αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣτην Νέα Υόρκη, είναι έτοιμοι να μετατρέψουν μια παλιά στρατιωτική βάση σε εκκολαπτήριο για startups

Στην Νέα Υόρκη, είναι έτοιμοι να μετατρέψουν μια παλιά στρατιωτική βάση σε εκκολαπτήριο για startups

Κατά τη διάρκεια του Δεύτερου Παγκόσμιου Πολέμου, ο τερματικός σταθμός του Μπρούκλιν ήταν η μεγαλύτερη στρατιωτική βάση προμήθειας του λιμένα επιβίβασης της Νέας Υόρκης. Κατά τη διάρκεια του πολέμου και έπειτα, ήταν το σημείο αναχώρησης εκατομμυρίων στρατιωτών, συμπεριλαμβανομένου του Elvis Presley και τόνων στρατιωτικού εξοπλισμού. Αφότου έκλεισε τη δεκαετία του ΄60, η τοποθεσία πέρασε στα χέρια του Δήμου της Νέας Υόρκης τη δεκαετία του ΄80 και επί δεκαετίες χρησίμευσε κυρίως ως βιομηχανική αποθήκη.

Σήμερα, το αίθριο στο Κτήριο Β, του σταθμού, μοιάζει να έχει μείνει παγωμένο στο χρόνο. Όμως πέρα από τους λεκιασμένους τοίχους του και τις αχρηστευμένες σιδηροδρομικές γραμμές, το συγκρότημα φιλοξενεί περίπου 100 ένοικους από το χώρο της βιομηχανίας και στεγάζει 3.700 θέσεις εργασίας. Μεταξύ των ενοίκων συμπεριλαμβάνονται ένας κατασκευαστής μπαλονιών και μία εταιρεία κοπής μετάλλων.

Έχοντας λάβει χρηματοδότηση 115 εκατ. ευρώ από τον δήμαρχο de Blasio, η Εταιρεία Οικονομικής Ανάπτυξης της Νέας Υόρκης (NYC Economic Development Corporation – NYCEDC), έχει ως έργο να εμφυσήσει περισσότερη ζωή στον σταθμό. Εκτός από τα εγκαίνια περισσοτέρων από 500.000 τετραγωνικών ποδιών του ανακαινισμένου χώρου έως το τέλος του έτους, η EDC σχεδιάζει να δρομολογήσει το Futureworks, ένα πρόγραμμα “εκκόλαψης” που επικεντρώνεται σε προηγμένες βιομηχανικές startups.

“Όταν παράγουν προϊόντα υψηλής τεχνολογίας με ρομποτική και ολοένα πιο αυτοματοποιημένες τεχνικές, χρειάζονται λιγότερα τετραγωνικά και μπορούν να λειτουργούν στη Νέα Υόρκη” αναφέρει ο James Patchett, πρόεδρος της NYCEDC. “Θέλουν να είναι εδώ διότι εδώ βρίσκονται οι ταλαντούχοι επαγγελματίες”.

Ο οργανισμός ανακοίνωσε ότι η Lowercase NYC είναι η πρώτη υψηλής τεχνολογίας, καινοτόμος startup που θα λειτουργήσει στον τερματικό σταθμό, νοικιάζοντας μόλις 2.100 τετραγωνικά πόδια. Οι συνιδρυτές της Lowercase, Gerard Masci και Brian Vallario, λάνσαραν το πρώτο τους προϊόν νωρίτερα φέτος. Προς το παρόν πωλούν περισσότερα από δέκα είδη γυαλιών ηλίου και όρασης, μέσω της ιστοσελίδας τους, καθώς και σε πέντε χονδρεμπόρους σε όλα τα Βορειοδυτικά, όπως σημειώνει το Forbes.

Ο 35χρονος Masci και ο 29χρονος Vallario, θεωρούν ότι με το να παράγουν εγχώρια και να ενοποιήσουν τον σχεδιασμό με την παραγωγή σε ένα στούντιο, θα τους κάνει πιο ευέλικτους σε σχέση με τις πιο μεγάλες μάρκες. Η κάθετη ενοποίηση θα τους δώσει τη δυνατότητα να αντιδρούν στα γούστα των καταναλωτών και τις τάσεις της μόδας και να παράγουν γρήγορα, ευπώλητα σχέδια, είτε πρόκειται για κλασσικά στρογγυλούς σκελετούς είτε για μοντέρνους, στο σχήμα των ματιών της γάτας.

