αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΤέσσερα πράγματα που θα σου συμβούν αν ξεκινήσεις να λες περισσότερα «όχι»

Τέσσερα πράγματα που θα σου συμβούν αν ξεκινήσεις να λες περισσότερα «όχι»

Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα στην κοινωνία είναι ότι έχουμε μάθει να ακολουθούμε τα trends και να είμαστε μέσα στα «κουτιά». Το σχολείο, καθώς και η μεταδευτεροβάθμια εκπαίδευση, μας διδάσκει να ακολουθούμε κανόνες, να ευχαριστούμε τους δασκάλους μας και να ακολουθούμε τις τάσεις. Αν και φαινομενικά είναι ακίνδυνο, έτσι μαθαίνετε να δίνετε προτεραιότητα σε άλλους ανθρώπους έναντι της προσωπικής και επαγγελματικής σας επιτυχίας.

Ένα από τα μεγαλύτερα μαθήματα στη ζωή για έναν επιτυχημένο άνθρωπο είναι να μάθει να λέει «όχι».

Ο Steve Jobs πίστευε ότι η επιτυχία έρχεται μέσα από τα «όχι». Τα «όχι» σου δίνουν το περιθώριο να μην κάνεις πράγματα που δεν θες, ενώ παράλληλα σου ανοίγουν χώρο για να εστιάσεις στα σημαντικά. Δεν μπορείς να τα κάνεις όλα ταυτόχρονα. Μόνο αν πεις κάποια «όχι» θα μπορέσεις να επικεντρωθείς εκεί που πρέπει, θα είσαι αποτελεσματικός και θα έχεις περισσότερες πιθανότητες να φτάσεις σε μια μεγάλη επιτυχία.

Εδώ είναι 4 πράγματα που θα σου συμβούν αν ξεκινήσεις να λες περισσότερα «όχι».

1. Βάζεις σταθερά όρια

Μπορείς να μάθεις στους ανθρώπους πώς να σου φέρονται. Όταν θέτεις σταθερά όρια, προστατεύεις τον χρόνο και την ενέργειά σου γιατί δεν επιτρέπεις σε άλλους να σε εκμεταλλεύονται. Ξεκινήστε από τα μικρά και ανεβείτε σε βάθος χρόνου. Μπορεί να είναι δύσκολο να θέσετε και να διατηρήσετε όρια, επειδή είστε υποχρεωμένοι από την παιδική ηλικία να λέτε «ναι» και να είστε μέσα στα «κουτιά». Αυτό σας έχει βλάψει, αν και εν αγνοία σας, επειδή δεν νιώθετε άνετα με το να πείτε «όχι». Για να θέσετε και να διατηρήσετε όρια, ωστόσο, πρέπει να αρχίσετε να λέτε όχι σε ανθρώπους, μέρη και πράγματα που δεν σας εξυπηρετούν πλέον ή εμποδίζουν την πρόοδό σας.

2. Γίνεσαι πιο εστιασμένος

Στη συνέχεια θα έχετε τον χρόνο και την ενέργεια για να εστιάσετε σε αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία για εσάς. Σε συγκεκριμένους στόχος, στην επαγγελματική ή προσωπική ζωή σας.

Όταν δίνετε προτεραιότητα σε ό,τι έχει μεγαλύτερη σημασία, μπορείτε να οργανώσετε τον χρόνο, την ενέργεια και τους πόρους σας και να εστιάσετε σε αυτούς τους τομείς, ώστε να μπορείτε να λειτουργήσετε στο τοπ της απόδοσης. 

3. Σε σέβονται οι άλλοι

Όταν οι άνθρωποι παρατηρούν ότι βάζεις και διατηρείς σταθερά όρια και δίνεις προτεραιότητα στη ζωή σου, οι άνθρωποι συνειδητοποιούν ότι δεν μπορούν να σε εκμεταλλευτούν. Αυτό μειώνει τον κίνδυνο να γίνετε εύκολος στόχος για άτομα που θέλουν να σας φθείρουν. Αυτό θα οδηγήσει τελικά στο να σε σέβονται οι άνθρωποι επειδή σέβεσαι τον εαυτό σου, προστατεύοντας τη ζωή σου και δημιουργώντας νόημα σε ό,τι κάνεις.

Όταν οι άλλοι βλέπουν ότι σέβεστε τον εαυτό σας και περιορίζετε τους ανθρώπους και τις δραστηριότητες που μπορούν να εμποδίσουν την πρόοδό σας, θα σας σεβαστούν.

4. Παίρνεις την ζωή σου στα χέρια σου

Αυτή είναι η ζωή σου και μόνο εσύ μπορείς να καθορίσεις πόσο μακριά θα φτάσεις. Οι γονείς, οι δάσκαλοι, οι προπονητές και τα αφεντικά μπορούν να σας καθοδηγήσουν, μόνο εσείς μπορείτε να καθορίσετε ποιες ευκαιρίες θα πάρετε και πόση προσπάθεια καταβάλετε για αυτές. Αυτό συμβαίνει γιατί είναι η ζωή σου και μόνο εσύ ξέρεις τι πραγματικά θέλεις. Μπορεί να χρειαστούν χρόνο και χρόνια εξερεύνησης για να βρείτε ότι σας αρέσει και δεν σας αρέσει, αλλά αυτό είναι μέρος της εξίσωσης – πρέπει να βγείτε έξω και να δοκιμάσετε νέα πράγματα.

Οι άνθρωποι εκπαιδεύονται από την παιδική τους ηλικία για να ευχαριστούν τους γονείς και τους δασκάλους τους, αλλά το να μάθουν να λένε «όχι» είναι ένα από τα σπουδαιότερα μαθήματα ζωής επειδή έτσι παίρνεις την ζωή σου στα χέρια σου. Οι γονείς και οι δάσκαλοι γενικά θέλουν το καλύτερο για εσάς, αλλά στο τέλος πρέπει εσείς να καθορίσετε την πορεία της ζωής σας.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

ten + 13 =