αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣτον «αέρα» ο ΕΝΦΙΑ σε τέσσερις περιοχές- Τι αποφάσισε το ΣτΕ

Στον «αέρα» ο ΕΝΦΙΑ σε τέσσερις περιοχές- Τι αποφάσισε το ΣτΕ

«Μετέωρος» είναι πλέον ο ΕΝΦΙΑ σε Ψυχικό, Φιλοθέη, Νέο Βουτζά και Δελφούς Άμφισσας, μετά από σειρά αποφάσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας που ακύρωσε την επίμαχη υπουργική απόφαση καθορισμού των σχετικών αντικειμενικών αξιών.

Όπως έκρινε η αυξημένη επταμελής σύνθεση του Β’ Τμήματος του ΣτΕ, είναι παράνομος ο τρόπος σχετικού προσδιορισμού των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων και επομένως και ο προσδιορισμός του ΕΝΦΙΑ, καθώς έγινε οριζόντια (καθορίστηκε «συλλήβδην για όλες τις ζώνες ορισμένης περιφέρειας»). Οι αντικειμενικές αξίες και ο ΕΝΦΙΑ των τεσσάρων αυτών περιοχών κρίθηκε παράνομος από τις 8 Ιουνίου του 2016, δηλαδή από την ημέρα συζήτησης των υποθέσεων στο ακροατήριο της επταμελούς σύνθεσης του Β’ Τμήματος του ΣτΕ.

Έτσι, η κυβέρνηση πρέπει μέχρι το τέλος του έτους (31η Δεκεμβρίου) να έχει επαναπροσδιορίσει τις νέες αντικειμενικές αξίες στις συγκεκριμένες περιοχές, προκειμένου να καθοριστεί εκ νέου -σύμφωνα με αυτές και σύμφωνα με την κρίση του ΣτΕ- ο ΕΝΦΙΑ του 2017.

Πάντως, οι σχετικές αποφάσεις του ΣτΕ δεν συνεπάγονται επιστροφή του ΕΝΦΙΑ του 2016 στους ιδιοκτήτες ακινήτων, δεδομένου ότι -όπως κρίθηκε- δεν μπορεί έναν μήνα πριν από την εκπνοή του 2016 να τροποποιηθεί ο κρατικός προϋπολογισμός.

Όπως σημειώνει η Ναυτεμπορική, η απόφαση του ΣτΕ αφορά μόνο τις συγκεκριμένες περιοχές, τουλάχιστον προς το παρόν, γιατί σε αυτές έχουν ακίνητα όσοι κατέθεσαν τις συγκεκριμένες προσφυγές (στις περιοχές αυτές ο ΕΝΦΙΑ είναι ιδιαιτέρως υψηλός). Παρόμοιες προσφυγές έχουν κατατεθεί και από πολλούς άλλους ιδιοκτήτες ακινήτων, σε πλήθος περιοχών της χώρας.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το σκεπτικό των ανωτάτων δικαστών (αποφάσεις 2334-2337/2016), ο επίμαχος προσδιορισμός των αντικειμενικών αξιών έγινε χωρίς να υπάρχει διαφανής, ορισμένη, πρόσφορη και οικονομετρικά άρτια μεθοδολογία προσδιορισμού των αντικειμενικών αξιών, όπως προβλέπεται από τη νομοθεσία (νόμος 3852/2010), αλλά ούτε ελήφθη υπ’ όψιν η γνώμη του κάθε Δήμου ή Κοινότητας, όπως απαιτείται.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

20 − 14 =