αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣτελέχη τραπεζών εξηγούν: Γιατί αυξάνονται οι καταθέσεις των Ελλήνων μέσα στην πανδημία

Στελέχη τραπεζών εξηγούν: Γιατί αυξάνονται οι καταθέσεις των Ελλήνων μέσα στην πανδημία

Αλλαγή κουλτούρας σε ότι αφορά την διάθεση αλλά και την δυνατότητα των ελλήνων για αποταμίευση καταγράφεται από την αρχή του έτους, καθώς τα επίσημα στοιχεία των τραπεζών δείχνουν σταθερή αύξηση των καταθέσεων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι από την αρχή του 2020 έως και το τέλος Απριλίου, οι καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα (νοικοκυριά και επιχειρήσεις) αυξήθηκαν κατά 5,88 δισ. ευρώ (4,3 δισ. ευρώ, με βάση τα επίσημα στοιχεία των τραπεζών, έως την 31η Μαρτίου 2020 συν 1,58 δισ. ευρώ τον Απρίλιο, με βάση τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος). Ιδιαίτερα μάλιστα εντυπωσιακό κρίνεται το γεγονός ότι τους δύο μήνες (Μάρτιος-Απρίλιος) της καραντίνας, οι καταθέσεις των ιδιωτών αυξήθηκαν κατά 3 δισ. ευρώ.

Έμπειρα τραπεζικά στελέχη εξηγούν στο news247.gr ότι «η εργασιακή ανασφάλεια, τα δάνεια, που έχουν υπαχθεί στα μέτρα αναστολής καταβολής δόσεων κεφαλαίου (moratoria), η συγκράτηση που επιδεικνύουν οι πολίτες στις δαπάνες διασκέδασης (εστίαση κ.λπ.) λόγω κορωνοϊού αλλά και η σταδιακή αλλαγή κουλτούρας με ροπή προς την αποταμίευση μετά από πολλά χρόνια δικαιολογούν την αύξηση των καταθέσεων που παρατηρείται, αρχής γενομένης από τις αρχές του 2020, στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα».

Εξηγούν, μάλιστα, ότι η τάση αποταμίευσης είχε διαφανεί από την προ Covid-19, εξέλιξη που αποδίδεται στην αλλαγή κουλτούρας που έφερε η δεκαετής οικονομική κρίση τόσο στις επιχειρήσεις όσο και στα νοικοκυριά.

Οι ίδιες πηγές εκτιμούν ότι «η τάση αναμένεται να διατηρηθεί καθώς παρά το γεγονός ότι η αγορά άνοιξε, δεν παρατηρείται δραματική αλλαγή στην καταναλωτική συμπεριφορά. Ωστόσο, βαρόμετρο για τους επόμενους μήνες και σίγουρα μέχρι το τέλος του 2020 θα είναι οι εξελίξεις στην απασχόληση. Διότι προφανώς αν υπάρξουν μεγάλες απώλειες στις θέσεις εργασίας, είναι βέβαιο ότι η τάση αύξησης των καταθέσεων θα ανακοπεί βιαίως», αναφέρει η ίδια τραπεζική πηγή.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

two + six =