αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑ«Στέλνω βιογραφικά παντού, αλλά δεν με καλούν σε job interviews»: Δες τι πρέπει να κάνεις

«Στέλνω βιογραφικά παντού, αλλά δεν με καλούν σε job interviews»: Δες τι πρέπει να κάνεις

Η αναζήτηση εργασίας δεν είναι μια εύκολη διαδικασία- ειδικά στην εποχή μας. Η αναζήτηση εργασίας σου δίνει πρόσθετο άγχος, με τον πληθωρισμό- ρεκόρ να οδηγεί όλο και περισσότερους στο να αναζητούν θέσεις εργασίας υψηλότερης αμοιβής. Την ίδια στιγμή τα ‘παγώματα’ προσλήψεων και οι απολύσεις που επηρεάζουν πολλούς τομείς, κάνουν πιο δύσκολο το να βρεις τη θέση που θες.

Τι μπορείς να κάνεις όμως από τη μεριά σου όταν ψάχνεις… και δεν βρίσκεις τίποτα; Όπως εξηγεί το FastCompany, μια αναζήτηση εργασίας χωρίς συγκεκριμένη κατεύθυνση, όπου παίζετε απλώς το παιχνίδι των αριθμών, είναι πιθανό να σας οδηγήσει στην απόρριψη και το αυτο-σαμποτάζ.

Όπως έχει πει ο Άλμπερτ Αϊνστάιν, είναι παράνοια «να κάνεις το ίδιο πράγμα ξανά και ξανά και να περιμένεις διαφορετικά αποτελέσματα». Γιατί όμως τόσοι πολλοί από εμάς πέφτουμε σε αυτήν την παγίδα όταν ψάχνουμε για δουλειά; Αντιλαμβανόμαστε ότι το να στέλνουμε 100+ βιογραφικά μέσα από συγκεκριμένες πλατφόρμες δεν μας οδηγεί πουθενά, ωστόσο ξυπνάμε κάθε μέρα και συνεχίζουμε να υποβάλλουμε αιτήσεις.

Αν δεν βλέπεις τα αποτελέσματα που θες, εδώ είναι 3 checkpoints που κάνουν τη διαφορά, ανάλογα με την περίπτωση σου.

Checkpoint 1: Στέλνω βιογραφικά παντού, αλλά δεν με καλούν σε συνεντεύξεις

Αν δεν σε καλούν για συνεντεύξεις, η πρώτη ερώτηση που πρέπει να κάνεις στον εαυτό σου είναι αν κάνεις αίτηση για τους σωστούς ρόλους. Πολλοί υποψήφιοι δεν διαβάζουν τις περιγραφές των θέσεων εργασίας και πληρούν λιγότερο από το 60% των απαιτήσεων που αναφέρονται για έναν ρόλο.

Αν στέλνετε άπειρα βιογραφικά, αυτό δεν σας αφήνει χρόνο για να προσαρμόσετε το βιογραφικό και τη συνοδευτική επιστολή σας, τα οποία είναι σημαντικά βήματα και θα σας βοηθήσουν να ξεχωρίσετε. Θεωρήστε τη συνοδευτική επιστολή σας σαν ένα τρέιλερ ταινίας και το βιογραφικό σας είναι η ταινία. Μια συνοδευτική επιστολή έχει σκοπό να συνοψίσει την εμπειρία σας και να τραβήξει την προσοχή των ανθρώπων. Αν κάποιος διάβαζε μόνο τη συνοδευτική επιστολή σας και δεν κοίταζε ποτέ το βιογραφικό σας, θα πίστευε ότι ταιριάζετε στον ρόλο;

Όταν στήνετε για το βιογραφικό σας, αξιολογήστε κάθε bullet point σχετικά με την εμπειρία σας και βεβαιωθείτε ότι δεν αναφέρει απλώς τι κάνατε, αλλά αναφέρεται επίσης πώς το κάνατε, γιατί το κάνατε και τι αποτελέσματα φέρατε.

