αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΤέλος εποχής για την ΕΒΓΑ- Αλλάζει όνομα

Τέλος εποχής για την ΕΒΓΑ- Αλλάζει όνομα

Παρελθόν αποτελεί εδώ και λίγο καιρό η εταιρεία ΕΒΓΑ η οποία μετονομάστηκε σε EMFI χωρίς να αλλάξει κάτι στην μετοχική σύνθεση της καθώς συνεχίζει να ελέγχεται από την οικογένεια Κυριάκου Φιλίππου, μία εκ των δύο βασικών μετόχων της ΦΑΓΕ.

Η EMFI η οποία συνεχίζει να παράγει στο εργοστάσιο της Ιεράς Οδού τα παγωτά ΕΒΓΑ για λογαριασμό της Unilever προχώρησε σύμφωνα με στελέχη της σε αυτή την κίνηση ώστε να “απελευθερωθεί” από το “Ελληνική Βιομηχανία Γάλακτος και Αλεύρου” που είναι και η πλήρης επωνυμία της.

Πίσω στο 1934 όταν και δημιουργήθηκε η ΕΒΓΑ είχε ως βασικό της αντικείμενο την εμπορία γάλακτος. Μάλιστα τότε τα αρχικά ΕΒΓΑ σήμαιναν Εθνική Βιομηχανία Γάλακτος. Η δραστηριοποίηση της στην αγορά γάλακτος συνεχίστηκε έως και την δεκαετία του ’90 όταν η εταιρεία είχε πλέον περάσει στην οικογένεια Φιλίππου. Στα τέλη της δεκαετίας του ’90 η εταιρεία άλλαξε σε “Ελληνική Εταιρεία Γάλακτος και Αλεύρου” καθώς προστέθηκε η δραστηριότητα της παραγωγής κρουασάν (Folie, Pralenda, Trendy).

Κομβικό σημείο στην ιστορία της εταιρείας ήταν η πώληση του σήματος και των ψυγείων ΕΒΓΑ στον τομέα του παγωτού στην Unilever πριν από μερικά χρόνια διατηρώντας όμως την παραγωγή στις εγκαταστάσεις της. Πλέον το εργοστάσιο της Ιεράς Οδού έχει γίνει ένα από τα μεγαλύτερα εργοστάσιά παραγωγής φασόν όχι μόνο για την Unilever (σ.σ. το 2017 62% των συνολικών πωλήσεων της προέρχονταν από την Unilever) αλλά και για άλλες εταιρείες τόσο στο επώνυμο παγωτό όσο και στο private label. Στο τελευταίο εκτιμάται ότι 1 στα 4 μη “επώνυμα” παγωτά έχει παρασκευαστεί από την ΕΒΓΑ.

Σε ότι αφορά στο κρουασάν, σύμφωνα με τα στοιχεία του 2017, η εταιρεία είναι πέμπτος παίκτης στην κατηγορία με μερίδιο της τάξης του 5,4% πίσω από την Chipita που κυριαρχεί στην αγορά (52%) τα private label (12,1%), την Tottis και την Στεργίου. Καθώς η ΕΒΓΑ παράγει περίπου το 40% των private label που διατήθενται στην αγορά η εταιρεία αθροίζει συνολικά ένα ποσοστό της τάξης του 10,3%.

Εργοστάσιο στην Ιταλία

Μία από τις κινήσεις της “μυστικοπαθούς” οικογένειας Φιλίππου ήταν και η εξαγορά, πριν από πέντε χρονια, της ιταλικής ιστορικής βιομηχανίας παγωτού Gelati Menne η οποία διαθέτει εργοστάσιο στην πόλη Cetraldo στην περιοχή της Φλωρεντίας. Η εταιρεία έχει πλέον μέσω της ΕΒΓΑ και εμπορική παρουσία στην Ελλάδα τα τελευταία δύο χρόνια με πωλήσεις που ξεπερνούν τα 1,5 εκατ. ευρώ.

Στόχος είναι η Gelati Menne, που δημιουργήθηκε το 1927 από τον Amegon “Menni” Pieragnoli, να αποτελέσει τον δεύτερο βραχίονα στην αγορά παγωτού για την EMFI κυρίως στην αγορά του HORECA.

Έχοντας ολοκληρώσει επιτυχώς την αναδιάρθωση του ομολογιακού και κοινοπρακτικού σε βάση πενταετίας τον Αύγουστο του 2017 και πραγματοποιήσει αύξηση μετοχικού κεφαλαίου κατά 6,1 εκατ. ευρώ τον περασμένο Νοέμβριο η πρώην ΕΒΓΑ και νυν EMFI υπό την ηγεσία του Θανάση – Κύρου Φιλίππου προσβλέπει στην απαρχή μίας νέας εποχής.

Πηγή: News247.gr

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

three × 1 =