αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΤέσσερα εμπόδια που σε κρατούν μακριά από την προσωπική ανάπτυξη (και ίσως τα βάζεις μόνος σου στον εαυτό σου)

Τέσσερα εμπόδια που σε κρατούν μακριά από την προσωπική ανάπτυξη (και ίσως τα βάζεις μόνος σου στον εαυτό σου)

Οι λέξεις «προσωπική ανάπτυξη» είναι μάλλον κάτι που έχεις ακούσει. Και «ταιριάζουν» σε πολλά πεδία στη ζωή μας. Αλλά πολλοί άνθρωποι δυσκολεύονται να πετύχουν την δική τους προσωπική ανάπτυξη.

Ποια είναι λοιπόν ορισμένα σημαντικά εμπόδια στην προσωπική ανάπτυξη κάποιου; Τι θα έκανε ένα άτομο να διστάζει ή να αποφεύγει να γίνει η καλύτερη δυνατή εκδοχή του εαυτού του; Υπάρχουν πολλά ζητήματα που μπορεί να συναντήσεις, αλλά όπως πάντα υπάρχουν τρόποι να τα αντιμετωπίσεις. Ας ρίξουμε μια ματιά σε αυτά και πώς να τα ξεπεράσουμε.

1. Φόβος αλλαγής (ή πιθανή αποτυχία στην προσπάθεια αλλαγής)

Η αλλαγή μπορεί να είναι αρκετά τρομακτική, ειδικά αν ένα άτομο έχει καλλιεργήσει μια ισχυρή αίσθηση ασφάλειας και άνεσης στον τρέχοντα τρόπο ζωής του. Επιπλέον, πολλοί από αυτούς τους ανθρώπους φοβούνται ότι μπορεί να αποτύχουν στις νέες τους προσπάθειες αν προσπαθήσουν να κάνουν μία πραγματική αλλαγή.

Ως αποτέλεσμα, είτε θα παραμείνουν σε κατάσταση άρνησης προκειμένου να διατηρήσουν το status quo, είτε θα εμπλακούν σε συμπεριφορές αυτο-σαμποτάζ. Το «κλειδί» που πρέπει να θυμάστε εδώ είναι ότι καμία πραγματική ανάπτυξη δεν μπορεί να συμβεί χωρίς αποτυχία. Τα λάθη μπορούν να σου φανούν χρήσιμα, αν πάρεις τα μαθήματα.

Η αλλαγή είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη. Ο μόνος τρόπος για να αποτύχεις πραγματικά είναι να μην μπεις στον κόπο να προσπαθήσεις.

2. Η αλλαγή μπορεί να σημαίνει ότι ήσουν «λάθος» πριν

Ένας άλλος λόγος για τον οποίο κάποιος μπορεί να διστάσει να αλλάξει πράγματα όπως τη στάση του σε ορισμένα θέματα, τις πεποιθήσεις του, ακόμη και καθημερινές συνήθειες του, είναι επειδή αυτού του είδους η αλλαγή μπορεί να απαιτήσει από αυτόν να παραδεχτεί ότι έκανε «λάθος» πριν. Ένας μεγάλος αριθμός ανθρώπων θα προτιμούσε να ζήσει στη μιζέρια, απλά για να μένει πιστός στις πεποιθήσεις του.

Το να αλλάξετε γνώμη επειδή ήρθαν στο φως νέες πληροφορίες ή επειδή έχετε βιώσει κάτι που έχει αλλάξει την οπτική σας, δεν είναι αδυναμία. Αυτό που ένιωθες πριν δεν ήταν «λάθος» γιατί ήταν αληθινό, με τα δεδομένα του τότε. Ομοίως, αυτό που νιώθετε τώρα δεν είναι απαραίτητα και «σωστό». Θυμήσου και το άρθρο: Ο Steve Jobs θεωρούσε ότι το να αλλάζεις γνώμη είναι σημάδι ευφυίας.

3. Προσαρμογή για να ταιριάζεις… στις προσδοκίες των άλλων

Ένα από τα σημαντικότερα εμπόδια στην προσωπική ανάπτυξη που μπορεί να συναντήσει κάποιος είναι η αποδοκιμασία… στα μάτια του άλλου όταν λέει: «Άλλαξες». Πολλοί άνθρωποι αισθάνονται ότι έχουν παγιδευτεί σε συγκεκριμένους τρόπους συμπεριφοράς και τρόπο ζωής εξαιτίας της εκδοχής του εαυτού τους που οι άλλοι γνωρίζουν και αγαπούν. Αυτή η εκδοχή μπορεί να είναι το αντίθετο από το πώς νιώθουν τώρα και ποιοι θέλουν να γίνουν, αλλά κάθε φορά που προσπαθούν να απελευθερωθούν και να γίνουν το άτομο που θέλουν να είναι, είτε χλευάζονται είτε κατακρίνονται επειδή θέλουν να αλλάξουν.

Μπορείτε να προσπαθήσετε να είστε ειλικρινείς με τους κοντινούς σας ανθρώπους, με καλοσύνη και συμπόνια. Μπορείτε να εξηγήσετε στους φίλους και την οικογένειά σας ότι έχετε αλλάξει, ότι θέλετε να συνεχίσετε να ζείτε μια ζωή που είναι πιο αυθεντική και ότι καταλαβαίνετε ότι μπορεί να αισθάνονται άβολα ή αποξενωμένοι για αυτό επειδή είναι τόσο διαφορετικό από αυτό που γνωρίζουν.

4. Δεν ξέρεις από που να ξεκινήσεις

Τα πρώτα βήματα που πρέπει να κάνετε όσον αφορά την προσωπική σας ανάπτυξη θα εξαρτηθούν εξ ολοκλήρου από τις αλλαγές που θέλετε να δείτε. Ή, όπως θα το διατυπώνουν άλλοι: «δημιουργήστε ξεκάθαρους στόχους».

Εάν η προσωπική ανάπτυξη που θέλετε να ακολουθήσετε περιλαμβάνει π.χ. την αλλαγή του συστήματος πεποιθήσεων, των προσωπικών σας προοπτικών ή των συνόλων δεξιοτήτων, τότε το πρώτο βήμα θα απαιτήσει εκπαίδευση. Δεν χρειάζεται να εγγραφείτε σε πανεπιστημιακά μαθήματα για να διευρύνετε τους ορίζοντές σας, αν και μπορείτε εάν αισθάνεστε ακαδημαϊκή κλίση. Αντίθετα, μια πληθώρα πληροφοριών είναι διαθέσιμη στα χέρια σας. Διαβάστε βιβλία ή εργασίες που δημοσιεύονται σε ιστότοπους όπως το Scribd ή το Academia.edu. Προγραμματίστε χρόνο για να μιλήσετε με επαγγελματίες που θαυμάζετε και σέβεστε, αν σας αρέσει αυτό το είδος αλληλεπίδρασης. Απλώς βεβαιωθείτε ότι έχετε κάποιους ξεκάθαρους στόχους στο μυαλό σας και κάνετε όποια βήματα πιστεύετε ότι χρειάζονται για να τους επιτύχετε.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

1 × 3 =