αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣτον «πάγο» μπαίνει ολόκληρη η ελληνική τουριστική αγορά- Μηδαμινές ήταν οι κρατήσεις

Στον «πάγο» μπαίνει ολόκληρη η ελληνική τουριστική αγορά- Μηδαμινές ήταν οι κρατήσεις

Στον “πάγο” μπαίνει πλέον ολόκληρη η τουριστική αγορά μετά την απόφαση του υπουργείου Τουρισμού να αναστείλει τη λειτουργία και των ξενοδοχείων δωδεκάμηνης λειτουργίας έως τα τέλη Απριλίου. Είχε προηγηθεί απόφαση για αναστολή των μονάδων εποχικής λειτουργίας.

Σημειώνεται πως θα μπορεί να λειτουργεί μόνο ένα ξενοδοχείο ανά πρωτεύουσα περιφερειακής ενότητας και τρία ξενοδοχεία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Ειδική μέριμνα θα υπάρξει για τα ξενοδοχεία των νομών της Θράκης, αλλά και των νησιών που φιλοξενούν ενισχυτικές δυνάμεις της χώρας και της Ε.Ε. Το ποια ξενοδοχεία θα παραμείνουν ανοιχτά θα αποφασίσουν οι σύλλογοι των ξενοδόχων σύμφωνα με την υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας.

Τι σημαίνει αυτό σε επίπεδο απασχόλησης; Σύμφωνα με την πρόσφατη μελέτη “Εξελίξεις στα Βασικά Μεγέθη της Ελληνικής Ξενοδοχίας 2019” του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου της Ελλάδος, το Μάιο του 2019 απασχολούνται στα ελληνικά ξενοδοχεία 163.992 εργαζόμενοι, ενώ τον Αύγουστο 186.575.

Η απασχόληση στα ελληνικά ξενοδοχεία αυξήθηκε κατά 4,2% το Μάιο και κατά 1,3% τον Αύγουστο του 2019 σε σχέση με τους αντίστοιχους μήνες του 2018, ενώ το 2019, συνολικά από τα ξενοδοχεία ζητήθηκαν 21.821 θέσεις εργασίας, από τις οποίες καλύφθηκαν οι 15.852 (73%).

Φέτος, με την αναμενόμενη αύξηση τουριστών και εσόδων, εκτιμάται πως τα ποσοστά απασχόλησης θα ήταν μεγαλύτερα. Πλέον η ανάκαμψη του τουριστικού κλάδου φαντάζει εξαιρετικά δύσκολη για μεγάλη μερίδα επιχειρηματιών.

“Με την αναπόφευκτη κυβερνητική απόφαση για την αναστολή εργασιών και στα ξενοδοχεία δωδεκάμηνης λειτουργίας, επισφραγίζεται το γεγονός πως ο ελληνικός τουρισμός βιώνει μια πρωτόγνωρη κατάσταση χωρίς προηγούμενο και τα ελληνικά ξενοδοχεία βρίσκονται σε αχαρτογράφητα νερά.

Εν αναμονή των ειδικών κυβερνητικών μέτρων για τον τουρισμό, στο πλαίσιο της στήριξης όλων των κλάδων, οι Έλληνες ξενοδόχοι είμαστε έτοιμοι, μόλις οι συνθήκες το επιτρέψουν, να πρωταγωνιστήσουμε και πάλι στην ανάταξη της οικονομίας, όπως κάναμε και κατά τη διάρκεια της κρίσης, στηρίζοντας την κοινωνία” ανέφερε σε δήλωσή του ο πρόεδρος του ΞΕΕ Αλέξανδρος Βασιλικός.

Ανύπαρκτες πληρότητες

Μετά την αύξηση των ακυρώσεων τις τελευταίες τρεις εβδομάδες λόγω της εξάπλωσης του κορονοϊού, το αναγκαστικό κλείσιμο των δέκα χιλιάδων μονάδων που δραστηριοποιούνται στην αγορά (9.971 μονάδες όλων των κατηγοριών το 2019 σύμφωνα με το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο της Ελλάδος) φαινόταν να είναι μονόδρομος.

Όπως σημειώνουν επαγγελματίες από το χώρο των ξενοδοχείων στο Capital.gr, η κίνηση το τελευταίο διάστημα ήταν ανύπαρκτη και πολλά ξενοδοχεία σκέφτονταν έτσι κι αλλιώς να κλείσουν λόγω της μηδαμινής πληρότητας.

Σύμφωνα με την Ένωση ξενοδόχων Αθηνών – Αττικής και Αργοσαρωνικού, ξενοδοχεία μεγάλων πολυεθνικών αλυσίδων μεγάλες ή μικρότερες οικογενειακές επιχειρήσεις, σε όλες τις περιοχές της Αττικής και σε όλες τις κατηγορίες αστεριών, παρέμεναν άδεια.

Από τις κρατήσεις, οι περισσότερες εξ αυτών και έως τους μήνες Μάιο και Ιούνιο ακυρώθηκαν ήδη από τα μέσα ή τα τέλη Φεβρουαρίου. Ελάχιστες κρατήσεις έχουν μεταφερθεί σε ένα άγνωστο και αόριστο μέλλον και όλες οι διαδικασίες πωλήσεων έχουν παγώσει σε βάθος χρόνου.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

fifteen − 6 =