βάση την εμφάνιση. Έτσι, κάποιος που δεν θα γινόταν φίλος με ένα άτομο που δεν ήταν πλούσιο ή εμφανίσιμο, θα περιγραφόταν ως ρηχός. Συνήθως πιστεύουμε ότι οι τύποι με βαθύ τρόπο σκέψης, ενδιαφέρονται περισσότερο για τις αξίες των άλλων και όχι για την εμφάνισής τους. Μπορούν να κοιτάξουν πέρα από τα επιφανειακά στοιχεία και να εκτιμήσουν τους άλλους για λιγότερο απτές ιδιότητες όπως η καλοσύνη, η συμπόνια και η σοφία.

Δεν πιστεύουν οτιδήποτε βλέπουν ή διαβάζουν

Ένα άλλο παράδειγμα αυτού που θεωρούμε ρηχή συμπεριφορά, είναι εκείνοι που πιστεύουν όλα όσα διαβάζουν ή ακούν χωρίς να έχουν κριτική σκέψη ή βαθιά κατανόηση. Οι άνθρωποι με βαθύ τρόπο σκέψης από την άλλη, δεν πιστεύουν απαραίτητα αυτό που ακούν. Αυτός είναι ο λόγος που θεωρούν το κουτσομπολιό και την παραπληροφόρηση τόσο αρνητικά. Ξέρουν πόσο καταστροφικές μπορεί να είναι αυτές οι ρηχές απόψεις και πληροφορίες. Κοιτάζουν πίσω από τις ειδήσεις και τα κουτσομπολιά. Και φυσικά προσπαθούν να έχουν έγκυρες πηγές πληροφόρησης. 

Ακούνε περισσότερο, μιλάνε λιγότερο

Αν ξοδεύουμε όλο τον χρόνο μας κάνοντας… θόρυβο, δεν μπορούμε να ακούσουμε τις ιδέες και τις απόψεις άλλων ανθρώπων. Όταν το μόνο που κάνουμε είναι να παραθέτουμε τις υπάρχουσες απόψεις μας, δεν θα μπορέσουμε ποτέ να μάθουμε τίποτα νέο. Αυτό είναι ένα εμπόδιο για βαθύτερη κατανόηση.

Σκέφτονται τις συνέπειες της συμπεριφοράς τους

Οι ρηχοί άνθρωποι μερικές φορές αποτυγχάνουν να καταλάβουν πώς τα λόγια και οι πράξεις τους επηρεάζουν τους άλλους. Ό,τι κάνουμε έχει αντίκτυπο στους άλλους και, ενώ πρέπει να είμαστε ο εαυτός μας, δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για να πληγώνουμε τους άλλους. Οι ενέργειές μας αντικατοπτρίζουν επίσης το ποιοι είμαστε, επομένως αν φιλοδοξούμε να είμαστε άνθρωποι με βαθύ τρόπο σκέης, θα πρέπει να ενεργούμε με ακεραιότητα και υπευθυνότητα.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

9 + 16 =