Όταν ο Masci (που φοράει γυαλιά μία ζωή και συλλέγει σκελετούς γυαλιών), έκανε την πρώτη του έρευνα στο χώρο, ανακάλυψε ότι λιγότερο από το 0,01% της παραγωγής γυαλιών γίνεται στις ΗΠΑ, ενώ ηγέτιδες στην αγορά είναι η Ιταλία και η Κίνα.

“Κάποτε υπήρχε μία πλούσια κληρονομιά και μία μεγάλη βιομηχανία με επίκεντρο την παραγωγή γυαλιών στις ΗΠΑ” λέει ο Masci. “Το να έχει αφαιρεθεί αυτή η πτυχή της αμερικανικής παραγωγής εντελώς, είναι πολύ λυπηρό”.

Για παράδειγμα, η Ray-Ban, η μεγαλύτερη μάρκα γυαλιών παγκοσμίως, κάποτε κατασκεύαζε τους σκελετούς της στο Λονγκ Άιλαντ και στο Τέξας. Όμως το 1999 οι περισσότερες δραστηριότητές της μεταφέρθηκαν στο εξωτερικό μετά την εξαγορά από τον ιταλικό κολοσσό γυαλιών, τη Luxotica. Όπως αναφέρει ο Masci “γνωρίζω ότι υπάρχει περιθώριο ώστε οι κατασκευαστές γυαλιών να λειτουργήσουν στις ΗΠΑ, μπορεί να μην είναι τόσο μεγάλος όσο ήταν κάποτε, αλλά ο χώρος υπάρχει, όπως και η ανάγκη να γίνει μεγαλύτερος”.

Η startup επίσης αναγνωρίζει ότι κάθετη ολοκλήρωση εξακολουθεί να έχει τους περιορισμούς της. “Η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζουμε είναι να ξεκινήσουμε ένας είδος επιχείρησης που βρίσκεται επί της ουσίας υπό εξαφάνιση στις ΗΠΑ”, λέει ο Masci. “Όλοι μας οι προμηθευτές υλικών βρίσκονται στο εξωτερικό. Όταν πρέπει να φτιάξουμε ένα σπασμένο εξάρτημα ή όταν χρειαζόμαστε νέα εξαρτήματα, είναι εξαιρετικά δύσκολο, απογοητευτικό και χρονοβόρο. Δεν υπάρχει κάποια βάση γνώσης στις ΗΠΑ, στην οποία να μπορούμε να στηριχθούμε”.

Ο Masci και ο Vallario (πρώην εργαζόμενος της Goldman Sachs και αρχιτέκτονας, αντίστοιχα), χρησιμοποίησαν τις προσωπικές αποταμιεύσεις τους για να ξεκινήσουν την Lowercase, συμπεριλαμβανομένης της προμήθειας μηχανημάτων και υλικών από την Ιταλία και τη Γερμανία. Η παραγωγή ενός ζευγαριού γυαλιών απαιτεί περισσότερα από 30 διαφορετικά βήματα που περιλαμβάνουν τόσο τεχνική εργασία όσο και τεχνολογία κατασκευής. Όπως λένε οι ιδρυτές, τα βιομηχανικής αντοχής δάπεδα από σκυρόδεμα του άλλοτε εγκαταλελειμμένου στρατιωτικού σταθμού, είναι μόνο ένας από τους λόγους που το συγκεκριμένο μέρος είναι ιδανικό για τα μηχανήματά τους, τα οποία είναι μικρά σε μέγεθος αλλά βαριά.

Η Lowercase, δεν πρόκειται να παραμείνει για πολύ καιρό η μοναδική startup στον στρατιωτικό σταθμό του Μπρούκλιν. Η NYCEDC πρόσφατα ανακοίνωσε τη συνεργασία της με την Techsop για να ανοίξει έναν κοινό χώρο εργασίας έκτασης 20.000 τετραγωνικών ποδιών. Φανταστείτε έναν γραφείο συνεργασίας, όπου αντί για γραφεία και χώρους αναμονής μόνο, ο νέος χώρος θα έχει εκτυπωτές 3D, κόφτες λέιζερ καθώς και παραδοσιακό εξοπλισμό ξυλουργείου. Αναμένεται να φιλοξενήσει περισσότερες από 200 επιχειρήσεις και να δημιουργήσει περίπου 500 θέσεις εργασίας.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

seventeen − 15 =