αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣτη θέση 116 ανάμεσα σε 159 χώρες βρίσκεται η Ελλάδα, σε ότι αφορά την οικονομική ελευθερία

Στη θέση 116 ανάμεσα σε 159 χώρες βρίσκεται η Ελλάδα, σε ότι αφορά την οικονομική ελευθερία

Στην 116η θέση ανάμεσα σε 159 χώρες κατρακύλησε η Ελλάδα σύμφωνα με την ετήσια έκθεση για την “Οικονομική Ελευθερία του Κόσμου”, που ανακοίνωσε το Ινστιτούτο Fraser. Συγκριτικά με τον περσινό δείκτη η Ελλάδα υποχώρησε 27 θέσεις και καταλαμβάνει τη χειρότερη θέση μεταξύ όλων των κρατών – μελών της ΕΕ, αλλά και όλων των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Το Κέντρο Φιλελεύθερων Μελετών – “Μάρκος Δραγούμης” (ΚΕΦίΜ) παρουσίασε για 2η συνεχή χρονιά τη μελέτη στην Ελλάδα, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Fraser, σε συνέντευξη τύπου και στην οποία μίλησαν οι: Παναγιώτης Πικραμμένος (τ. πρωθυπουργός, τ. πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας), Αριστείδης Χατζής (καθηγητής Φιλοσοφίας Δικαίου & Θεωρίας Θεσμών) και Αλέξανδρος Σκούρας (πρόεδρος ΚΕΦίΜ).

Η Ελλάδα βρίσκεται πλέον ανάμεσα στη Νιγηρία (114) και το Μπαγκλαντές (117) σύμφωνα με επικαιροποιημένα στοιχεία του 2015 σε ό,τι αφορά τον βαθμό οικονομικής ελευθερίας και μεταξύ των πέντε χωρών με τη μεγαλύτερη πτώση σε σχέση με πέρσι μαζί με τη Αργεντινή, τη Βολιβία, την Ισλανδία και τη Βενεζουέλα (τελευταία). Σημειώνεται ότι οι χώρες που είχαν τη μεγαλύτερη άνοδο ήταν η Ρουμανία, η Βουλγαρία, η Ρουάντα, η Αλβανία και η Κύπρος.

Το Χονγκ Κονγκ βρίσκεται ξανά στην κορυφή του δείκτη, ενώ την πρώτη πεντάδα συμπληρώνουν κατά σειρά η Σιγκαπούρη, Νέα Ζηλανδία, η Ελβετία και η Ιρλανδία.

Οι 10 πιο οικονομικά ελεύθερες χώρες είναι:

Χονγκ Κονγκ
Σιγκαπούρη
Νέα Ζηλανδία
Ελβετία
Ιρλανδία
Ηνωμένο Βασίλειο
Μαυρίκιος
Γεωργία
Αυστραλία
Εσθονία

Οι 10 λιγότερο οικονομικά ελεύθερες χώρες είναι:

Βενεζουέλα
Κεντροαφρικανική Δημοκρατία
Δημοκρατία του Κονγκό
Αλγερία
Αργεντινή
Λιβύη
Συρία
Μυανμάρ
Τσαντ
Ιράν

Πηγή: Economy365.gr

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

three × 4 =