αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣε φουλ ρυθμούς προχωρά η επένδυση των 300 εκατ. ευρώ της Παπαστράτος

Σε φουλ ρυθμούς προχωρά η επένδυση των 300 εκατ. ευρώ της Παπαστράτος

Εδώ και έξι μήνες το εργοστάσιο της Παπαστράτος στον Ασπρόπυργο έχει μετατραπεί σε εργοτάξιο καθώς βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη η επένδυση ύψους 300 εκατ. ευρώ για τη δημιουργία νέων γραμμών παραγωγής.

Η επένδυση αυτή βάζει το ελληνικό εργοστάσιο στο επίκεντρο μιας μεγάλης παγκόσμιας αλλαγής, που έχει ως στόχο τον περιορισμό του συμβατικού καπνίσματος και την προώθηση από τη διεθνή καπνοβιομηχανία προϊόντων μειωμένου κινδύνου. Έτσι και στην Ελλάδα, η Παπαστράτος αλλάζει πλήρως το εργοστάσιό της με στόχο να γίνει ένα από τα μεγάλα διεθνή κέντρα παραγωγής των νέων ράβδων καπνού που χρησιμοποιούνται στις μηχανές ατμίσματος IQOS ένα προϊόν που ανέπτυξε μετά από 8 χρόνια έρευνας η PMI International.

Οι ράβδοι αυτοί που στη γλώσσα της βιομηχανίας ονομάζονται hits θα παράγονται στο καθετοποιημένο νέο εργοστάσιο της Παπαστράτος στον Ασπρόπυργο, όπου η κατασκευή θα ξεκινά από την επεξεργασία των φύλλων καπνού μέχρι την κατασκευή και τη συσκευασία.

Που βρίσκεται λοιπόν σήμερα η επένδυση που με την ολοκλήρωσή της θα βρει το εργοστάσιο με δυναμικότητα παραγωγής 20 δις ράβδων καπνού ετησίως;

Ήδη αυτή τη στιγμή έχουν εγκατασταθεί και βρίσκονται σε δοκιμαστική παραγωγή οι δύο πρώτες από τις 10 συνολικά μηχανές παραγωγής hits, δηλαδή οι μηχανές που παραλαμβάνουν τον ομογενοποιημένο καπνό, τον οποίο χρησιμοποιούν στις ράβδους. Αυτή η διαδικασία που λέγεται secondary θα είναι έτοιμη να μπει σε εμπορική παραγωγή από το Μάρτιο, φέρνοντας στην αγορά τα πρώτα ελληνικά hits.

Λίγο αργότερα, εντός του καλοκαιριού του 2018 αναμένεται να μπει σε λειτουργία και το primary δηλαδή η γραμμή παραγωγής που παραλαμβάνει τα φύλλα καπνού και τα μετατρέπει σε ομογενοποιημένο καπνό για χρήση στα hits, ολοκληρώνοντας την καθετοποίηση του εργοστασίου.

Τα στοιχεία της επένδυσης

Κατά την παρουσίαση της εξέλιξης της επένδυσης που έγινε χθες στον Ασπρόπυργο, ο αντιπρόεδρος της Παπαστράτος Ιάκωβος Καργαρώτος αποκάλυψε ορισμένα ενδιαφέροντα στοιχεία για τα μεγέθη της επένδυσης.

Συγκεκριμένα τα 300 εκατ. ευρώ που επενδύονται θα δημιουργήσουν 400 νέες θέσεις εργασίας εκ των οποίων σημαντικός αριθμός αφορά σε εργαζόμενους με υψηλή ειδίκευση (μηχανικοί, μηχανικοί παραγωγής, ηλεκτρολόγοι, τεχνικοί κλπ) που θα προστεθούν στους ήδη 800 εργαζόμενους σήμερα. Στο πλαίσιο της επένδυσης δημιουργούνται 3 νέα κτίρια νεών συνολικά δημιουργούνται νέα νέες γραμμές παραγωγής ράβδων καπνού και δύο νέες γραμμές επεξεργασίας καπνού.

Από το νέο έτος μάλιστα στο εργοστάσιο του Ασπροπύργου σταματά η παραγωγή συμβατικών τσιγάρων που μεταφέρεται σε άλλες χώρες (όπως η Πολωνία). Πάντως σε ό,τι αφορά τα σήματα της Παπαστράτος PMI δεν θα υπάρξει καμία αλλαγή.

Όπως είπε ο κ. Καργαρώτος δεν πρόκειται για μία αποσπασματική επένδυση αλλά εντάσσεται σε ένα μεγάλο πλάνο για την απαλλαγή από τον καπνό του συμβατικού τσιγάρου. Το ελληνικό εργοστάσιο θα είναι το δεύτερο που λειτουργεί μετά την Ιταλία, ενώ αντίστοιχες επενδύσεις ξεκίνησαν μετά την Ελλάδα και σε άλλες χώρες όπως η Ρουμανία.

Πηγή: Capital.gr

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

8 + 1 =