αρχικηΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣτα σκαριά επιδότηση έως 888 ευρώ για να βάλεις σύνδεση γρήγορου ίντερνετ

Στα σκαριά επιδότηση έως 888 ευρώ για να βάλεις σύνδεση γρήγορου ίντερνετ

ο δίκτυο συνδέσεων οπτικών ινών μέχρι το σπίτι (fiber to the home – FTTH) επεκτείνεται με αρκετά γρήγορους ρυθμούς την τελευταία διετία στη χώρα μας καθώς η Ελλάδα προσπαθεί να καλύψει την απόσταση που τη χωρίζει από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο αριθμός των συνδέσεων FTTH, οι οποίες προσφέρουν πολύ καλύτερη ποιότητα και υψηλότερες ταχύτητες, αυξάνεται διαρκώς αλλά προς το παρόν δεν έχουμε δει τους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους να προσφέρουν ταχύτητες σύνδεσης πάνω από τα 200 Mbps, όταν μία σύνδεση FTTH μπορεί να προσφέρει έως και ένα 1 Gbps.

Αυτό επιδιώκει να αλλάξει το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης με μία νέα δράση, στόχος της οποίας είναι να κάνει πιο προσιτές σε καταναλωτές και επιχειρήσεις συνδέσεις με ταχύτητα λήψης δεδομένων που θα φθάνει τουλάχιστον τα 250 Mbps.

Η δράση ονομάζεται Gigabit Voucher Scheme και σύμφωνα με όσα αναφέρονται στο σχετικό κείμενο που έχει τεθεί προς δημόσια διαβούλευση μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου, ο συνολικός προϋπολογισμός της ανέρχεται στα 100 εκατ. ευρώ. Σημειωτέον πως μία αντίστοιχη δράση υλοποιείται τα τελευταία χρόνια και στη Βρετανία.

Οι ελάχιστες απαιτήσεις της υπηρεσίας περιλαμβάνουν ταχύτητα λήψης δεδομένων τουλάχιστον 250 Mbps με δυνατότητα αναβάθμισης στο 1 Gbps, ενώ περιλαμβάνεται ο απαραίτητος για τη λειτουργία της τερματικός εξοπλισμός του τελικού χρήστη (modem / router). Για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα πρέπει, επιπλέον, να υποστηρίζονται συμμετρικές ταχύτητες download / upload, ήτοι και η ταχύτητα αποστολής δεδομένων να είναι τουλάχιστον 250 Mbps.

Eπιδότηση του αρχικού εφάπαξ τέλους σύνδεσης

Στο πλαίσιο της δράσης προβλέπεται η επιδότηση του αρχικού εφάπαξ τέλους σύνδεσης καθώς και μέρους του μηνιαίου τέλους για περίοδο 24 μηνών. Το συνολικό ποσό της ενίσχυσης προβλέπεται στα 432 ευρώ ανά ωφελούμενο νοικοκυριό και στα 888 ευρώ ανά ωφελούμενη μικρο-μεσαία επιχείρηση. Πιο συγκεκριμένα, το ποσό ενίσχυσης είναι:

48 ευρω εφάπαξ ποσό που αντιστοιχεί στο τέλος σύνδεσης
16 ευρώ μηνιαίως ανά ωφελούμενο νοικοκυριό για διάστημα 24 μηνών
35 ευρώ μηνιαίως ανά ωφελούμενη μικρο-μεσαία επιχείρηση για διάστημα 24 μηνών

Κάθε ενισχυόμενο νοικοκυριό ή μικρο-μεσαία επιχείρηση θα μπορεί να λάβει μόνο μία φορά ενίσχυση στο πλαίσιο της δράσης ενώ θα είναι δυνατή η μεταφορά της επιδοτούμενης σύνδεσης σε άλλη διεύθυνση εφόσον εξακολουθούν να πληρούνται οι ελάχιστες απαιτήσεις της υπηρεσίας. Σε περίπτωση διακοπής της σύνδεσης πριν την πάροδο της περιόδου των 24 μηνών τότε η επιδότησή για το υπολειπόμενο διάστημα διακόπτεται και ο ωφελούμενος δεν δικαιούται να συμμετάσχει εκ νέου στη δράση.

Ωφελούμενοι της δράσης είναι όλοι οι πολίτες (φυσικά πρόσωπα συμπεριλαμβανομένων των επιτηδευματιών) και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις που βρίσκονται εντός των περιοχών παρέμβασης και δεν διαθέτουν ήδη ευρυζωνική σύνδεση με ταχύτητα download μεγαλύτερη των 100 Mbps.

Η δράση είναι τεχνολογικά ουδέτερη και η ενίσχυση θα διατίθεται σε συνδέσεις οποιασδήποτε τεχνολογίας που καλύπτει τις ελάχιστες απαιτήσεις της υπηρεσίας.

Δικαιούχοι της δράσης θα είναι τα φυσικά πρόσωπα και οι μικρο-μεσαίες επιχειρήσεις υπό την προϋπόθεση ότι δεν έχουν λάβει επιδότηση στο πλαίσιο της δράσης SFBB, η οποία θεωρείται ότι βοήθησε αρκετά στην ταχεία αύξηση του αριθμού των συνδέσεων FTTH.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

17 + 13 =