Checkpoint 2: Κάνω συνεντεύξεις, αλλά δεν προχωράω παρακάτω

Εάν κάνετε αρχικές συνεντεύξεις αλλά δεν προχωράτε παρακάτω, σκεφτείτε πρώτα τα καλά νέα: Κάτι στο βιογραφικό σας και το προφίλ σας στο LinkedIn δημιουργεί μια αρκετά καλή πρώτη εντύπωση, για να σας καλούν για συνεντεύξεις. Ωστόσο, ενώ το βιογραφικό σας φέρνει την συνέντευξη, η συνέντευξή σας είναι αυτή που σας προσλαμβάνει. Καθώς σκέφτεστε την απόδοσή σας στις συνεντεύξεις, σκεφτείτε τόσο για το τι μιλάτε (το περιεχόμενο) όσο και για το πώς μιλάτε για αυτό. Όσον αφορά το περιεχόμενο, αναρωτηθείτε εάν αυτά που λέτε στις συνεντεύξεις ευθυγραμμίζονται με το βιογραφικό σας. Μπορεί να είναι χρήσιμο να έχετε παραδείγματα εργασίας ή μια παρουσίαση ενός case study για να τονίσετε κατά τη διάρκεια των συνεντεύξεων σας.

Τέλος, είναι σημαντικό να εξετάσετε πώς μιλάτε, την αυτοπεποίθησή που βγάζετε και τη γλώσσα του σώματός σας στις συνεντεύξεις. Όλα αυτά συμβάλλουν στη συνολική εντύπωση που σχηματίζουν οι άνθρωποι για εσάς.

Checkpoint 3: Κάνω πολλούς γύρους συνεντεύξεων, αλλά τελικά δεν παίρνω τη θέση

Είναι φυσικό να απογοητεύεστε όταν περνάτε από πολλές συνεντεύξεις και δεν λαμβάνετε μια προσφορά. Ωστόσο, εξακολουθεί να είναι ένας λόγος για να γιορτάσουμε: Είστε στο μικρό ποσοστό των υποψηφίων που φτάνουν τόσο μακριά. Φυσικά, είναι μια… γροθιά όταν λαμβάνετε αυτό το email που σας ενημερώνει ότι μια εταιρεία αποφάσισε να προχωρήσει με άλλους υποψηφίους. Το πιο σημαντικό πράγμα που πρέπει να έχετε κατά νου είναι ότι δεν είναι πάντα μια αντανάκλαση των δεξιοτήτων και της εμπειρίας σας. Συχνά, είναι απλώς μια κατάσταση όπου άλλοι υποψήφιοι απλά τα πήγαν καλύτερα. Αφιερώστε χρόνο για να σκεφτείτε τους τύπους θέσεων εργασίας για τις οποίες κάνετε αίτηση. Έχετε εμπειρία σε άλλο κλάδο ή εξειδικευμένο τομέα στον οποίο ίσως χρειαστεί να επεκτείνετε την αναζήτηση εργασίας σας;

Ένα άλλο σημαντικό λάθος που κάνουν οι υποψήφιοι στις συνεντεύξεις είναι ότι δεν έρχονται προετοιμασμένοι με ερωτήσεις σχετικά με τη θέση ή την εταιρεία. Η αποτυχία να κάνετε ερωτήσεις μπορεί να δώσει στους διευθυντές προσλήψεων την εντύπωση ότι δεν σας ενδιαφέρει πολύ ο ρόλος. Επομένως αφιερώστε 15 λεπτά προετοιμάζοντας ερωτήσεις που θα μπορούσατε να κάνετε σχετικά με την ομάδα, το προϊόν ή/και την εταιρική κουλτούρα.

Τέλος, μην φοβάστε να ζητήσετε feedback σχετικά με το γιατί δεν πήρατε τη θέση.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

19 − 17 =