αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣκέφτεσαι να δουλέψεις ως digital νομάς; Εδώ είναι 5 πράγματα που πρέπει να σκεφτείς πρώτα

Σκέφτεσαι να δουλέψεις ως digital νομάς; Εδώ είναι 5 πράγματα που πρέπει να σκεφτείς πρώτα

Όλο και περισσότεροι άνθρωποι πάνε σε αυτό το μοντέλο: Δουλεύουν από διάφορα μέρη, εκτός γραφείου. Είναι οι λεγόμενοι ψηφιακοί νομάδες, για τους οποίους έχουμε ξανά μιλήσει. Με μόνο εργαλείο ένα laptop και ένα smartphone μπορούν να παρέχουν τις υπηρεσίες τους και να «τρέχουν» τα δικά τους projects, από διαφορετικές τοποθεσίες κάθε φορά. ‘Η να «αποβιβάζονται» για μεγάλο χρονικό διάστημα σε κάποια χώρα/ πόλη που ευνοεί αυτό το μοντέλο εργασίας.

Ένα μοντέλο που έχει προσαρμοστεί και στα δεδομένα της πανδημίας. Αφού πλέον πολλοί άνθρωποι έχουν αναγκαστεί να δουλεύουν remote. Το αμερικανικό Success.com έφτιαξε μια ενδιαφέρουσα λίστα, με μερικά points στα οποία πρέπει να εστιάσεις, αν σκέφτεσαι να γίνεις ένας digital νομάς. Εδώ είναι 5 από αυτά:

1# Φτιάξε δικές σου μίνι ρουτίνες. Ο digital νομαδισμός είναι ελκυστικός λόγω της έμφυτης ελευθερίας του και της… έλλειψης ρουτίνας. Πρακτικά μπορείς να είσαι πιο ευέλικτος από ποτέ. Σε ώρες εργασίας, αλλά και τοποθεσίες. Όμως ακριβώς αυτή η ελευθερία μπορεί να φέρει… το χάος. Και τελικά να είσαι απασχολημένος όλη την ημέρα, χωρίς να είσαι παραγωγικός. Για να αποφύγετε το περιττό άγχος (και τους δυσαρεστημένους πελάτες), δημιουργήστε μίνι ρουτίνες. Φρόντισε για παράδειγμα να αφιερώνεις κάποιες ώρες για δουλειά κάθε πρωί. Ή συγκεκριμένες ώρες που να απαντάς στα emails και να κάνεις βιντεοκλήσεις. Όλα αυτά βέβαια μπορούν να προσαρμοστούν. Αλλά είναι καλό να έχεις ένα βασικό πλάνο.

2# Διάλεξε προσεκτικά την τοποθεσία σου. Αν αποφασίσεις να φύγεις από τη βάση σου για κάποιο χρονικό διάστημα και να εγκατασταθείς σε άλλη πόλη/χώρα, πρέπει να κάνεις προσεκτική επιλογή. Ξεκίνα κάνοντας μερικές απλές ερωτήσεις στον εαυτό σου: Μπορώ να αντέξω το κόστος ζωής; Πόσο θα κοστίσει να φτάσω ως εκεί; Τι καιρικές συνθήκες έχει η περιοχή; Έχει εκεί πράγματα που μου αρέσουν, όπως φύση, παραλίες και κοινότητα ψηφιακών νομάδων;

3# Φτιάξε λίστες. Μέσα σε όλο αυτό το περιβάλλον, είναι σημαντικό να παραμένεις οργανωμένος. Φτιάξε λίστες. Για οτιδήποτε μπορεί να σου φανεί χρήσιμο- και φυσικά δεν θες να το ξεχάσεις. Από τα tasks που έχεις να κάνεις και τους πελάτες που πρέπει να επικοινωνήσεις, μέχρι τα ρούχα που πρέπει να πάρεις μαζί σου σε ένα ταξίδι.

4# Χρειάζεσαι χρόνο μόνος. Βάλε το και αυτό σίγουρα στο πρόγραμμα σου. Μην οργανώνεις το πρόγραμμα σου και τα ταξίδια σου, μόνο με βάση τα όσα μπορείς να κάνεις μαζί με άλλους. Γιατί είναι δεδομένο ότι το πρόγραμμα ενός ψηφιακού νομά δεν μπορεί να συμβαδίζει πάντα «με άλλους». Για να παραμείνεις παραγωγικός πρέπει να έχεις χρόνο μόνος μέσα στην ημέρα. Α, και οπουδήποτε κι αν είναι η βάση σου, είναι χρήσιμο να έχεις ένα σπίτι/ δωμάτιο δικό σου. Μόνο δικό σου.

