αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΤέσσερα σημάδια που δείχνουν ότι είσαι υπερβολικά σκληρός με τον εαυτό σου

Τέσσερα σημάδια που δείχνουν ότι είσαι υπερβολικά σκληρός με τον εαυτό σου

Οι άνθρωποι που είναι πολύ σκληροί με τον εαυτό τους συνήθως βλέπουν την αυτοκριτική τους δικαιολογημένη. Οι τελειομανείς, για παράδειγμα, μπαίνουν συχνά σε αυτό το μονοπάτι.

Αλλά πως θα ξέρεις ότι έχεις μπει σε αυτό το αρνητικό σπιράλ; Εδώ είναι 4 σημάδια που δείχνουν ότι είσαι υπερβολικά σκληρός με τον εαυτό σου.

1. Χτυπάτε ψυχολογικά τον εαυτό σας για λάθη που έχουν ελάχιστες συνέπειες.

Τις περισσότερες φορές, όταν κάνουμε λάθη, είναι μικρά που δεν έχουν καθόλου ή έχουν ελάχιστες συνέπειες. Για παράδειγμα, είστε συνήθως σε εγρήγορση για να τσεκάρετε τις ημερομηνίες λήξης των προϊόντων που αγοράζετε, αλλά μια φορά δεν το κάνατε, και καταλήξατε να αγοράσετε μια γιαούρτι που λήγει την ημέρα που το αγοράσατε. Ή συνήθως επιλέγετε προσεκτικά τα φρούτα, αλλά καταφέρατε να μαζέψετε τρία σάπια μήλα στη σειρά.

Συμβουλή: Δοκιμάστε να δώσετε στον εαυτό σας ένα όριο για λάθη για να χαλαρώσετε – για παράδειγμα, λάθη που χάνουν λιγότερο από 5 $ ή λιγότερο από 10 λεπτά από τον χρόνο σας. Είναι ΟΚ.

2. Συνεχίζετε να επικρίνετε τον εαυτό σας αφότου έχετε διορθώσει ένα λάθος.

Ίσως σου έχει τύχει: Προσφώνησες κάποιον με λάθος όνομα σε ένα email. Συνειδητοποίησες το λάθος σου λίγα λεπτά αφού πάτησες το send και έστειλα αμέσως μήνυμα στο άτομο για να ζητήσεις συγγνώμη, αλλά μετά συνέχισες να επικρίνεις τον εαυτό σου για αυτό, ιδιαίτερα επειδή είχες κάνει το ίδιο πράγμα σε κάποιον άλλο πριν από μερικές εβδομάδες. Καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, λες στον εαυτό σου πόσο αγενές και ασεβές είναι να κάνεις λάθος το όνομα κάποιου. Αν και αυτό είναι αλήθεια, έκανες ό,τι μπορούσες για να διορθώσεις την κατάσταση, οπότε η αυτοκριτική σου μάλλον θα έπρεπε να είχε σταματήσει εκεί.

3. Πάντα κάνεις το έξτρα μίλι.

Το να κάνεις το έξτρα μίλι είναι αξιοθαύμαστο, αλλά το να πηγαίνεις συνεχώς στο όριο είναι εξαντλητικό. Εάν εξαντλήσετε τον εαυτό σας κάνοντας αυτό, πιθανότατα θα υπάρξουν αρνητικές συνέπειες που θα αντιμετωπίσετε ως αποτέλεσμα. Για παράδειγμα, μπορεί να είστε τόσο απασχολημένοι με το να είστε τέλειοι σε σχετικά ασήμαντους τομείς που αφήνετε σημαντικά πράγματα να περνούν.

4. Θεωρείτε τα «χαζά» λάθη των άλλων κατανοητά, αλλά όχι τα δικά σας.

Όλοι κάνουμε ανόητα πράγματα. Για παράδειγμα, ανάβετε το μπλέντερ σας χωρίς να κουμπώσετε το καπάκι σωστά και το περιεχόμενο πάει… στους τοίχους σας. Όταν άλλοι άνθρωποι κάνουν τέτοια πράγματα, βλέπετε τα λάθη τους κατανοητά. Εξάλλου, είναι εύκολο να χάσετε την συγκέντρωση σας και να κάνετε ανόητα λάθη. Αλλά όταν κάνετε τέτοιου είδους λάθη, δεν χαλαρώνετε καθόλου και ξεκινάτε την αυτοκριτική;

Συμβουλή: Όταν συμβαίνουν τέτοια πράγματα, αναρωτηθείτε τι θα λέγατε σε κάποιον άλλον που συμπαθείτε και σέβεστε σε μια παρόμοια κατάσταση. Δοκιμάστε να το πείτε αυτό στον εαυτό σας!

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

seventeen − 1 =