αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣου λέει κάποιος ψέματα; Εδώ είναι 7 κινήσεις που μπορείς να κάνεις

Σου λέει κάποιος ψέματα; Εδώ είναι 7 κινήσεις που μπορείς να κάνεις

Έχουμε γράψει αρκετά άρθρα με χρήσιμα tips, για να εντοπίσεις ένα ψεύτη. Σε προηγούμενο άρθρο γράφαμε για την «μέθοδο του τριγώνου» για να καταλάβεις αν κάποιος σου λέει ψέματα. Την οποία παραθέτει η η communication coach και body-language expert, Karen Donaldson.

Αλλά τι μπορείς να κάνεις μετά; Αν δηλαδή διαπιστώσεις ότι κάποιος όντως σου λέει ψέματα. Και είναι πολλοί τέτοιοι άνθρωποι εκεί έξω. Σκεφτείτε το εξής: σε μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο της Μασαχουσέτης, μερικοί άνθρωποι λένε έως και τρία ψέματα κάθε 10 λεπτά. Εντυπωσιακό.

Εδώ είναι λοιπόν 7 κινήσεις που μπορείς να κάνεις για να αντιμετωπίσεις ένα ψεύτη. Χωρίς να χάσεις την ψυχραιμία σου.

1. Ελέγξτε τα δεδομένα σας

Τεκμηριώστε όλα τα σχετικά δεδομένα και γεγονότα (Ποιος, Τι, Πότε, Πού, Γιατί). Τα στοιχεία αυτά είναι ζωτικής σημασίας όταν αντιμετωπίζεις έναν ψεύτη. Αν δεν διαθέτετε αντικειμενικές, ξεκάθαρες πληροφορίες, τότε μην μπείτε στον κόπο να τον αντιμετωπίσετε καθόλου (απλώς θα ξεφύγει από αυτό.) Αντίθετα, αν είστε επιμελής στη συλλογή των απαραίτητων στοιχείων, μπορείτε να αντιμετωπίσετε τον ψεύτη με επιτυχία.

2. Καθορίστε την Πορεία Δράσης

Αφού είστε σίγουροι ότι κάποιος λέει ψέματα, ήρθε η ώρα να εξετάσετε την προσέγγισή σας. Μόνο εσείς γνωρίζετε το πλαίσιο της κατάστασης και τη σοβαρότητα του ψέματος. Αρα είναι στο χέρι σας να καθορίσετε πώς θα το χειριστείτε. Είναι αυτό ένα πρώτο παράπτωμα ή είναι ένα συνεχές μοτίβο συμπεριφοράς; Τι επιπτώσεις είχε το ψέμα; Ήταν αυτό ένα προσωπικό ή επαγγελματικό περιστατικό; Όλοι αυτοί οι παράγοντες πρέπει να ληφθούν υπόψη.

3. Αποκάλυψε τον (εάν είναι απαραίτητο)

Αυτό το βήμα μπορεί να είναι δύσκολο για μερικούς από εμάς, ειδικά εκείνους που αποφεύγουν τις συγκρούσεις. Για να ξεπεράσετε αυτόν τον δισταγμό, ίσως χρειαστεί να υπενθυμίσετε στον εαυτό σας τι διακυβεύεται προσωπικά. Εάν ο χαρακτήρας και η φήμη σας τίθεται υπό αμφισβήτηση, ειδικά σε περιβάλλον εργασίας, πρέπει να αποκαλύψετε τον ψεύτη.

4. Πολιτισμένα…

Μόλις βρεθείτε στο κατάλληλο περιβάλλον, πείτε ήρεμα «Κάτι είναι στο μυαλό μου και ήθελα να το συζητήσω μαζί σου». Στη συνέχεια, παρουσιάστε την υπόθεσή σας. «Να τι άκουσα» ή «Εδώ είναι αυτό που ξέρω», είναι πιθανά ανοίγματα.

Διατηρήστε έναν ήρεμο, συγκροτημένο τόνο σε όλη τη διάρκεια. Δεν χρειάζεται να κλιμακώνουμε τα πράγματα εκτός και αν είναι απολύτως απαραίτητο.

5. Παρακολουθήστε την αντίδρασή του άλλου

Μόλις έρθουν αντιμέτωποι με αδιάσειστα στοιχεία, οι ψεύτες θα προπαθήσουν κάνουν ένα από τα τρία πράγματα: Να αρνηθούν το ψέμα, να παραδεχτούν το ψέμα ή να υπερασπιστούν τον εαυτό τους. Το να παραδεχτούν αυτό που έκαναν είναι η μόνη αποδεκτή λύση κατά πάσα πιθανότητα. Υπό την προϋπόθεση ότι συγκεντρώσατε τα δεδομένα, διατηρήσατε την ψυχραιμία σας και κρατήσατε την κατάσταση σε πολιτισμένα πλαίσια. Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για το άτομο να αρνηθεί τις ενέργειές του ή να παίξει τον χαζό.

6. Στείλτε ένα ισχυρό μήνυμα

Ναι, είστε θύμα του ψεύτη ή της χειραγώγησης κάποιου άλλου. Για να σταματήσετε την τάση κάποιου να λέει ψέματα για εσάς, απαιτεί ένα σταθερό (αλλά δηλωμένο με ήρεμο τόνο) μήνυμα. Αφιερώστε λίγα λεπτά μετά την παρουσίαση της υπόθεσής σας για να εκφράσετε ότι δεν εκτιμάτε τα ψέματα από άλλους. ότι περιμένετε από το άτομο να είναι ανοιχτό και ειλικρινές, και ότι θα κάνετε πάντα το ίδιο από τη μεριά σας.

7. Σκεφτείτε εσωτερικά

Αφού κάποιος σας πει ψέματα – ειδικά αν είναι ένα άτομο που εμπιστεύεστε – μπορεί να χρειαστεί μια περίοδος προβληματισμού. Η αλήθεια είναι ότι οι περισσότεροι άνθρωποι είναι ειλικρινείς. Απολαύστε την ειλικρίνεια των περισσότερων ανθρώπων. Όσον αφορά το άτομο που σας προσβάλλει, επανεκτιμήστε τη σχέση. Αν είναι απαραίτητο κρατήστε αποστάσεις. ‘Η συγχωρήστε τον, έστω και μόνο για τη δική σας ηρεμία.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

ten − 2 =