5# Βάλε τα όρια σου. Εδώ υπάρχει μια διαπίστωση: Δεν μπορείς να τα κάνεις όλα. Ναι, έχεις την «ελευθερία» ενός digital νομά, αλλά μην πέσεις στην παγίδα να κανονίζεις άπειρες συναντήσεις, άπειρες παρουσίες σε events, άπειρες βιντεοκλήσεις, και γενικότερα άπειρες δραστηριότητες. Βάλε τα όρια σου. Κάνε λιγότερα πράγματα αλλά κάντα καλά.

Η Γεωργία θέλει να γίνει το νέο κέντρο των Digital Νομάδων. Μήπως να την επισκεφτείς;

Πολλές είναι οι χώρες που στρέφονται το τελευταίο χρονικό διάστημα στους Digital Νομάδες. Και μέσα στην πανδημία, όπου οι ισορροπίες δείχνουν να αλλάζουν. Υπάρχουν και Ευρωπαϊκές χώρες που έχουν μπει στο παιχνίδι. Μια από αυτές είναι η Γεωργία. Η οποία μέσα στο καλοκαίρι ανακοίνωσε το πρόγραμμα «Remotely from Georgia».

Αυτό επιτρέπει στους business travelers να παραμένουν στη Γεωργία για τουλάχιστον 360 ημέρες χωρίς βίζα. Οι ταξιδιώτες πρέπει να έχουν έναν ελάχιστο μηνιαίο μισθό 2.000 $ και να συμφωνήσουν να υποβληθούν σε καραντίνα 12 ημερών σε ένα ξενοδοχείο με δικά τους έξοδα κατά την είσοδό τους. Το πρόγραμμα απευθύνεται σε freelancers, full-time εργαζόμενους ή ιδιοκτήτες επιχειρήσεων.

Δεκτοί γίνονται πολίτες από πολλές χώρες από όλο τον κόσμο. Μέσα στην λίστα είναι και η Ελλάδα. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να κάνουν την αίτηση τους πατώντας στο πρώτο link εδώ.

Το κάλεσμα των Νησιών Μπαρμπέιντος

Μέσα στον Ιούλιο γράφαμε εδώ στο It’s Possible για μια πολύ ενδιαφέρουσα πρωτοβουλία που λάνσαραν τα νησιά Μπαρμπέιντος. Συγκεκριμένα η κυβέρνηση των νησιών προτείνει ένα καινούργιο πρόγραμμα εργασίας, με το όνομα «Barbados Welcome Stamp» το οποίο παρέχει την δυνατότητα διαμονής και remote εργασίας από τα νησιά της Καραϊβικής.

Ανοιξε και η σχετική πλατφόρμα, στην οποία κάποιος μπορεί να κάνει την αίτηση του. Και να ζήσει για ένα έτος ως άλλος… digital νομάς στα εξωτικά νησιά. Μάλιστα, όπως βλέπουμε στην ειδική φόρμα, αιτήσεις μπορούν να κάνουν και άνθρωποι από την Ελλάδα.

Τι θα κάνουν όσοι μπουν στο πρόγραμμα: Θα συνδυάζετε διακοπές στην Καραϊβική και την εξ αποστάσεως εργασία από τα ξενοδοχεία και τους κοιτώνες σας! Η πρωθυπουργός του νησιωτικού συμπλέγματος, Μία Μότλεϊ, πρότεινε αυτό το πρόγραμμα εργασίας, εφόσον η σύντομη παραμονή στα νησιά είναι δύσκολο να επιτευχθεί λόγω της πανδημίας και κανείς τουρίστας δεν επιθυμεί να κάτσει για παραπάνω από 4-5 ημέρες.

Με αυτό το πρόγραμμα εργασίας, μπορείς να παραμείνεις εκεί ως 12 μήνες.

«Δεν χρειάζεται να δουλεύετε από μέρη της Ευρώπης ή των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής ή της Λατινικής Αμερικής, αφού μπορείτε να έρθετε εδώ και να δουλέψετε για μερικούς μήνες», τόνισε η Μότλεϊ.

