αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΤέσσερα σωτήρια tips για να είσαι αποδοτικός όταν δουλεύεις από το σπίτι | Του Γιάννη Μπελεγρίνη

Τέσσερα σωτήρια tips για να είσαι αποδοτικός όταν δουλεύεις από το σπίτι | Του Γιάννη Μπελεγρίνη

Είναι αυτό που ίσως μοιάζει ως dream job για πολλούς: Να ξυπνάς το πρωί (ή λίγο πιο μετά), να κάθεσαι στο laptop σου και να εργάζεσαι από εκεί. Χωρίς διαδρομές από και προς  το γραφείο, χωρίς κάποιον προϊστάμενο πάνω από το κεφάλι σου, και γενικότερα χωρίς τα αδιάκριτα βλέμματα κανενός. Ίσως και χωρίς συγκεκριμένο ωράριο τις περισσότερες φορές. Αυτά είναι τα καλά νέα. Σε μεγάλο βαθμό ισχύουν όταν εργάζεσαι από το σπίτι σου.

Τα κακά νέα: Δεν είναι πάντα τόσο… καταπληκτικό να δουλεύεις από το σπίτι. Ειδικά αν στο ίδιο σπίτι μένουν κι άλλοι άνθρωποι, η κατάσταση μπορεί να γίνει πιο περίπλοκη. Άλλες συνήθειες, άλλα ωράρια, αρκετός θόρυβος. Ναι, κάπως έτσι είναι συνήθως το σκηνικό όταν δουλεύεις μέσα σε ένα κανονικό σπίτι.

Όπως έχω ξανά πει, τον Σεπτέμβρη του 2016 ξεκίνησα το It’s Possible από το δωμάτιο του σπιτιού μου. Άρα σε μεγάλο βαθμό η δουλειά που απαιτεί το site γίνεται, σε σημαντικό βαθμό, από το ίδιο δωμάτιο μέχρι σήμερα. Προφανώς υπάρχουν και εξωτερικές δουλειές, παρουσία σε events, συνεντεύξεις και αρκετά άλλα πραγματάκια που περιλαμβάνει η δουλειά ενός δημοσιογράφου. Επίσης αρκετές φορές έχει τύχει να εργαστώ με το laptop μου από άλλα μέρη (π.χ. καφετέριες, κοινόχρηστους χώρους ή ακόμα και… πάνω σε κρουαζιερόπλοιο). Όμως το «βασικό πρόγραμμα» βγαίνει από το σπίτι.

Άρα λοιπόν έχω δει στην πράξη το πως είναι να εργάζεσαι με αυτό το μοντέλο. Εδώ είναι 4 σωτήρια tips, που θα σε βοηθήσουν να είσαι αποδοτικός αν επιλέξεις να δουλέψεις από το σπίτι σου.

1# Έχε ένα δικό σου χώρο: Το ότι θα δουλέψεις στο σπίτι, δεν σημαίνει ότι πρέπει να είσαι στο σαλόνι όλη ημέρα, με ανοιχτή την τηλεόραση. Ούτε μέσα στην κουζίνα. Φρόντισε να έχεις έναν δικό σου χώρο (με πόρτα που κλείνει κατά προτίμηση). Και ένα γραφείο μέσα εκεί. Μην επιλέγεις να εργαστείς πάνω σε καναπέδες ή κρεβάτια.

2# Βάλε χρονικά όρια: Υπάρχει μια παγίδα στην οποία πέφτουν αρκετοί νέοι επιχειρηματίες και freelancers. Ξεκινούν να δουλεύουν το πρωί και καταλήγουν… να δουλεύουν μέχρι το βράδυ. Ακριβώς επειδή δεν υπάρχει κάποιος πάνω από το κεφάλι τους, και επειδή δεν υπάρχει η αίσθηση του γραφείου. Βρες ποιες ώρες είσαι πιο παραγωγικός, είτε πρωί είτε βράδυ, και φτιάξε ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα μέσα στο οποίο θα εργαστείς. Μην ξεχνάς ότι υπάρχει ζωή… και εκτός δουλειάς.

3# Κάνε διαλείμματα: Ουσιαστικά είναι κομμάτι του προηγούμενου tip. Μην δουλεύεις σερί για πολλές ώρες. Το μυαλό σου σύντομα θα κουραστεί και μετά δεν θα είσαι παραγωγικός. Φρόντισε να κάνεις συχνά διαλείμματα. Πολλοί άνθρωποι ξεκινούν να εργάζονται σε εξοντωτικούς ρυθμούς π.χ. για 2 ημέρες. Ξεχνώντας ότι η επιτυχία έρχεται μέσα από έναν «μαραθώνιο» και όχι από ένα μικρό σπρίντ. Αν πας να το κάνεις αυτό, το πιο πιθανό είναι να είσα εξαντλημένος μετά τις πρώτες 2 ημέρες και να μην μπορείς να εργαστείς.

4# Μείνει δικτυωμένος: Το ότι εργάζεσαι από το σπίτι σου, δεν σημαίνει ότι πρέπει να είσαι κλεισμένος όλη την ημέρα μέσα σε ένα σκοτεινό δωμάτιο, μπροστά από ένα laptop. Φρόντισε να κάνεις τις επαφές σου και αν κρατάς επικοινωνία με ανθρώπους του πεδίου σου. Μη διστάσεις να βγεις και για μερικούς χαλαρούς καφέδες μαζί τους. Είναι σημαντικό να μείνεις δικτυωμένος.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

ten + four =