αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣε χαμηλό 9ετιας τα «λουκέτα» επιχειρήσεων στην Ελλάδα- Ανοίγουν περισσότερες νέες επιχειρήσεις

Σε χαμηλό 9ετιας τα «λουκέτα» επιχειρήσεων στην Ελλάδα- Ανοίγουν περισσότερες νέες επιχειρήσεις

Στο χαμηλότερο επίπεδο από καταβολής της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του Γενικού Εμπορικού Μητρώου –στοιχεία στην ηλεκτρονική βάση δεδομένων υπάρχουν από τις 3 Απριλίου του 2011- διαμορφώθηκαν πέρυσι οι διαγραφές – πτωχεύσεις εταιρειών, με τις ιδρύσεις να βρίσκονται σε υψηλότερο επίπεδο από το 2015. Αποτέλεσμα η πλάστιγγα μεταξύ ιδρύσεων και διαγραφών να γείρει πέρυσι υπέρ των νέων ανοιγμάτων.

Από τα στοιχεία του Γενικού Εμπορικού Μητρώου (ΓΕΜΗ) που επεξεργάσθηκε το Capital.gr, προκύπτει πως πέρυσι ιδρύθηκαν 36.880 νέες εταιρείες, δηλαδή 4,11% περισσότερες από το 2018 ενώ κατέβασαν ρολά 17.895 επιχειρήσεις, 16,95% λιγότερες από το 2018.

Δηλαδή ο αριθμός των εταιρειών που δημιουργήθηκαν, κατά τη διάρκεια της περασμένης χρονιάς, ήταν υπερδιπλάσιος αυτών που έκλεισαν. Κάτι που δεν έχει συμβεί τα τελευταία χρόνια και συγκεκριμένα από το 2011, οπότε και υπάρχουν ηλεκτρονικά στοιχεία στη βάση δεδομένων του ΓΕΜΗ.

Βέβαια παρά τη σημαντική υποχώρηση των διαγραφών – πτωχεύσεων επιχειρήσεων η οποία αποδίδεται και στη μεγάλη, λόγω οικονομικής κρίσης, “εκκαθάριση” που έγινε στην αγορά τα τελευταία χρόνια το ισοζύγιο παραμένει αρνητικό σε βάθος 9ετίας.

Από τα στοιχεία του ΓΕΜΗ, προκύπτει πως από τις 3 Απριλίου του 2011 έως και τις 31 Δεκεμβρίου του 2019 ιδρύθηκαν συνολικά 324.924 εταιρείες και έκλεισαν 374.915, με τις μεγαλύτερες απώλειες να καταγράφονται το 2011 όπου κατέβασαν ρολά 108.753 επιχειρήσεις.

Αναφορικά με το προφίλ των εταιρειών που ιδρύθηκαν πέρυσι, πάνω από 1 στις 4 ήταν ατομικές επιχειρήσεις –η συγκεκριμένη νομική μορφή εμφανίζει και τη μεγαλύτερη “θνησιμότητα”-, κάτι λιγότερο από 1 στις 4 ήταν ΙΚΕ και ακολουθούν οι ομόρρυθμες εταιρείες ενώ πολύ λιγότερες ήταν οι Ανώνυμες Εταιρείες που ιδρύθηκαν.

Σε ό,τι αφορά στην καθημερινότητά τους, από το βαρόμετρο συναλλακτικής συμπεριφοράς της Atradius προκύπτει πως η συμβατική περίοδος εξόφλησης των απαιτήσεων αυξήθηκε πέρυσι στις 66 ημέρες από 62 ημέρες που ήταν το 2018 ενώ ο πραγματικός χρόνος εξόφλησης των τιμολογίων είναι κοντά στους 3 μήνες όταν στην Δυτική Ευρώπη είναι στον ένα μήνα.

Ενδιαφέρον έχει επίσης ένα ακόμη στοιχείο. Έχει αυξηθεί και το ποσοστό των τιμολογίων που παραμένουν ανείσπρακτα. Στην Ευρώπη είναι στο 2%, στην Ελλάδα ήταν το 2018 στο 2,8% ενώ το 2019 άγγιξε το 3%. Σύμφωνα με την Intrum το ποσοστό των ανείσπρακτων οφειλών είναι ακόμη υψηλότερο.

Με βάση τα στοιχεία της Intrum, οι ελληνικές επιχειρήσεις διαγράφουν επισφάλειες που αντιστοιχούν στο 4,1% των ετήσιων εσόδων τους, όταν στην Ε.Ε. το αντίστοιχο ποσοστό είναι στο 2,3%.

Πηγή: Capital.gr

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

4 × three =