αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΤέσσερα πράγματα που θα σου συμβούν αν ξεκινήσεις να λες περισσότερα «όχι»

Τέσσερα πράγματα που θα σου συμβούν αν ξεκινήσεις να λες περισσότερα «όχι»

Έχουμε ξανά μιλήσει για την σημασία των «όχι» στη ζωή μας. Το να πεις «όχι» δεν είναι εύκολο να γίνει και δεν είναι πάντα το πιο ωραίο πράγμα. Αλλά αυτή η μικρή λέξη είναι συχνά χρήσιμη, στην προσωπική ή επαγγελματική μας ζωή.

Ο Steve Jobs πίστευε ότι η επιτυχία έρχεται μέσα από τα «όχι». Τα «όχι» σου δίνουν το περιθώριο να μην κάνεις πράγματα που δεν θες, ενώ παράλληλα σου ανοίγουν χώρο για να εστιάσεις στα σημαντικά. Δεν μπορείς να τα κάνεις όλα ταυτόχρονα. Μόνο αν πεις κάποια «όχι» θα μπορέσεις να επικεντρωθείς εκεί που πρέπει, θα είσαι αποτελεσματικός και θα έχεις περισσότερες πιθανότητες να φτάσεις σε μια μεγάλη επιτυχία.

Πρέπει να μάθεις να λες «όχι». Και εδώ είναι 4 πράγματα που θα σου συμβούν αν ξεκινήσεις να το κάνεις. Στη συνέχεια διάβασε και το άρθρο: «Πως οι έξυπνοι άνθρωποι λένε όχι, χωρίς να πουν την λέξη όχι».

1. Θα βάλεις σταθερά όρια

Πραγματικά μπορείς να… διδάξεις στους ανθρώπους πώς να σου φέρονται. Ο τρόπος που βλέπετε τον κόσμο γύρω σας είναι μια αντανάκλαση του τι συμβαίνει μέσα σας. Όταν θέτεις σταθερά όρια, προστατεύεις τον χρόνο και την ενέργειά σου, γιατί δεν επιτρέπεις σε άλλους να σε εκμεταλλεύονται. Ξεκινήστε από τα μικρά. Μπορεί να είναι δύσκολο να θέσετε και να διατηρήσετε όρια, επειδή είστε υποχρεωμένοι από την παιδική ηλικία να λέτε «ναι» και να προσαρμόζεστε με την κοινωνία. Αυτό σας έχει βλάψει, αν και εν αγνοία σας, επειδή δεν νιώθετε άνετα με το να πείτε «όχι». Για να θέσετε και να διατηρήσετε όρια, ωστόσο, πρέπει να αρχίσετε να λέτε όχι σε ανθρώπους, μέρη και πράγματα, που δεν σας εξυπηρετούν πλέον ή εμποδίζουν την πρόοδό σας.

2. Καλύτερα εστίαση

Κάτι από αυτό που έλεγε ο Steve Jobs. Αν ξεκινήσετε να λέτε όχι, θα έχετε τον χρόνο και την ενέργεια να εστιάσετε σε αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία. Όταν δίνετε προτεραιότητα σε ό,τι έχει μεγαλύτερη σημασία, μπορείτε να επενδύσετε τον χρόνο, την ενέργεια και τους πόρους σας σε αυτούς τους τομείς, και να έχετε μέγιστη απόδοση. Επίσης, να έχετε τον έλεγχο της δικής σας ζωής θα σας χαλαρώσει γιατί κάνετε ό,τι καλύτερο μπορείτε με ό,τι μπορείτε να ελέγξετε.

3. Παίρνεις πίσω τη δύναμή σου

Το να λέτε «όχι» σας επιτρέπει να ανακτήσετε τη δύναμή σας, γιατί η προστασία του χρόνου και της ενέργειάς σας είναι μια πράξη αυτοπειθαρχίας που αφορά όλους τους τομείς της ζωής σας. Η ζωή είναι γεμάτη περισπασμούς, από φίλους που εξαντλούν την ενέργειά μας, μέχρι να χάνουμε χρόνο κάνοντας αρνητικές σκέψεις και δείχνοντας εμμονή στο ”τι θα μπορούσε να συμβεί”. Όταν πειθαρχείτε για να κόψετε αυτές τις συνήθειες, βάζετε τον εαυτό σας σε πρώτο πλάνο και κάνετε ό,τι είναι καλύτερο για εσάς.

Μερικοί άνθρωποι μπορεί να προσπαθήσουν να σας επικρίνουν, αλλά να θυμάστε, μόνο εσείς ξέρετε τι είναι καλύτερο για εσάς.

4. Θα σε σέβονται οι άλλοι

Όταν οι άνθρωποι παρατηρούν ότι βάζεις και διατηρείς σταθερά όρια και δίνεις προτεραιότητα στη ζωή σου, συνειδητοποιούν ότι δεν μπορούν να σε εκμεταλλευτούν. Αυτό μειώνει τον κίνδυνο να γίνετε εύκολος στόχος για άτομα που θέλουν να σας χειραγωγήσουν επειδή αρνείστε να μειώσετε τα standards σας για οποιονδήποτε άλλον. Αυτό θα οδηγήσει τελικά στο να σε σέβονται οι άνθρωποι επειδή σέβεσαι τον εαυτό σου, προστατεύεις τη ζωή σου και δημιουργείς νόημα σε ό,τι κάνεις.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

eleven + fourteen =