αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣτο 32,7% η απορροφητικότητα του ΕΣΠΑ το 2019

Στο 32,7% η απορροφητικότητα του ΕΣΠΑ το 2019

Στο 32,7% της δημόσιας δαπάνης ανήλθαν οι πληρωμές από τα επιχειρησιακά προγράμματα του ΕΣΠΑ στο τέλος του 2019. Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Ανάπτυξης, οι πληρωμές φτάνουν το 35,8%, συμπεριλαμβανομένου του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης.

Ειδικότερα, το χρονικό διάστημα Αυγούστου – Δεκεμβρίου 2019, το ποσοστό δαπανών αυξήθηκε κατά 8%, επίδοση τέσσερις φορές μεγαλύτερη από την αντίστοιχη αύξηση που είχε σημειωθεί τους πρώτους επτά μήνες του 2019. Ιδιαίτερα στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ανταγωνιστικότητα Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία, το οποίο χρηματοδοτεί και δράσεις επιχειρηματικότητας, η αύξηση των δαπανών ανέρχεται σε 14,5% τους τελευταίους πέντε μήνες, επίδοση εννιά φορές μεγαλύτερη από την αντίστοιχη αύξηση κατά τους πρώτους επτά μήνες του έτους.

Ακόμη, επισημαίνεται ότι τα συνολικά αιτήματα πληρωμών προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (ποσό ενωσιακής στήριξης) για το 2019 ανήλθαν σε 1,65 δισ. ευρώ, πόροι που θα εισρεύσουν το προσεχές διάστημα στα δημόσια ταμεία. Η αντίστοιχη επίδοση του προηγούμενου έτους 2018 ανήλθε σε 1,4 δισ. ευρώ.

«Παραλάβαμε μετά τις εκλογές της 7ης Ιουλίου μια πάρα πολύ δύσκολη κατάσταση στο ΕΣΠΑ. Παρά τις ψευδείς θριαμβολογίες της προηγούμενης κυβερνήσεως, η Ελλάδα ήταν από τις τελευταίες χώρες σε απορρόφηση, με προγράμματα που έχουν υπερδέσμευση και άρα δεν μπορούμε εύκολα να διαχειριστούμε και με σοβαρό κίνδυνο, σύμφωνα με επιστολή του αρμόδιου επιτρόπου της Ε.Ε., να χάσουμε χρήματα. Το πρώτο ταμείο για την προσπάθειά μας έγινε στις 31 Δεκεμβρίου 2019. Από την ημέρα που αναλάβαμε μέχρι το τέλος του χρόνου, είχαμε περίπου τετραπλάσιο ρυθμό απορρόφησης απ’ ό,τι το διάστημα 1 Ιανουαρίου – 7 Ιουλίου 2019. Αυτό δείχνει ότι οι υπηρεσίες έχουν αρχίσει να παίρνουν μπρος και το σύστημα να λειτουργεί. Ευχαριστώ θερμά τον αρμόδιο υφυπουργό κ. Τσακίρη, τον γενικό γραμματέα κ. Σκάλκο, την ειδική γραμματέα κ. Δανδόλου, καθώς και όλους τους υπηρεσιακούς παράγοντες για την επιτυχία. Η προσπάθεια θα συνεχιστεί. Δεν δικαιούμαστε να χάσουμε ούτε ένα ευρώ», είπε ο υπουργός Ανάπτυξης Αδ. Γεωργιάδης.

Πηγή: Καθημερινή

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

17 − 4 =