αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣτο Ελληνικό θα δημιουργηθεί μία ολόκληρη πόλη 25.000 κατοίκων

Στο Ελληνικό θα δημιουργηθεί μία ολόκληρη πόλη 25.000 κατοίκων

Μια «πόλη μέσα στην πόλη» με 25.000 κατοίκους πρόκειται να δημιουργηθεί στο Ελληνικό. Η σχετική ρύθμιση περιλαμβάνεται στο σχέδιο νόμου με το οποίο θα κυρωθεί η διανομή των εκτάσεων στο πρώην αεροδρόμιο και στον Αγιο Κοσμά. Με άλλες διατάξεις επιτρέπεται να λειτουργούν ως τουριστικά καταλύματα έως το 30% των ιδιοκτησιών στα ψηλά κτίρια που θα κατασκευαστούν, συμπιέζονται ακόμα περισσότερο οι χρόνοι διαφόρων εγκρίσεων, ενώ επιτρέπεται στον επενδυτή να ξεκινήσει άμεσα την κατασκευή εμπορικού κτιρίου.

Το σχέδιο νόμου, που κατατέθηκε προχθές στη Βουλή, ολοκληρώνει ένα από τα βασικά βήματα της επένδυσης: ποιες εκτάσεις θα πάρει ο επενδυτής κατά κυριότητα, ποιες με δικαίωμα επιφανείας (δηλαδή για έναν αιώνα) και ποιες θα κρατήσει το Δημόσιο. Παράλληλα, τροποποιεί για πολλοστή φορά τη νομοθεσία που δημιουργήθηκε ειδικά για την επένδυση και πλέον εκτείνεται με διάφορες διάσπαρτες ρυθμίσεις σε τουλάχιστον δέκα νόμους από το 2012 έως σήμερα.

Η πιο σημαντική, από πολεοδομική άποψη, ρύθμιση περιλαμβάνεται στο τελευταίο κεφάλαιο του σχεδίου νόμου (το οποίο, αξίζει να σημειωθεί, δεν περιλαμβάνεται στην αιτιολογική έκθεση που κατατέθηκε στη Βουλή). Οπως προβλέπει, «επιτρέπεται η κατασκευή περιφράξεων για διαχωρισμό δραστηριοτήτων και λειτουργιών, ακόμα και εντός του ίδιου γηπέδου, κατά παρέκκλιση κάθε άλλης διάταξης». Επιπλέον, «για την οριοθέτηση του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού – Αγίου Κοσμά επιτρέπεται η κατασκευή περίφραξης περιμετρικά της συνολικής έκτασης κατά παρέκκλιση κάθε άλλης διάταξης». Με άλλα λόγια, η πρόσβαση στις περιοχές κατοικίας που θα διαμορφωθούν ή σε όποια άλλη χρήση επιλέξει ο επενδυτής δεν θα είναι ελεύθερη, αλλά ελεγχόμενη (gated community), ενώ οι νέες περιοχές θα είναι αποκομμένες από τις υπόλοιπες γειτονιές του Ελληνικού. Πρόκειται για ένα μοντέλο πρωτόγνωρο για τη χώρα μας, καθώς ακόμα και στις πλέον ακριβές περιοχές κατοικίας μέσα στον αστικό ιστό (λ.χ. Ψυχικό, Εκάλη) δεν απαγορεύεται η ελεύθερη κίνηση των πολιτών. Δείγματά του έχουμε δει μόνο στη μεταολυμπιακή χρήση δύο πολύ μικρών οικιστικών συγκροτημάτων (λ.χ. «Ηλιδα» στο ΟΑΚΑ).

Αξίζει να σημειωθεί ότι το υπουργείο Περιβάλλοντος, σε ανακοίνωση που εξέδωσε χθες, σημειώνει ότι η πρόσβαση στην παραλία και στο πάρκο θα είναι απρόσκοπτη, χωρίς βέβαια να αναφερθεί στις περιοχές που ο επενδυτής θα χτίσει. Σε άλλες ρυθμίσεις στο ίδιο σχέδιο νόμου:

– Δίνεται το δικαίωμα στον επενδυτή να ξεκινήσει άμεσα (πριν ολοκληρωθεί η μεταβίβαση) την κατασκευή ενός εμπορικού κτιρίου (sales center), την αποκατάσταση ενός από τα διατηρητέα υπόστεγα της Αεροπορίας και τη μετατροπή του σε κέντρο πληροφόρησης (experience center), καθώς και τη δημιουργία ενός πολύ μικρού (85 από τα 2.000 στρέμματα) τμήματος του πάρκου.

– Επιτρέπεται η χρησιμοποίηση έως του 30% των ψηλών κτιρίων που θα κατασκευαστούν στο Ελληνικό για τη δημιουργία τουριστικών καταλυμάτων (ενδεχομένως με χωριστή είσοδο από το υπόλοιπο κτίριο).

– Συμπιέζονται ακόμα περισσότερο οι χρόνοι των αδειοδοτήσεων (παρότι έως τώρα δεν έχει κατατεθεί κάτι προς αδειοδότηση, πλην των γενικών). Για παράδειγμα, το Κεντρικό Συμβούλιο Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης υποχρεούται να απαντήσει εντός 10ημέρου, ειδάλλως θεωρείται ότι συναινεί.

– Σε μια μάλλον αινιγματική ρύθμιση αναφέρεται πως για όποιο έργο βρίσκεται εκτός των ζωνών ανάπτυξης και τον χώρο του πάρκου δεν απαιτείται άδεια, αλλά έγκριση από το Γραφείο Ελληνικού (υπηρεσία του υπουργείου Ανάπτυξης). Στην ανακοίνωσή του το υπουργείο Περιβάλλοντος υποστηρίζει ότι αναφέρεται στις επιμέρους κατασκευές του πάρκου.

– Δίνεται η επιλογή στον επενδυτή να εκδίδει άδειες για μεμονωμένα έργα ή για ενότητες.

Πηγή: Καθημερινή

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

11 − one =