αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣτην Ελλάδα τα ακριβότερα τραπεζικά δάνεια στην Ευρώπη- Τι αποκαλύπτουν τα στοιχεία της ΕΚΤ

Στην Ελλάδα τα ακριβότερα τραπεζικά δάνεια στην Ευρώπη- Τι αποκαλύπτουν τα στοιχεία της ΕΚΤ

Οι ελληνικές τράπεζες παρουσιάζουν την υψηλότερη οργανική κερδοφορία που προέρχεται από το επιτοκιακό περιθώριο, σε σχέση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές. Εξίσου υψηλά είναι τα έσοδα από συναλλαγές, ενώ κάτω του μέσου ευρωπαϊκού όρου κυμαίνονται τα έσοδα από προμήθειες. Όμως, το υψηλό κόστος και οι κυρίως οι μεγάλες προβλέψεις για κινδύνους οδηγούν το αποτέλεσμα σε ζημίες.

Η διαπίστωση αυτή προκύπτει από στοιχεία που έδωσαν στη δημοσιότητα οι Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (ΕΒΑ), αναλύοντας τα βασικά μεγέθη του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος, με βάση τα αποτελέσματα του δεύτερου τριμήνου 2021.

Σύμφωνα με αυτά, στο πρώτο εξάμηνο, το συνολικό επιτοκιακό έσοδο διαμορφώθηκε σε 2,8 δισ. ευρώ, ενώ τα λειτουργικά έσοδα 2,4 δισ. ευρώ, με τον λόγο καθαρών επιτοκιακών εσόδων προς λειτουργικά έσοδα να διαμορφώνεται σε 116,84%. Ο αντίστοιχος δείκτης στην Ε.Ε., κατά μέσο όρο ήταν 53,92%. Δηλαδή, ο δείκτης κερδοφορίας που σχετίζεται με το επιτοκιακό περιθώριο σε σχέση με τα λειτουργικά έσοδα ήταν διπλάσιος στην Ελλάδα από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο.

Πράγματι, σε μια πιο λεπτομερή παρουσίαση της ΕΒΑ, το επιτοκιακό περιθώριο, δηλαδή η διαφορά μεταξύ επιτοκίων καταθέσεων και δανείων, στην Ελλάδα ήταν 2,4 ποσοστιαίες μονάδες, όταν η αντίστοιχη διαφορά στην Ε.Ε. ήταν 1,25 μονάδες, στο πρώτο εξάμηνο του 2021. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι το μέσο επιτόκιο δανείων στην Ελλάδα είναι υψηλότερο κατά περίπου 1 μονάδα σε σχέση με την υπόλοιπη Ε.Ε., δεδομένου ότι τα επιτόκια καταθέσεων κινούνται γύρω από το μηδέν (ή αρνητικά σε αρκετές χώρες της Ευρωζώνης, στους λογαριασμούς επιχειρήσεων, κυρίως).

Αντίθετα, τα κέρδη από προμήθειες είναι μικρότερα αν συγκριθούν με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές τράπεζες. Τα συνολικά έσοδα στο πρώτο εξάμηνο διαμορφώθηκαν σε 664,7 εκατ. ευρώ, με το λόγο εσόδων από προμήθειες προς οργανικά έσοδα να υπολογίζεται σε 27,79%, όταν το αντίστοιχο ποσοστό στην Ε.Ε. ήταν 32,31%.

Ωστόσο, οι ελληνικές τράπεζες πέτυχαν υψηλότερα κέρδη από χρηματοοικονομικές πράξεις καθώς αυτά, σε σχέση με τα λειτουργικά έσοδα έφτασαν στο 15,96%, έναντι 8,44% στην Ε.Ε.

Πηγή: Capital.gr

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

15 + 4 =