αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣπίτια 51-80 τ.μ. με ενοίκιο 510 ευρώ: Πόσο κοστίζει το ενοίκιο σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, περιφέρεια

Σπίτια 51-80 τ.μ. με ενοίκιο 510 ευρώ: Πόσο κοστίζει το ενοίκιο σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, περιφέρεια

Η έλλειψη νέων κατοικιών τα τελευταία χρόνια, η μειωμένη προσφορά ποιοτικών ακινήτων για μακροχρόνια μίσθωση, η επιστροφή στην ανάπτυξη και την κανονικότητα μετά από μία διετία περιορισμών στις μετακινήσεις και την εξ αποστάσεως εργασία και εκπαίδευση λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, αλλά και η ραγδαία ανάπτυξη των βραχυχρόνιων μισθώσεων, αποτελούν τις κυριότερες αιτίες αύξησης στις τιμές ενοικίασης κατοικιών τόσο στα μεγάλα αστικά κέντρα της Αττικής και της Θεσσαλονίκης όσο και στην περιφέρεια.

Σύμφωνα με πανελλαδικά στοιχεία της RE/MAX Ελλάς, του μεγαλύτερου κτηματομεσιτικού δικτύου της χώρας με 79 γραφεία και σχεδόν 1.000 συμβούλους ακίνητης περιουσίας, η αύξηση των τιμών ενοικίασης κατοικιών τόσο στα μεγάλα αστικά κέντρα της Αττικής και της Θεσσαλονίκης όσο και στην περιφέρεια ανέρχεται κατά μέσο όρο στο 12%. Ειδικότερα, τα μισθώματα στην Αττική σημειώνουν αύξηση 8,6%, στη Θεσσαλονίκη 15,1% και στην περιφέρεια 12,3%.

Οπως σημειώνει η σχετική ανακοίνωση, το ράλι ανόδου των τιμών ενοικίασης αλλά και οι θετικές επιπτώσεις στη ζήτηση, οφείλονται και στις νέες ανάγκες που αναδείχτηκαν με αφορμή την υγειονομική κρίση, μία τάση που συνεχίζεται έως σήμερα και οδηγεί στην επιλογή ακινήτων με διαφορετικά χαρακτηριστικά σε σύγκριση με το παρελθόν.

Την ίδια στιγμή, η υλοποίηση του προγράμματος εξασφάλισης στέγης σε νέους και ευάλωτες ομάδες, που προβλέπεται να ξεκινήσει να «τρέχει» από το 2023, αναμένεται να επηρεάσει σημαντικά την αγορά του Real Estate τόσο όσον αφορά στις τιμές των αγοραπωλησιών όσο και των ενοικιάσεων, ιδιαίτερα σε περιοχές που διαθέτουν μεγάλο απόθεμα παλαιών ακινήτων.

Σημαντική επίδραση στην αγορά των ακινήτων και κατ’ επέκταση στα ενοίκια αναμένεται να έχει ο επικείμενος διπλασιασμός του ορίου επένδυσης για απόκτηση Golden Visa όπως εξαγγέλθηκε από τον Πρωθυπουργό στην ΔΕΘ, που αν τελικά εφαρμοστεί από τη νέα χρονιά ανεβάζει το ποσό στις 500.000 ευρώ από 250.000 ευρώ που είναι σήμερα, ενώ οι όποιες αλλαγές αποφασιστούν για τον περιορισμό των βραχυχρόνιων μισθώσεων θα επηρεάσουν ανάλογα τις μισθώσεις τόσο των κατοικιών όσο και των εμπορικών ακινήτων.

Ακολουθούν αναλυτικά τα συμπεράσματα της έρευνας της RE/MAX Ελλάς, με εμφανείς τις διαφοροποιήσεις στο ύψος των ενοικίων από πόλη σε πόλη, ανάλογα με τα ζητούμενα τετραγωνικά και την ηλικία των ακινήτων:

Αττική

Στο κέντρο της Αθήνας, σε πρώτη ζήτηση βρίσκονται διαμερίσματα ηλικίας 20-25 ετών, εμβαδού 51-80 τ.μ. με το μέσο μίσθωμα να ανέρχεται σε 510 ευρώ. Σ’ αυτή την κατηγορία εντάσσονται και οι κατοικίες που προορίζονται για φοιτητές.
Στη Δυτική Αττική, η ζήτηση στρέφεται σε διαμερίσματα ηλικίας 15-20 ετών, εμβαδού 51-80 τ.μ. με το ύψος του μέσου ενοικίου να κυμαίνεται αρκετά χαμηλότερα, στα 400 ευρώ.

Στον Πειραιά και τις όμορες περιοχές του, το μέσο ενοίκιο ανέρχεται σε 440 ευρώ με τη ζήτηση να επικεντρώνεται σε ακίνητα ηλικίας 15-20 ετών και εμβαδού από 51 έως 80 τετραγωνικά μέτρα.

Στα Βόρεια και τα Νότια προάστια, οι μέσες τιμές των ενοικίων είναι σχεδόν διπλάσιες από τις υπόλοιπες περιοχές της Αττικής καθώς διαμορφώνονται στα 870 ευρώ, ενώ ζητούνται ακίνητα μεγαλύτερης επιφάνειας από 81 έως 120 τ.μ., με τις μεζονέτες να παραμένουν στην κορυφή των προτιμήσεων.

