αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣτο τραπέζι σχέδιο για πιο γρήγορη άρση των περιοριστικών μέτρων

Στο τραπέζι σχέδιο για πιο γρήγορη άρση των περιοριστικών μέτρων

Το lockdown από σήμερα είναι παρελθόν- σε ότι αφορά τις ειδικές άδειες για μετακινήσεις.

Τα επόμενα βήματα ωστόσο που έχουν ανακοινωθεί, με κυριότερο το θέμα της ελεύθερης μετακίνησης ανά την επικράτεια και στα νησιά, είναι υπό αίρεση, καθώς όλα θα εξαρτώνται από την εξάπλωση της νόσου και τις εισηγήσεις των ειδικών. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως όλα μπορεί να αλλάξουν.

Αυτό που έχει γίνει γνωστό έως τώρα είναι πως στις 18 Μαΐου το Μέγαρο Μαξίμου σχεδιάζει να «ξεκλειδώσει» την ελεύθερη μετακίνηση σε όλη την ηπειρωτική χώρα. Πρακτικά αυτό συνεπάγεται ότι θα μπορεί ο καθένας με το αυτοκίνητό του να πάει όπου θέλει.

Τουριστικό «πακέτο»

Δεν θα ισχύει το ίδιο, όμως, και για τα νησιά. Το πλάνο αυτή τη στιγμή λέει πως η μετακίνηση στη νησιωτική Ελλάδα θα μπορεί να γίνεται ελεύθερα από 1η Ιουνίου και θα συνοδευτεί από το άνοιγμα της εστίασης, των καφέ και των ξενοδοχείων 12μηνης λειτουργίας.

Πρόκειται ουσιαστικά για ένα μικρό τουριστικό «πακέτο» που περιλαμβάνει αυτά τα τέσσερα σκέλη. Σύμφωνα με πληροφορίες της Καθημερινής –και μόνο εάν όλα πάνε καλά και η πανδημία δεν επανακάμψει τις επόμενες ημέρες, μετά την πρώτη άρση των περιορισμών, όπως έγινε σε άλλες χώρες–, δεν αποκλείεται αυτό το μικρό «πακέτο» των τεσσάρων άρσεων (μετακίνηση σε νησιά, καφέ, εστιατόρια και 12μηνα ξενοδοχεία) να μεταφερθεί μία εβδομάδα νωρίτερα, δηλαδή να ισχύσει από τις 25 Μαΐου.

Τα εποχικά ξενοδοχεία

Αν συμβεί κάτι τέτοιο, τότε μπορεί και το χρονοδιάγραμμα του Ιουνίου σε κάποια σημεία του να μεταβληθεί και να «ρυμουλκηθεί» νωρίτερα. Για παράδειγμα, τα εποχικά ξενοδοχεία που προγραμματίζεται να ανοίξουν αρχές Ιουλίου μπορεί να ανεβάσουν ρολά στα μέσα Ιουνίου.

Παράλληλα, μεγάλο ερώτημα αποτελεί η πρωτοβάθμια εκπαίδευση, η οποία έχει αποτελέσει και ένα από τα βασικά σημεία τριβής μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», το πιθανότερο είναι πως δεν θα ανοίξουν τα δημοτικά σχολεία. Ολα τα παραπάνω βεβαίως, όπως είπε ρητά και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, είναι σχέδια. Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει ποια ακριβώς θα είναι τα επόμενα βήματα, καθώς όλα συναρτώνται με τον ιό.

Είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός, πάντως, ότι τις τελευταίες ημέρες στο Μαξίμου ασκείται πίεση από διάφορες επαγγελματικές ομάδες, με αποτέλεσμα να αναζητείται διαρκώς η χρυσή ισορροπία ανάμεσα στην υγεία των πολιτών και στην επανεκκίνηση της οικονομίας. Οσο βέβαιη είναι όμως η βούληση Μητσοτάκη να διευκολυνθούν όλες οι επαγγελματικές ομάδες και να υπάρξει ακόμα και νωρίτερα άνοιγμα διαφόρων κατηγοριών, άλλο τόσο σίγουρο είναι ότι δεν θα διακινδυνεύσει τη δημόσια υγεία και όσα χτίστηκαν με πολύ κόπο και συλλογική δουλειά.

Εύλογα διερωτώνται πολλοί αν μπορεί να υπάρξει πισωγύρισμα και ακολούθως νέα μέτρα. Κάτι τέτοιο πράγματι δεν μπορεί να αποκλειστεί, αλλά όχι με τη μορφή που έγινε μέχρι τώρα, δηλαδή με ένα γενικό lockdown.

Το σχέδιο της Πολιτικής Προστασίας σε συνεργασία με τους ειδικούς είναι να εφαρμοστούν, εάν χρειαστεί, τοπικά lock down σε συνοικίες, ειδικές πληθυσμιακές ομάδες ή ακόμα και νομούς προκειμένου να μην υπάρξει εκ νέου εξάπλωση της νόσου.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

fourteen + 19 =