αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ«Στριμωγμένοι» οι Έλληνες επιχειρηματίες που ασχολούνται με την μπύρα- Ζητούν μείωση φόρων

«Στριμωγμένοι» οι Έλληνες επιχειρηματίες που ασχολούνται με την μπύρα- Ζητούν μείωση φόρων

Τη μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στην μπίρα στα επίπεδα του ευρωπαϊκού μέσου όρου ζητούν οι Έλληνες ζυθοποιοί, προειδοποιώντας για περαιτέρω επιδείνωση της κατάστασης στον κλάδο τους, αλλά και για σοβαρές συνέπειες στην ελληνική οικονομία. Όπως ανέφεραν χθες κορυφαία στελέχη του χώρου, η απόφαση να διπλασιαστεί ο ΕΦΚ στα μέσα του περασμένου καλοκαιριού έπληξε την κατανάλωση και υπονόμευσε τη δυναμική που έχουν αναπτύξει τα τελευταία χρόνια οι ζυθοποιίες της χώρας. Μάλιστα, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Αθηναϊκής Ζυθοποίας (Heineken), Μηνά Ζωοούλη από τη στιγμή που εφαρμόστηκε το μέτρο παρατηρείται ραγδαία πτώση των πωλήσεων μπίρας που φθάνει το 15% σε όγκο (στο λιανεμπόριο), ενώ έως τότε αυξάνονταν με ικανοποιητικούς ρυθμούς.

Ο ίδιος εκτίμησε πως εάν συνεχιστεί η υποχώρηση των πωλήσεων με την ίδια ένταση για άλλα δύο με τρία χρόνια, τότε όχι μόνο θα εξανεμιστούν τα επιπλέον έσοδα που προσδοκά η κυβέρνηση, αλλά θα κινδυνεύσει η βιωσιμότητα του κλάδου και θα χαθούν χιλιάδες θέσεις εργασίας. Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσαν και οι εκπρόσωποι της μικροζυθοποιίας, με τον Γιάννη Μαρμαρέλλη της Siris Brewery από τις Σέρρες να χαρακτηρίζει τον διπλασιασμο του ΕΦΚ τροχοπέδη και τον Σοφοκλή Παναγιώτου της Septem από την Εύβοια να επιχειρηματολογεί υπέρ της εκλογίκευσης του φόρου. «Δεν αξίζουμε να έχουμε τόσο υψηλό φόρο, τον τέταρτο υψηλότερο στην Ευρώπη. Μόνο η Φινλανδία, η Σουηδία και το Ηνωμένο Βασίλειο έχουν μεγαλύτερη φορολογία και αυτό για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα του αλκοολισμού», επεσήμανε χαρακτηριστικά.

Τα προβλήματα του χώρου δεν σταματούν μόνο στον υψηλό ΕΦΚ. Οι εκπρόσωποί του στάθηκαν στην ανάγκη εκσυγχρονισμού του νομοθετικού πλαισίου που διέπει τον ζύθο, το οποίο όπως είπαν θέτει αρκετούς περιορισμούς στην παραγωγή και διακίνηση νέων προϊόντων, όπως για παράδειγμα απαγορεύει την παραγωγή μηλίτη που αναπτύσσεται με αλματώδεις ρυθμούς μέσα στην κρίση (+70%). Είναι οξύμωρο να μην μπορούν οι μικροζυθοποιίες να παράξουν μηλίτη ή κάποιο άλλο προϊόν με τη χρήση ελληνικών φρούτων, τη στιγμή που επιτρέπεται η εισαγωγή τους», είπε ο κ. Παναγιώτου. Πρέπει να αλλάξει το πλαίσιο, το οποίο καθορίστηκε με βασιλικό διάταγμα του 1922(!).

Εκτός από τη μείωση του ΕΦΚ και τη δυνατότητα παραγωγής ποτών ζύμωσης όπως ο μηλίτης, οι Έλληνες ζυθοποιοί μέσω της Ένωσης Ελλήνων Ζυθοποιών ζήτησαν ακόμη ένα ευέλικτο πλαίσιο για τη χρήση πρώτων υλών π.χ. τη χρήση φρούτων στην παραγωγή μπίρας, τη συμμετοχή των ζυθοποιείων σε επενδυτικά σχέδια του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και την παροχή κινήτρων σε αγρότες και ζυθοποιίες για την παραγωγή αγροτικών προϊόντων που σχετίζονται με την παραγωγή της μπίρας, καθώς και για τη δημιουργία βυνοποιείων και μονάδων επεξεργασίας λυκίσκου. «…Καταθέτουμε πέντε προτάσεις, που μπορούν να υλοποιηθούν εύκολα, άμεσα και χωρίς κάποιο κόστος για το ελληνικό κράτος, προσφέροντας σημαντικά οφέλη που τόσο έχει ανάγκη η χώρας μας σε αυτή τη χρονική συγκυρία», σημείωσε ο Αλέξανδρος Καραφυλλίδης, διευθύνων σύμβουλος της Ολυμπιακής Ζυθοποίας (Μύθος-Fix).

Πηγή: Ημερησία

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

five × 5 =