αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣτην Ιρλανδία εκτοξεύτηκαν τα ενοίκια (και τα διαθέσιμα σπίτια είναι ελάχιστα)

Στην Ιρλανδία εκτοξεύτηκαν τα ενοίκια (και τα διαθέσιμα σπίτια είναι ελάχιστα)

Οι τιμές των ενοικίων στην Ιρλανδία σημείωσαν άνοδο ρεκόρ το 2022, με αυξήσεις 20% σε ορισμένες πόλεις, προκαλώντας συναγερμό για τις πιθανές επιπτώσεις στην ευρύτερη οικονομία.

Το τελευταίο τρίμηνο του έτους, γράφει το Bloomberg, το μέσο νοίκι ήταν 13,7% υψηλότερο σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2021, σύμφωνα με τον ιστότοπο ακινήτων daft.ie. Πρ4όκειται για τον υψηλότερο ετήσιο ρυθμό που έχει καταγραφεί από το 2005, δηλαδή από τότε που τηρείται σχετικό αρχείο.

Πόλεις όπως το Γκάλγουεϊ, το Λίμερικ και το Γουότερφορντ είδαν τα νοίκια να αυξάνονται κατά περίπου 20%, ενώ η αύξηση είναι 15% στο Κορκ και 13% στο Δουβλίνο. Στην πρωτεύουσα καταγράφονται και οι ψηλότερες τιμές, με μέσο μίσθωμα πάνω από 2.300 ευρώ.

«Η Ιρλανδία εξακολουθεί εδώ και χρόνια να έχει έλλειμμα κατοικιών προς ενοικίαση», δήλωσε ο Ronan Lyons, συντάκτης της έκθεσης και καθηγητής οικονομικών στο Trinity College του Δουβλίνου. «Η επιμονή του φαινομένου και τα ελάχιστα σημάδια υποχώρησής του πρέπει να κρούσουν τον κώδωνα του κινδύνου και να αφυπνίσουν τους υπευθύνους».

Η αύξηση του πληθυσμού και οι οικονομικές ανησυχίες που επιβραδύνουν τις κατασκευές έχουν τροφοδοτήσει την κρίση στην αγορά ενοικίων, περιπλέκοντας ταυτόχρονα τις προσπάθειες μεγάλων διεθνών εταιρειών -που εδρεύουν μαζικά στη χώρα- να στρατολογούν ταλέντα από το εξωτερικό.

Λιγότερα από 1.100 σπίτια ήταν διαθέσιμα προς ενοικίαση την 1η Φεβρουαρίου, μειωμένα κατά 20% σε σχέση με έναν χρόνο, και αποτελώντας «είδος υπό εξαφάνιση» σε σύγκριση με τον μέσο όρο 8.500 κατοικιών μεταξύ 2006 και 2021.

«Είναι επιτακτική ανάγκη να εκπονηθούν πολιτικές για την ενίσχυση της κατασκευής κατοικιών προς ενοικίαση», κατέληξε ο Lyons.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

14 + thirteen =