αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣτις 31 Ιουλίου θα καταθέσουν τα στελέχη της Τράπεζας Πειραιώς για την διαρροή χρημάτων στο εξωτερικό με capital control

Στις 31 Ιουλίου θα καταθέσουν τα στελέχη της Τράπεζας Πειραιώς για την διαρροή χρημάτων στο εξωτερικό με capital control

Μετά τις έντονες αντιδράσεις των δικηγόρων αλλά και την παρέμβαση του προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Δημήτρη Βερβεσού, η Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς έδωσε περαιτέρω προθεσμία στα  40 στελέχη της Πειραιώς την περίοδο 2015-2016 που καλούνται με την ιδιότητα του υπόπτου.

Συγκεκριμένα, όλοι θα δώσουν εξηγήσεις στις 31 Ιουλίου για χορήγηση δανείων που φέρονται να δόθηκαν  χωρίς τις απαραίτητες εξασφαλίσεις αλλά και για διαρροή κεφαλαίων στο εξωτερικό την περίοδο κατά την οποία ίσχυαν τα capital control στη χώρα.

Η «μάχη»

Όπως αναφέρει το Dikastiko.gr, προκειμένου όμως να δοθεί τελικώς αυτή η προθεσμία, οι δικηγόροι όσων καλούνται έδωσαν «μάχη» με τους εισαγγελείς που τους ζητούσαν επίμονα εντός  λίγων 24ώρων από τη στιγμή που παρέλαβαν την κλήση οι εντολείς τους να δώσουν εξηγήσεις. Κι όταν μάλιστα, δεν είχαν λάβει το σύνολο της δικογραφίας. Παράλληλα, προχώρησαν και στην κατάθεση έγγραφης αναφοράς προς τον πρόεδρο του ΔΣΑ Δημήτρη Βερβεσό, με την οποία κατήγγειλαν πολλαπλές παραβιάσεις του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας από την πλευρά των εισαγγελικών λειτουργών. Σε αυτήν, σημείωναν μεταξύ άλλων, ότι οι εντολείς τους κλήθηκαν με πανομοιότυπες κλήσεις χωρίς να αναφέρονται οι διερευνώμενες κατηγορίες ή να μνημονεύονται οι διατάξεις των αδικημάτων, για των οποίων την τέλεση ελέγχονται. Επιπλέον, ότι τα διερευνώμενα αδικήματα τους γνωστοποιήθηκαν κατόπιν πολλών διαμαρτυριών μόνο προφορικά από τους τέσσερις Επίκουρους Εισαγγελείς Διαφθοράς, όλως αορίστως και κατά μη προσωποποιημένο τρόπο. Κυρίως, όμως, σημείωναν ότι η προθεσμία που τους δόθηκε για παροχή εγγράφων εξηγήσεων ήταν εντός των επομένων τριών εργασίμων ημερών, από την στιγμή που πήραν τις κλήσεις.

Σύμφωνα πάντα με το Dikastiko.gr, η  γνωστοποίηση του θέματος από την πλευρά του κ. Βερβεσού, ο οποίος με ανακοίνωσή του καλούσε όλους τους δικαστικούς λειτουργούς να σέβονται τους θεμελιώδεις κανόνες δικαίου (μία κίνηση που όπως λένε νομικοί κύκλοι δεν συνηθίζεται αλλά προφανώς υπαγορεύτηκε λόγω της πρωτοφανούς σπουδής της Εισαγγελίας), φαίνεται ότι λειτούργησε καταλυτικά. Η νέα προθεσμία που δόθηκε τελικώς για τις 31 Ιουλίου, θεωρείται και από τους συνηγόρους ως εύλογη, προκειμένου να λάβουν ολόκληρη την δικογραφία και να μπορέσουν να την μελετήσουν.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

fifteen − 8 =