αρχικηΧωρίς κατηγορίαΤέσσερα μαθήματα από μία δισεκατομμυριούχο: Η CEO που ξεκίνησε από το μηδέν και άκουσε πάνω από 100 «όχι»

Τέσσερα μαθήματα από μία δισεκατομμυριούχο: Η CEO που ξεκίνησε από το μηδέν και άκουσε πάνω από 100 «όχι»

Για την Melanie Perkins έχουμε ξανά μιλήσει εδώ στο It’s Possible. Είναι η CEO της Canva. Μία πλατφόρμα που σήμερα έχει αξία άνω των 40 δισ. δολαρίων. Απασχολεί περίπου 1.700 εργαζομένους, ενώ έχει πάνω από 55 εκατ. χρήστες σε όλο τον κόσμο.

Στο «τιμόνι» η Melanie Perkins. Μία 35χρονη CEO που έχει καταφέρει να οδηγήσει την Αυστραλιανή εταιρία στην απόλυτη επιτυχία. Η ίδια έχει γίνει δισεκατομμυριούχος, και έχει μπει σε αρκετές λίστες με επιτυχημένους ανθρώπους. Μπορεί όλο αυτό να μοιάζει ως ένα «μαγικό» story, ωστόσο η επιτυχία δεν ήρθε καθόλου εύκολα για την Melanie Perkins. Εδώ είναι 4 μαθήματα που προκύπτουν μέσα από την διαδρομή της.

Άκουσε πάνω από 100 «όχι», πριν έρθει η επιτυχία

Η ιδία μίλησε λίγο παλαιότερα στο Forbes, και περιέγραψε ανάμεσα σε άλλα τις απορρίψεις που δέχτηκε, πριν φτάσει στον μεγάλο στόχο της. Άκουσε πάνω από 100 «όχι» από επενδυτές.

«Αυτό που έμαθα από τις απορρίψεις, είναι ότι πρέπει να παραμένεις εστιασμένος στον στόχο σου και να είσαι επίμονος», εξηγεί αρχικά η νεαρή επιχειρηματίας. Και συμπληρώνει: «Κάθε φορά που είχαμε μια σκληρή ερώτηση από έναν επενδυτή ή έναν λόγο για τον οποίο δεν θα επενδύσουν, μείναμε επικεντρωμένοι σε αυτό που θα μπορούσαμε να αλλάξουμε».

Όπως έχει πει η Melanie Perkins, οι περισσότεροι άνθρωποι μετά από 100 «όχι» θα είχαν σταματήσει. Αυτό θα ήταν το αναμενόμενο. Αν θες όμως να φτάσεις στην επιτυχία, πρέπει να συνεχίσεις. Η επιμονή, είναι το χρήσιμο μάθημα εδώ.

Οι εργαζόμενοι σε πρώτο πλάνο

Μέσα στο 2021, η Canva τάραξε τα νερά ανακοινώνοντας ένα ευέλικτο μοντέλο εργασίας για τους υπαλλήλους της, σε μακροπρόθεσμη βάση.

Τι ακριβώς περιλαμβάνει αυτό; Η εταιρία δεν έχει πλέον αυστηρές απαιτήσεις για τον αριθμό των ημερών που θα περνούν οι υπάλληλοι στο γραφείο, αλλά αντίθετα θα εξουσιοδοτήσει τις εσωτερικές ομάδες να αποφασίσουν για τον αριθμό των ημερών που αναμένεται να βρεθούν οι εργαζόμενοι στο γραφείο- με φυσική παρουσία δηλαδή.

H Canva είπε ότι η απόφαση έρχεται μετά από εσωτερική έρευνα, η οποία μεταξύ άλλων έδειξε ότι το 79% των ομάδων της δηλώνουν ότι αισθάνονται παραγωγικές όταν εργάζονται από το σπίτι.

Δεν θα υπάρχουν περιορισμοί λοιπόν. Ωστόσο η εταιρία ζητά από τους εργαζομένους της να βρίσκονται στο γραφείο τουλάχιστον 8 φορές το έτος. Ένας αριθμός ημερών που φυσικά είναι πολύ μικρός.

«Πιστεύουμε ότι οι παραδοσιακοί χώροι εργασίας θα αποτελέσουν την εξαίρεση, μιλώντας για το μέλλον της εργασίας», σημειώνει η Canva, προσθέτοντας ότι η πανδημία «έχει διαψεύσει την πεποίθηση ότι η συνεργασία να είναι καλύτερη με έναν τρόπο ή σε ένα μέρος».

Ακου τους πελάτες σου

Αυτό που πραγματικά σταθεροποιεί μια ιδέα και μπορεί να την μετατρέψει σε succes story είναι να ακούτε τα σχόλια των πιθανών πελατών σας και να δημιουργείτε λύσεις που βοηθούν στην υποστήριξή τους. H Perkins ξεκίνησε την Canva γιατί ένιωθε απογοητευμένη που η εργασία με προγράμματα σχεδίασης ήταν πολύ περίπλοκη. Συχνά ήταν απαραίτητο να απευθυνθείς σε έναν γραφίστα, κάτι που ήταν αρκετά ακριβό και δεν υπήρχε άλλη λύση στην αγορά.

Η κάθε επιχείρησή είναι σαν ένα ζωντανό ον που αναπνέει και θα συνεχίσει να αναπτύσσεται και να εξελίσσεται με την πάροδο του χρόνου. Είναι το feedback των πελατών σας που θα σας βοηθήσει να ανεβάσετε την επιχείρησή σας στο επόμενο επίπεδο. Να θυμάσαι επίσης: Η αρχική ιδέα με την οποία κάνουμε το λανσάρισμα, πιθανόν θα μεταμορφωθεί σε κάτι άλλο και δεν θα πρέπει να κολλήσουμε στην αρχική ιδέα που δημιουργήσαμε.

Εφάρμοσε τις αξίες σου στο business project σου

Οι ιδρυτές της Canva έχουν ισχυρές ηθικές αξίες και διασφαλίζουν ότι αυτές οι αξίες αντιπροσωπεύονται και στην αποστολή της εταιρίας. Στην πραγματικότητα, είναι ακόμη γραμμένο στις οδηγίες χρήσης της Canva. Η ρήτρα 3.2 με ψιλά γράμματα αναφέρει: «Η Canva δεν υποστηρίζει και δεν θα ανεχθεί τη χρήση της υπηρεσίας της για διακρίσεις εις βάρος άλλων, ειδικά όταν οι διακρίσεις βασίζονται σε: φυλή, θρησκεία, φύλο, σεξουαλικό προσανατολισμό, ηλικία, αναπηρία, καταγωγή».

Η εταιρεία τονίζει παράλληλα: «Εάν καταλάβουμε ότι η υπηρεσία μας χρησιμοποιείται από εσάς για διακρίσεις, ειδικά εάν βασίζονται σε φυλή, θρησκεία, φύλο, σεξουαλικό προσανατολισμό, ηλικία, αναπηρία, καταγωγή- ενδέχεται να τερματίσουμε οριστικά ή προσωρινά ή να αναστείλουμε την πρόσβασή σας στην Υπηρεσία χωρίς προειδοποίηση και ευθύνη για οποιονδήποτε λόγο».

Το να μοιράζεστε δημόσια τις αξίες που είναι ενσωματωμένες στην κουλτούρα της επιχείρησής σας όχι μόνο θα έχει απήχηση στους πελάτες σας αλλά και θα προσελκύσει περισσότερα μέλη στη κοινότητα σας.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

thirteen − 9 =