αρχικηΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣυζητήσεις για να περάσουν καλώδια οπτικών ινών των Facebook και Google στην Ελλάδα

Συζητήσεις για να περάσουν καλώδια οπτικών ινών των Facebook και Google στην Ελλάδα

Σε διαπραγματεύσεις με τις κοινοπραξίες που έχουν δημιουργήσει οι Google και Facebook για την ανάπτυξη υποθαλάσσιων καλωδίων οπτικών ινών στην ευρύτερη περιοχή, βρίσκεται το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, με στόχο να μπει στον σχεδιασμό και η χώρα μας.

Όπως μεταδίδει το Capital.gr, στο επίκεντρο βρίσκεται το καλώδιο 2Africa που σχεδιάζει κοινοπραξία αποτελούμενη από τις China Mobile International, Facebook, MTN GlobalConnect, Orange, stc, Telecom Egypt, Vodafone and WIOCC.

Με συνολικό μήκος 37.000 χλμ το 2Africa θα είναι ένα από τα μεγαλύτερα έργα υποβρύχιων καλωδίων του κόσμου, με στόχο τη διασύνδεση της Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής και όλης της Αφρικής.

Με τη σημερινή του χάραξη το 2Africa παρακάμπτει τη χώρα μας, καθώς στην Ευρώπη προβλέπονται διασυνδέσεις στην Ιταλία, την Γαλλία, την Ισπανία και την Πορτογαλία. Στόχος είναι αυτό να αλλάξει και να προβλεφθεί μια διασύνδεση, είτε στην Κρήτη, είτε στην Αττική.

Σε εξέλιξη βρίσκονται διαπραγματεύσεις και την κοινοπραξία που έχει δημιουργήσει η Google με την ιταλική Sparkle και άλλους εταίρους με σκοπό την ανάπτυξη δύο υποθαλάσσιων καλωδίων οπτικών ινών που θα ενώνουν την Μέση Ανατολή με την νότια Ευρώπη και την Ασία.

Το καλώδιο με την ονομασία Blue Submarine Cable System θα διασυνδέει την Ιταλία, τη Γαλλία και την Ελλάδα με το Ισραήλ, ενώ το Raman Submarine Cable System θα συνδέει την Ιορδανία με τη Σαουδική Αραβία, το Τζιμπουτί, το Ομάν και την Ινδία. Τα καλώδια σχεδιάζεται να είναι λειτουργικά το 2024.

Αναγκαίες οι συνδέσεις

Η διασύνδεση της Ελλάδας με τα καλώδια που μεταφέρουν τα δεδομένα διαδικτύου και φωνής από ήπειρο σε ήπειρο και από χώρα σε χώρα αποτελεί βασικό στοίχημα για την ανάδειξη της χώρας μας σε “ψηφιακό κόμβο” της Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής και τη Αφρικής.

Μέχρι σήμερα, η Ελλάδα απουσιάζει από τον ευρωπαϊκό χάρτη μεταφοράς δεδομένων, καθώς τα διεθνή καλώδια οπτικών ινών που είναι ποντισμένα στη Μεσόγειο παρακάμπτουν τη χώρα μας.

Δεδομένου πως στα καλώδια που λειτουργούν σήμερα δεν μπορούν να δημιουργηθούν νέες επεκτάσεις, στόχος είναι στα νέα καλώδια που περνάνε από τη Μεσόγειο να σταματούν και στη χώρα μας.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

5 + 11 =