αρχικηΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣοβαρό bug στα Windows 11 μπορεί να οδηγήσει μέχρι και σε απώλεια αρχείων- Πως να το αποφύγεις

Σοβαρό bug στα Windows 11 μπορεί να οδηγήσει μέχρι και σε απώλεια αρχείων- Πως να το αποφύγεις

Μέσα από μια νέα καταχώρηση στην επίσημη ιστοσελίδα της, η Microsoft επιβεβαίωσε πως υπήρχε ένα πολύ σοβαρό bug τόσο στα Windows 11 όσο και στα Windows Server 2022, το οποίο μπορούσε να οδηγήσει μέχρι και σε απώλεια αρχείων από τις συσκευές των χρηστών που έτρεχαν τα συγκεκριμένα λειτουργικά συστήματα.

Το πρόβλημα:

Περνώντας σε λεπτομέρειες, το πρόβλημα είχε να κάνει με την κρυπτογράφηση των αρχείων και πιο συγκεκριμένα με τη χρήση ενός νέου data encryption hardware accelerator, ο οποίος υποστηρίζεται τόσο από διάφορους επεξεργαστές της Intel όσο και από τις επερχόμενες προτάσεις της AMD, για πτυχές των Windows 11 όπως το BitLocker. Αναλυτικότερα, επηρεάζονται τα συστήματα με επεξεργαστές Intel 10η γενιάς (Ice Lake) και 11ης γενιάς (Tiger Lake & Rocket Lake), καθώς και τα συστήματα που θα χτιστούν με τους επερχόμενους Zen 4 της AMD, υποστηρίζοντας το νεότερο Vector Advanced Encryption Standard.

Αυτό που φαίνεται να συνέβη είναι ότι η Microsoft πρόσθεσε υποστήριξη για hardware acceleration με τη βιβλιοθήκη της Symcrypt για τους υπολογιστές με τους συγκεκριμένους επεξεργαστές, με λειτουργίες όπως τα AES-XTS και AES-GCM. Ωστόσο, σφάλματα στην υλοποίηση είχαν ως αποτέλεσμα τα δεδομένα να γράφονται στα αποθηκευτικά μέσα περιέχοντας σφάλματα κάτι που σημαίνει ότι τα αρχεία των χρηστών είτε καταστρέφονταν, είτε χανόντουσαν, είτε γινόντουσαν εν μέρει corrupted.

Πως θα το αποφύγετε;

Τα καλά νέα είναι πως το εν λόγω πρόβλημα έχει λυθεί με το security update των Windows 11 που κυκλοφόρησε στις 14 Ιουνίου, οπότε αρκεί να βεβαιωθείτε πως το έχετε εγκαταστήσει. Φυσικά, είτε χρησιμοποιείτε την κρυπτογράφηση του BitLocker είτε όχι, προτείνεται γενικά να χρησιμοποιείτε την πιο πρόσφατη έκδοση του λειτουργικού και να μην αναβάλετε υπερβολικά τις ενημερώσεις ασφαλείας.

Για την ιστορία, αξίζει να αναφερθεί πως η αρχική λύση της Microsoft είχε κάνει την απόδοση στα εν λόγω συστήματα για τις συγκεκριμένες διεργασίες έως και δύο φορές πιο αργή, αλλά και αυτό το θέμα λύθηκε με το πρόσφατο security update που κυκλοφόρησε στις 12 Ιουλίου.

Περισσότερα σχετικά με το όλο ζήτημα μπορείτε να διαβάσετε στην επίσημη ιστοσελίδα του τεχνολογικού κολοσσού πατώντας εδώ.

Πηγή: Unboxholics.com

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

fourteen + 5 =