Η Visa της Εσθονίας για Digital Νομάδες

Το 2015, ο πετυχημένος Ολλανδός startupper, Pieter Levels, προέβλεπε ότι το 2035 θα υπάρχουν 1 δισ. Digital Νομάδες σε όλο τον πλανήτη. Και ενώ τότε οι αριθμοί μπορεί να έμοιαζαν εξωπραγματικοί, τώρα μοιάζουν πολύ πιο ρεαλιστικοί από ποτέ. Το καταλάβαμε ακόμα καλύτερα τους τελευταίους μήνες. Πολλοί άνθρωποι σε όλο τον κόσμο, κατάλαβαν εν μέσω πανδημίας ότι μπορούν να εργαστούν remote. Πλέον υπάρχουν τα τεχνολογικά εργαλεία που σου επιτρέπουν να δουλεύεις από οπουδήποτε θες. Και μπορείς να δουλέψεις είτε ως επιχειρηματίας ή freelancer, είτε ως εργαζόμενος σε μια εταιρία.

Ας δούμε και το μετά: Μόλις τα ταξίδια από χώρα σε χώρα επανέλθουν σε φουλ ρυθμούς, ακόμα περισσότεροι θα είναι αυτοί που θα επιδιώξουν να γίνουν ψηφιακοί νομάδες, και να δουλέψουν από οπουδήποτε στον κόσμο. Οι χώρες που θα καταφέρουν να προσελκύσουν αυτούς τους ανθρώπους θα βγουν ωφελημένες. Από τις γνώσεις αλλά και από την αγοραστική δύναμη των νομάδων.

Βέβαια κάπου εδώ, υπάρχει ένα πρόβλημα: Πως μπορείς να δουλεύεις ως ψηφιακός νομάς, να ταξιδεύεις από χώρα σε χώρα, να βγάζεις χρήματα από την δουλειά που παράγεις και παράλληλα να είσαι νόμιμος; Αυτός ο «γρίφος» δεν είναι τόσο απλός. Με λίγα λόγια, όπως σημειώνει το sifted.eu, ο νόμος δεν αναγνωρίζει τους ψηφιακούς νομάδες ως ξεχωριστό και νόμιμο τμήμα του παγκόσμιου εργατικού δυναμικού. Γι ‘αυτό εργάζονται και ταξιδεύουν ως επί το πλείστον με τουριστικές βίζες – κάτι που τεχνικά δεν επιτρέπεται.

Φαίνεται όμως ότι κάτι αρχίζει να αλλάζει. Και κάποιες χώρες κάνουν βήματα, έτσι ώστε να αποκτήσουν το προβάδισμα σε αυτό το νέο τοπίο. Πρόσφατα γράφαμε για το παράδειγμα της Εσθονίας. Το κοινοβούλιο της χώρας στις 3 Ιουνίου ενέκρινε τις τροποποιήσεις στους ισχύοντες νόμους, που στόχο έχουν τη δημιουργία μιας digital nomad Visa. Αυτό θα επιτρέπει στους ανθρώπους να μεταβούν στην Εσθονία ως τουρίστες και ταυτόχρονα να συνεχίσουν να εργάζονται για έναν ξένο εργοδότη ή ως ελεύθεροι επαγγελματίες χωρίς να είναι «δεσμευμένοι» σε κάποια τοποθεσία.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών της χώρας, η Εσθονία είναι μία από τις πρώτες χώρες στον κόσμο που δημιουργεί μια τέτοια Visa για ψηφιακούς νομάδες.

Έτσι κι αλλιώς, η Εσθονία θεωρείται μια ελκυστική χώρα για τέτοιου είδους επαγγελματίες. Μιλάμε για μια χώρα με καλό startup οικοσύστημα, έχει πρόσβαση στην αγορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι περισσότεροι άνθρωποι στην Εσθονία μιλούν Αγγλικά, ενώ ένα ακόμα «όπλο» είναι το πρόγραμμα e-residency.

Με την Visa για τους ψηφιακούς νομάδες, η Εσθονία θέλει να μπει ακόμα πιο δυνατά στο παιχνίδι. Να προσελκύσει ταλαντούχους ανθρώπους από όλο τον κόσμο, ενώ παράλληλα οι ψηφιακοί νομάδες που θα καταφθάνουν εκεί θα αγοράζουν προϊόντα και υπηρεσίες εντός της χώρας, βοηθώντας και τις τοπικές επιχειρήσεις.

Η χώρα προβλέπει ότι 1.800 άτομα το χρόνο θα υποβάλλουν αίτηση για την digital nomad Visa. Και αρκετοί από αυτούς θα παίρνουν την τελική έγκριση για να «κατασκηνώσουν» στη χώρα, ενώ παράλληλα θα δουλεύουν.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

three × 4 =