αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΤέσσερα τρικ για να διατηρείς την ψυχραιμία σου μέσα σε… εχθρικές καταστάσεις

Τέσσερα τρικ για να διατηρείς την ψυχραιμία σου μέσα σε… εχθρικές καταστάσεις

«Με προσβάλλει αυτό!». Σίγουρα το έχεις πει, μέσα σε πολλές καταστάσεις. Και σωστά έπραξες. Θα πρέπει να προσβληθείς από κάποιον που σε κακομεταχειρίζεται. Θα πρέπει να προσβληθείς από κάποιον που προσπαθεί να σε εκμεταλλευτεί ή να σε εξαναγκάσει για κάτι.

Αλλά είναι χρήσιμο να κρατήσεις μια ισορροπία. Το να προσβάλλεσαι συνεχώς σημαίνει να ζεις με μια σταθερή ροή θυμού που θα υπονομεύσει την ψυχική και συναισθηματική σου υγεία. Αυτός ο θυμός μπορεί να προκαλέσει κατάθλιψη, να επιδεινώσει το άγχος, να επηρεάσει αρνητικά τη σωματική σας υγεία και να βλάψει τις σχέσεις σας.

Εδώ είναι λοιπόν 4 τρόποι για να μην προσβάλλεσαι τόσο εύκολα από τα πάντα και από όλους. Έτσι θα είσαι λίγο πιο ψύχραιμος, ακόμα και μέσα σε… εχθρικές καταστάσεις.

1. Ποιο είναι το άτομο που λέει κάτι

Η κουλτούρα και το περιβάλλον στην οποίο μεγαλώνει ένα άτομο μπορεί να θέσει τις βάσεις για την πολιτική άποψη, τις θρησκευτικές πεποιθήσεις και τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας. Μπορεί επίσης να έχει αρνητική συσχέτιση. Μερικές φορές δεν έχει να κάνει με το σωστό και το λάθος. Μερικές φορές είναι απλώς μια διαφορά απόψεων στο πώς πιστεύουμε ότι ο κόσμος λειτουργεί με βάση τον τρόπο που τον έχουμε βιώσει. Σκεφτείτε τον χαρακτήρα του ατόμου που λέει αυτό που θεωρείτε προσβλητικό. Είναι κάποιος που θα προσπαθούσε πραγματικά να σου κάνει κακό; Ή απλώς έχει διαφορετική γνώμη για το πώς να φτάσετε σε ένα παρόμοιο αποτέλεσμα; Έχει πλήρη κατανόηση του τι είναι αυτό που λέει; Ίσως να ξέρουν κάτι που δεν ξέρετε, κάτι που θα σας έκανε να αλλάξετε γνώμη!

2. Διάλεξε τις μάχες σου προσεκτικά

Δεν χρειάζεται να ανοίξεις πόλεμο… με τους πάντες. Αν κάτσεις και το σκεφτείς, οι αφορμές είναι αμέτρητες. Αν αποδεχτείτε τον θυμό, χαρίζετε ένα μικρό κομμάτι της συναισθηματικής σας ενέργειας. Αν το κάνεις υπερβολικά, θα «καείς» πολύ γρήγορα. Και δεν είναι αυτό που χρειάζεται ο κόσμος και εσύ προσωπικά. Η πραγματική αλλαγή απαιτεί χρόνο – πολύ χρόνο. Αν θέλετε να φτάσετε ως τον τερματισμό σε αυτόν τον αγώνα, πρέπει να προσέχετε πού ξοδεύετε την περιορισμένη συναισθηματική σας ενέργεια και να αφιερώσετε χρόνο για να την αναπληρώσετε.

Επιλέξτε τις μάχες σας με σύνεση. Ρωτήστε τον εαυτό σας εάν θα προκύψει κάποιο καλό από την εμπλοκή στην Χ σύγκρουση. Εσύ είσαι αυτός που θα πρέπει να κουβαλάς αυτή την ενέργεια μαζί σου μετά. Το άτομο με το οποίο συγκρούεστε μπορεί κάλλιστα να μην ενδιαφέρεται.

3. Μην απαντάτε αμέσως. Πάρτε τον χρόνο σας.

Όταν η διαφωνία δεν οδηγεί κάπου και οι συμμετέχοντες δεν ακούν ο ένας τον άλλον, δε θα αργήσουν να μιλήσουν με άσχημη γλώσσα και μη εποικοδομητική κριτική για τον άλλον. Αργά ή γρήγορα, θα πουν πράγματα για τα οποία θα μετανιώσουν.

Ποιος ο λόγος να συμπεριφέρεστε έτσι; Φυσικά δεν υπάρχει λόγος.

– Για να έχετε μια παραγωγική συζήτηση και να συνεχίσετε να διατηρείτε την ψυχραιμία σας, μια καλή ιδέα είναι να πάρετε τον χρόνο σας για να απαντήσετε. Δεν υπάρχει λόγος βιασύνης.

– Ακούστε προσεκτικά ό,τι σας λέει ο συνομιλητής σας. Αναλύστε το.

-Δείτε πώς σας επηρεάζει και έπειτα σκεφτείτε προσεκτικά πώς θα απαντήσετε.

Ωστόσο, πρέπει να θυμάστε ότι δε πρέπει ν’ απαντήσετε με τρόπο τέτοιο που θα αυξήσει την ένταση. Αν δείτε ότι η διαφωνία δεν οδηγεί κάπου και είναι μονάχα μια δικαιολογία για να πληγώσει ο ένας τον άλλον και ν’ αφεθούν τα αρνητικά συναισθήματα τότε, λήξτε τη.

4. Αναπνέετε βαθιά

Όταν είστε σε εγρήγορση και εν μέσω διαφωνίας, ο εγκέφαλός σας το εκλαμβάνει σαν ν’ αντιμετωπίζετε μια απειλή.

Τότε είναι όπου ξεκινά μια σειρά αντιδράσεων: ανεβαίνουν οι παλμοί της καρδιάς σας, αρχίζετε να τρέμετε, η αναπνοή σας γίνεται κοφτή, το στόμα σας ξεραίνεται, το στομάχι σας αρχίζει να πονά…

Για να διατηρείτε την ψυχραιμία σας σε μια διαφωνία σε τέτοιες στιγμές, δεν υπάρχει κάτι καλύτερο από το να ελέγχετε την αναπνοή σας.

Ένας καλός τρόπος ώστε να επιτευχθεί αυτό είναι να εισπνέετε βαθιά και να εκπνέετε αργά.

 

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

1 × 1 =