Στην πρώτη θέση των χαρακτηριστικών που καθορίζουν τις επιλογές των ενδιαφερόμενων ενοικιαστών στο σύνολο των περιοχών της Αττικής, βρίσκεται η καλή κατάσταση ενός ακινήτου, εάν δηλαδή είναι ανακαινισμένο και διαθέτει καινούργια κουφώματα (86% & 79% αντίστοιχα), ενώ καθοριστικό ρόλο στην απόφαση για ενοικίαση παίζουν επίσης αν το ακίνητο διαθέτει θέση parking (64%) και αν βρίσκεται κοντά σε στάσεις Μέσων Μαζικής Μεταφοράς (50%).

Θετικό ήταν το πρόσημο στις τιμές των ενοικίων στο σύνολο των περιοχών της Αττικής. Στο κέντρο της Αθήνας, στα βόρεια και νότια προάστια, καταγράφηκε άνοδος σε ποσοστό 11,4%, 4,9% και 12,5% αντίστοιχα, ενώ στον Πειραιά και στη Δυτική Αττική παρουσιάστηκε αύξηση 5,7% και 11,7% αντίστοιχα.

Θεσσαλονίκη

Στη Θεσσαλονίκη, στο κέντρο και σε περιοχές που βρίσκονται κοντά στα Πανεπιστήμια, περιζήτητες είναι οι γκαρσονιέρες και τα διαμερίσματα επιφάνειας 51-80 τ.μ. ανεξαρτήτου έτους κατασκευής, με μέση τιμή ενοικίου 540 ευρώ.Με διαφορετικές «ταχύτητες» κινούνται οι τιμές των ενοικίων στα Δυτικά και Ανατολικά της Θεσσαλονίκης. Στη Δυτική Θεσσαλονίκη, οι υποψήφιοι ενοικιαστές αναζητούν ακίνητα ηλικίας έως 15 ετών και εμβαδού από 51 έως 80 τετραγωνικά μέτρα, με το μέσο ενοίκιο να είναι 330 ευρώ. Από την άλλη, στην ανατολική πλευρά της πόλης, ο μέσος όρος ενοικίων διαμορφώνεται στα 620 ευρώ αλλά αυτό προκύπτει γιατί και τα διαμερίσματα που ζητούνται είναι μεγαλύτερου εμβαδού 81 έως 120 τετραγωνικά μέτρα, ηλικίας 15-20 ετών.

Όπως και στην περίπτωση της Αττικής, έτσι και στο πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης, χαρακτηριστικά που σχετίζονται με την κατάσταση του ακινήτου αλλά και διευκολύνσεις όσον αφορά τις μετακινήσεις παίζουν καθοριστικό ρόλο για την επιλογή και τη διαμόρφωση του ενοικίου. Οι εργασίες ανακαίνισης (90%), η ύπαρξη ασανσέρ (60%) και η θέση parking (60%) είναι τα τρία κυριότερα χαρακτηριστικά που αναζητούν οι ενδιαφερόμενοι ενοικιαστές σε ένα ακίνητο.

Αυξητικές τάσεις στις τιμές των ενοικίων παρατηρήθηκαν έντονα στο σύνολο των περιοχών της Θεσσαλονίκης, με αυτές που βρίσκονται Δυτικά να φτάνουν στο 16,2%. Ακολουθεί, η Ανατολική Θεσσαλονίκη όπου οι τιμές σημείωσαν άνοδο κατά 12,3% και ο Δήμος Θεσσαλονίκης με 7,4%.

Περιφέρεια

Στην περιφέρεια τα ακίνητα για τα οποία ενδιαφέρονται οι υποψήφιοι ενοικιαστές είναι διαμερίσματα ηλικίας 10-15 ετών, εμβαδού από 51 έως 80 τ.μ., με το μέσο ενοίκιο να διαμορφώνεται στα 410 ευρώ. Ενδεικτικά, στον Βόλο και στη Λάρισα η μέση τιμή ενοικίασης είναι 580 και 390 ευρώ αντίστοιχα. Στο Ρέθυμνο, μεγαλύτερη ζήτηση συγκεντρώνουν διαμερίσματα εμβαδού από 81 έως 120 τ.μ., με το μέσο ενοίκιο να κυμαίνεται στα 740 ευρώ, ενώ στην Κομοτηνή θα συναντήσει κανείς τις χαμηλότερες τιμές, με τις γκαρσονιέρες έως 50 τ.μ. να εκμισθώνονται κατά μέσο όρο προς 290 ευρώ.

Τα βασικά χαρακτηριστικά επιλογής ενός ακινήτου στην περιφέρεια δεν διαφέρουν σημαντικά σε σύγκριση με αυτά της Αττικής και της Θεσσαλονίκης. Η ανακαίνιση παίζει τον σημαντικότερο ρόλο (86%) και ακολουθούν η κατάσταση των κουφωμάτων (55%) και η θέση parking (52%).

Οι τιμές των ενοικίων στην περιφέρεια παρουσίασαν συγκριτικά με πέρυσι αύξηση της τάξεως του 12,3%. Ενδεικτικά, στις Σέρρες οι τιμές ενοικιάσεων αυξήθηκαν κατά 11,6%, στην Καλαμάτα 13,2% και στη Λάρισα 9,1%. Αντίθετα στην Κομοτηνή σημειώθηκε μείωση 3,3%.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

2 × one =