αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΤέσσερα σημάδια για να καταλάβεις ότι ένα άτομο δεν είναι τόσο καλό στη δουλειά του όσο λέει

Τέσσερα σημάδια για να καταλάβεις ότι ένα άτομο δεν είναι τόσο καλό στη δουλειά του όσο λέει

Μάλλον έρχεσαι σε επαφή με αρκετά άτομα στην δουλειά σου κάθε ημέρα. Και είναι επίσης πιθανό ότι τα περισσότερα από αυτά τα άτομα παρουσιάζονται ως… ειδικοί στο κομμάτι τους. Ζούμε στην εποχή όπου όλοι «διαφημίζουν» τον εαυτό τους, γεμάτοι αυτοπεποίθηση. Το πρόβλημα σε αυτό είναι ότι μπορεί να παρασυρθούμε και τελικά να μην καταφέρουμε να ξεχωρίσουμε αν κάποιος είναι πραγματικά ικανός στην δουλειά του ή αν απλά… λέει ότι είναι καλός. Όταν το καταλάβουμε, μάλλον θα είναι πολύ αργά.

Σε ένα ενδιαφέρον άρθρο, το αμερικανικό Fast Company παραθέτει 4 χαρακτηριστικά που έχουν οι άνθρωποι που διαθέτουν την τάση να κάνουν επίδειξη και να καυχιούνται. Αν δεις κάποια από αυτά τα σημάδια, μάλλον το συγκεκριμένο άτομο δεν είναι τόσο καλό στη δουλειά του όσο λέει. Καλύτερα να μην το εμπιστευτείς.

Ζητά συνεχώς αναγνώριση και επικύρωση

Όλοι οι άνθρωποι θέλουν να τους συμπαθούν ή να τους εκτιμούν οι άλλοι, αλλά οι ανασφαλείς ναρκισσιστές το κάνουν συνεχώς. Αυτοί είναι άνθρωποι με μεγάλη ανάγκη για επικύρωση, που καυχιούνται για να λάβουν την έγκριση των άλλων, ώστε να πιστέψουν πραγματικά τις δικές τους παραπλανητικές απόψεις για τον εαυτό τους. Είναι σαν να μην είναι πλήρως ικανοί να πειστούν ούτε οι ίδιοι για το φαντασιακό τους ταλέντο, επομένως εξαρτώνται από άλλους για επιβεβαίωση.

Υπερβάλει σχετικά με τις δυνατότητες και τα ταλέντα του

Ένας στρατηγικός λόγος για να καυχιόμαστε είναι ότι οι άνθρωποι σπάνια αμφισβητούν τα ταλέντα μας… όσο θα έπρεπε. Για παράδειγμα, όταν οι άνθρωποι κάνουν αίτηση για δουλειά, συχνά υπερβάλλουν για τα ταλέντα τους στα βιογραφικά τους ή στις συνεντεύξεις για δουλειά. Στο τέλος, αυτό μπορεί να οδηγήσει στην πρόσληψη λάθος ατόμων.

Εξαπατούν ακόμα… και τον εαυτό τους

Η επιστημονική έρευνα δείχνει ότι το να κοροϊδεύεις τον εαυτό σου είναι ο καλύτερος δρόμος για να… εξαπατήσεις άλλους ανθρώπους, επομένως η διάχυτη φύση της αυταπάτης εξηγείται καλύτερα από τα διαπροσωπικά της οφέλη, δηλαδή το να ξεγελάς τους ανθρώπους για να πιστεύουν ότι είσαι τόσο έξυπνος ή ταλαντούχος όσο νομίζεις.

Για παράδειγμα, εάν πάτε σε μια συνέντευξη για δουλειά νομίζοντας ότι είστε καταπληκτικοί (ακόμα και όταν δεν είστε), πιθανότατα δεν θα αγχωθείτε, δεν θα ανησυχήσετε, ούτε θα προβάλετε καμία αμφιβολία για τον εαυτό σας. Ολα αυτά ίσως θα πείσουν τον HR Manager ότι είστε καλύτεροι από πραγματικά είστε (ειδικά όταν δεν έχουν την ικανότητα ή την τεχνογνωσία να διακρίνουν την αλήθεια από το ψέμα).

Επωφελείται από μη αξιοκρατικές καταστάσεις και προνόμια

Υπάρχουν άτομα που ευνοούνται από καταστάσεις, γνωριμίες ή ακόμα και χαρακτηριστικά με τα οποία γεννήθηκαν. Τέτοια άτομα συχνά έχουν αυτοπεποίθηση που μεταφράζεται σε (ανακριβείς) αντιλήψεις ικανότητας. Ακριβώς επειδή όλα έχουν προκύψει πιο εύκολα για αυτούς, πιστεύουν ότι έχουν ικανότητες… σούπερ ήρωα. Αν τους βάλεις να κάνουν μία δύσκολη δουλειά, είναι πιθανό να αποκαλυφθούν οι ελλείψεις τους.

Παρόλο που μπορεί να μην μάθουμε ποτέ αν κάποιος πιστεύει πραγματικά στον εαυτό του τόσο πολύ όσο φαίνεται, η αξιολόγηση των πραγματικών ταλέντων και ικανοτήτων του έχει μεγαλύτερη σημασία.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

20 − 10 =