αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣτα αζήτητα επιστροφές φόρων 324 εκατ. ευρώ

Στα αζήτητα επιστροφές φόρων 324 εκατ. ευρώ

Ποσό ύψους 324 εκατομμύριων ευρών έχουν λαμβάνειν χιλιάδες φορολογούμενοι και επιχειρήσεις από επιστροφή ΦΠΑ. Ωστόσο, τα ίχνη τους έχουν χαθεί από την εφορία και ουδείς εξ αυτών έχει παρουσιασθεί για να αναζητήσει.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της ΑΑΔΕ το συνολικό ποσό των εκκρεμών επιστροφών φόρων το Δεκέμβριο του 2022 είχε ανέλθει στα 658 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 403 εκατ. ευρώ αφορούν επιστροφές που έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες, καθώς έχουν περάσει 90 ημέρες, από την έκδοση Ατομικού Φύλλου Έκπτωσης (ΑΦΕΚ), ενώ 255 εκατ. ευρώ αφορούν εκκρεμείς επιστροφές φόρων που δεν είναι ληξιπρόθεσμες αφού δεν έχει παρέλθει το διάστημα των 90 ημερών από την ημερομηνία έκδοσης ΑΦΕΚ.

Από τις εκκρεμείς επιστροφές που έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες, δηλαδή από τα 403 εκατ. ευρώ, τα 324 εκατ. ευρώ είναι ποσά που δεν μπορούν να αποπληρωθούν λόγω κυρίως εξωγενών παραγόντων, όπως η μη ανταπόκριση των δικαιούχων ή η μη προσκόμιση των απαραίτητων δικαιολογητικών.

Όπως φαίνεται από τα στοιχεία το τελευταίο διάστημα η εφορία έχει επιταχύνει τις διαδικασίες επιστροφής τόσο του φόρου εισοδήματος όσο και του ΦΠΑ. Μάλιστα έχει καθιερωθεί η “Χρυσή Λίστα” με “καθαρές” επιχειρήσεις και επαγγελματίες στους οποίους η εφορία πιστώνει αμέσως τις επιστροφές φόρου. Στη “χρυσή λίστα” εντάσσονται με βάση κριτήρια και προϋποθέσεις επιχειρήσεις που έχουν ελεγχθεί στο παρελθόν και δεν είχαν φορολογικά παραπτώματα και δεν υπάρχουν ενδείξεις για συμμετοχές σε απάτες. Συγκεκριμένα στη λίστα περιλαμβάνονται επιχειρήσεις

α) Έχουν ελεγχθεί για τουλάχιστον τρείς φορολογικές περιόδους και το σύνολο των επιστραφέντων κατόπιν ελέγχων ποσών δεν διαφέρει από το συνολικά αιτούμενο ποσό σε ποσοστό άνω 5%.

β) Δεν έχουν υποπέσει σε φορολογικές και τελωνειακές παραβάσεις.

γ) Δεν χαρακτηρίζονται ως ύποπτοι για συμμετοχή σε απάτη που αφορά στις ενδοκοινοτικές συναλλαγές, κατόπιν εφαρμογής κριτηρίων ανάλυσης κινδύνου, τα οποία εξετάζονται σε κεντρικό επίπεδο αποκλειστικά και δεν δημοσιοποιούνται.

Την ίδια στιγμή η ΑΑΔΕ θέτει εντός του έτους σε εφαρμογή ηλεκτρονικό σύστημα που θα χειρίζεται αυτόματα τις επιστροφές φόρου. Η αυτοματοποίηση των επιστροφών ΦΠΑ μέσω της ψηφιοποίησης και απλοποίησης των διαδικασιών μεταξύ φορολογικών υπηρεσιών και επιχειρήσεων αποτελεί μια από τις μεταρρυθμίσεις του Εθνικού Σχεδίου των 30,5 δις ευρώ και ήδη η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων έχει ξεκινήσει τις διαδικασίες με στόχο να τεθούν εντός του έτους οι νέες αλλαγές στις επιστροφές φόρων. Με τον τρόπο αυτό θα περιοριστούν οι προστριβές μεταξύ ελεγχόμενων και ελεγκτών αλλά και οι παράνομες επιστροφές ΦΠΑ δεκάδων εκατ. Ευρώ.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, επιχειρηματίες και επαγγελματίες θα υποβάλλουν το αίτημά τους ηλεκτρονικά και άμεσα θα λαμβάνουν απάντηση για την ημερομηνία επιστροφής του σχετικού ποσού που δικαιούνται, χωρίς ανθρώπινη επαφή. Η διαδικασία αυτή θα ακολουθείται για την πλειονότητα των αιτήσεων επιστροφής χρημάτων και συγκεκριμένα για το 97% των αιτημάτων επιστροφής φόρων.

Πηγή: Capital.gr

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

2 + 1 =