αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣτα 1.184 ευρώ είναι ο μέσος μισθός στην Ελλάδα, σύμφωνα με τον ΣΕΒ- Σε ποιο πεδίο δίνονται τα περισσότερα λεφτά

Στα 1.184 ευρώ είναι ο μέσος μισθός στην Ελλάδα, σύμφωνα με τον ΣΕΒ- Σε ποιο πεδίο δίνονται τα περισσότερα λεφτά

Στα 1.184 ευρώ, ποσό αυξημένο κατά 0,5% σε σχέση με πέρυσι, διαμορφώνεται στο εννεάμηνο του 2017 ο μέσος μηνιαίος μισθός, μαζί με τις εισφορές των εργαζομένων, ενώ συμπεριλαμβανομένων των εισφορών των εργοδοτών φτάνει τα 1.567 ευρώ.

Στη βιομηχανία, ο μηνιαίος μισθός, διαμορφώνεται σε 1.476 ευρώ (+1,7% από πέρυσι), στο εμπόριο, μεταφορές, τουρισμό σε 978 (+0,7% από πέρυσι), στην ενημέρωση και επικοινωνία σε 1.218 (-0,5% από πέρυσι), και στη Δημόσια Διοίκηση, εκπαίδευση, υγεία σε 1.342 ευρώ (-0,9% από πέρυσι).

Αυτά τα στοιχεία περιλαμβάνονται στο εβδομαδιαίο δελτίο οικονομικών εξελίξεων του ΣΕΒ, ο οποίος επισημαίνει την υπεροχή της βιομηχανίας «σε σχέση με τους μισθούς που πληρώνονται στους λοιπούς κλάδους, αν και οι μισθοί στη Δημόσια Διοίκηση, εκπαίδευση, υγεία εξακολουθούν να είναι αρκετά υψηλοί, εμποδίζοντας την άριστη κατανομή των παραγωγικών συντελεστών».

Οι τράπεζες εμφανίζουν τους υψηλότερους μισθούς. Διαμορφώνονται στα 3669,2 ευρώ, +5,4 % από πέρυσι. Οι χαμηλότεροι είναι αυτοί στις κατασκευές 849,3 ευρώ, +0,6 % από πέρυσι, και στη γεωργία – κτηνοτροφία, όπου διαμορφώνονται στα 595,6 ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση 3,3 % από την περσινή χρονιά.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η οικονομία έχει εισέλθει σε φάση ανάκαμψης», σχολιάζει ο ΣΕΒ αναφορικά με τα αποτελέσματα και επισημαίνει την ανάγκη αύξησης της υποκατάστασης των εισαγωγών της κερδοφορίας των κλάδων διεθνώς εμπορεύσιμων αγαθών, Με αυτό τον τρόπο θα βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας σε μόνιμη βάση.

Ο ΣΕΒ επισημαίνει επίσης πως ότι οι μισθολογικές προσαρμογές θα πρέπει να είναι συνδεδεμένες με την παραγωγικότητα της οικονομίας ώστε να αποφύγουμε τα λάθη του παρελθόντος, υποστηρίζοντας ότι από το 2015 η ανταγωνιστικότητα της χώρας υποχωρεί και παρεμποδίζει τον μετασχηματισμό της οικονομίας προς την επιθυμητή κατεύθυνση ενός εξωστρεφούς παραγωγικού προτύπου.

Πηγή: CNN Greece

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

12 + 15 =