αρχικηVIRALΣτη Γροιλανδία λιώνουν 1 εκατ. τόνοι πάγου κάθε λεπτό

Στη Γροιλανδία λιώνουν 1 εκατ. τόνοι πάγου κάθε λεπτό

Τις δραματικές συνέπειες της κλιματικής αλλαγής αντικατοπτρίζει η κατάσταση των πάγων της Γροιλανδίας, που το 2019 σημείωσαν ρεκόρ τήξης. Οπως καταγράφεται από τις εικόνες του προγράμματος δορυφόρων Grace της NASA, στη Γροιλανδία έλιωνε περίπου ένα εκατομμύριο τόνοι πάγου το λεπτό, καθ’ όλη τη διάρκεια του προηγούμενου έτους.

Η νέα μελέτη, που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Communication Earth & Environment, αποδεικνύει αδιάσειστα ότι η κλιματική αλλαγή προκαλεί θέρμανση του Αρκτικού Κύκλου με διπλάσια ταχύτητα συγκριτικά με περιοχές που βρίσκονται σε χαμηλότερο γεωγραφικό πλάτος.

Η τήξη του παγοκαλύμματος της Γροιλανδίας συνιστά τον πιο σημαντικό παράγοντα όσον αφορά την αύξηση της στάθμης των θαλάσσιων υδάτων, φαινόμενο το οποίο απειλεί τις παράκτιες περιοχές της υφηλίου.

Οπως καταγράφεται από τις δορυφορικές φωτογραφίες, η παγοκρηπίδα της Γροιλανδίας συρρικνώθηκε πέρυσι κατά 532 δισεκατομμύρια τόνους εξαιτίας της τήξης της επιφάνειάς της και της απώλειας των παγετώνων που κατέρρευσαν στον ωκεανό. Οι απώλειες πάγου θα αρκούσαν για να γεμίσουν επτά πισίνες ολυμπιακών διαστάσεων ανά δευτερόλεπτο.

Η επιστημονική κοινότητα γνώριζε ότι διαρκώς επιταχύνεται η τήξη των πάγων στη Γροιλανδία και ότι το 2019 το φαινόμενο εντάθηκε σημαντικά. Ωστόσο, οι δορυφορικές αποδείξεις για την κλίμακα της τήξης προκάλεσε έκπληξη στους ειδικούς, που εκτιμούν ότι πρέπει να είναι η μεγαλύτερη απώλεια πάγου τους τελευταίους αιώνες, ή ακόμα και χιλιετίες.

Στην  περίπτωση που τελικά λιώσει ολοκληρωτικά η παγοκρηπίδα της Γροιλανδίας, η στάθμη των θαλάσσιων υδάτων θα αυξηθεί κατά έξι μέτρα.

Ωστόσο, σε πιο αισιόδοξο τόνο, οι επιστήμονες εκτιμούν πως η ζημιά δεν είναι μη αναστρέψιμη και τονίζουν ότι ο περιορισμός των εκπομπών αερίων που ευθύνονται για το φαινόμενο του θερμοκηπίου θα επιβραδύνει σημαντικά την τήξη των πάγων.

Η απώλεια ρεκόρ των πάγων της Γροιλανδίας το 2019 αποδίδεται από τους ειδικούς σε κάποια μετεωρολογικά πρότυπα που επέτρεψαν στον θερμό αέρα να παραμείνει για περισσότερο χρόνο πάνω από τη Γροιλανδία.

Αυτά τα φαινόμενα γίνονται όλα και συχνότερα εξαιτίας της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Σύμφωνα, μάλιστα, με τις εκτιμήσεις τους, κάποια στιγμή, εντός του 2019, έλιωσε το 96% της παγοκρηπίδας, ενώ ο μέσος όρος τήξης κατά την περίοδο 1981-2010 δεν ξεπερνούσε το 64%.

Πηγή: Καθημερινή

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

3 × two =