αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣτέλνονται ραβασάκια: Χιλιάδες επιχειρήσεις καλούνται να επιστρέψουν την επιστρεπτέα προκαταβολή

Στέλνονται ραβασάκια: Χιλιάδες επιχειρήσεις καλούνται να επιστρέψουν την επιστρεπτέα προκαταβολή

Ειδοποιητήριο από την ΑΑΔΕ έλαβαν χιλιάδες επιχειρήσεις που είχαν ενταχθεί στην επιστρεπτέα προκαταβολή. Το υπουργείο Οικονομικών ζητά από τις επιχειρήσεις αυτές να επιστρέψουν εφάπαξ και εντόκως ολόκληρο το ποσό της επιστρεπτέας προκαταβολής που είχαν λάβει την περίοδο της πανδημίας.

Οι έλεγχοι που πραγματοποιήθηκαν από τον ελεγκτικό μηχανισμό κατέδειξαν ότι περίπου 20.000 επιχειρήσεις δεν τήρησαν τους όρους που προβλέπονταν για την κρατική ενίσχυση και κυρίως τη ρήτρα διατήρησης του προσωπικού ενώ υπήρχαν και περιπτώσεις φορολογούμενων που διαπιστώθηκε ότι δεν υπέβαλαν δηλώσεις για την περίοδο της 2019 -2020.

Τα σημειώματα προκάλεσαν τις έντονες αντιδράσεις των φορολογούμενων οι οποίοι έκαναν λόγο για αιφνιδιασμό και επικοινώνησαν με την ΑΑΔΕ για να μάθουν αν πρόκειται για λάθος του συστήματος ή για πραγματική μη τήρηση του όρου διατήρησης του προσωπικού.

Παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν ότι αν διαπιστωθεί ότι υπάρχει “τεχνικό” πρόβλημα θα γίνουν οι σχετικές διορθώσεις και θα διαγραφεί η οφειλή ενώ για όλες τις περιπτώσεις που διαπιστώθηκε ότι έχουν παραβιαστεί οι όροι της επιστρεπτέας προκαταβολής οι επιχειρήσεις θα επιστρέψουν τα ποσά που έλαβαν.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία σε περίπτωση που κατά τον έλεγχο της επιχείρησης από τη φορολογική διοίκηση ή άλλο αρμόδιο όργανο ελέγχου διαπιστωθεί μη τήρηση των όρων ή υπέρβαση του ανώτατου ορίου ενίσχυσης ή υποβολή ψευδών στοιχείων τότε είναι άμεσα απαιτητό το σύνολο της ενίσχυσης στην περίπτωση που η επιχείρηση δεν είναι δικαιούχος ή δεν τήρησε τους όρους. Το ίδιο ισχύει και σε περίπτωση που δεν έχουν υποβληθεί τα απαιτούμενα δικαιολογητικά.

Επίσης επιστρέφεται στο κράτος το υπερβάλλον ποσό της ενίσχυσης στην περίπτωση που η επιχείρηση είναι δικαιούχος μικρότερου ποσού από το χορηγηθέν, εντόκως από την ημερομηνία χορήγησης της ενίσχυσης, με το επιτόκιο ανάκτησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

2 × 2 =