αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣε φουλ ρυθμούς κλείνουν τα «μπλοκάκια»- Αποκαλύπτουν ακόμα και κεφάλαια τους για να έχουν ευνοϊκές ρυθμίσεις

Σε φουλ ρυθμούς κλείνουν τα «μπλοκάκια»- Αποκαλύπτουν ακόμα και κεφάλαια τους για να έχουν ευνοϊκές ρυθμίσεις

Με αμείωτο ρυθμό συνεχίζεται στις εφορίες η διακοπή εργασιών από φορολογούμενους που κλείνουν το λεγόμενο “μπλοκάκι”. Πρόκειται για το αποτέλεσμα του φόβου των φορολογούμενων ότι αν συνεχίσουν να πληρώνονται με την έκδοση δελτίων παροχής υπηρεσιών θα βρεθούν αντιμέτωποι με ταλαιπωρία και τις υψηλές εισφορές που προβλέπει το ασφαλιστικό νομοσχέδιο Κατρούγκαλου.

Όπως σημειώνει το Capital.gr, για να κλείσουν τα μπλοκάκια πολλοί φορολογούμενοι κάνουν χρήση και των ευνοϊκών διατάξεων που προβλέπει η ρύθμιση για την εθελοντική αποκάλυψη κεφαλαίων και την εκπρόθεσμη υποβολής δηλώσεων αφού μαζί με την αίτηση διακοπής εργασιών προχωρούν και στην υποβολή των όποιων δηλώσεων δεν έχουν υποβάλλει στο παρελθόν.

Να σημειωθεί από το περασμένο καλοκαίρι εκδηλώθηκε κύμα διακοπής εργασιών στην εφορία καθώς η μορφή της απασχόλησης με δελτίο παροχής υπηρεσιών έχει πάρει πολύ μεγάλες διαστάσεις στην αγορά εργασίας λόγω της ευελιξίας που προσέφερε σε εργοδότη και εργαζόμενο. Την ίδια ώρα ήταν ουσιαστικά “προαπαιτούμενο” και για μισθωτούς που αναζητούσαν και δεύτερη εργασία αφού με το μπλοκάκι δεν κατέβαλαν ασφαλιστικές εισφορές για τη δεύτερη απασχόλησή τους. Με το ασφαλιστικό Κατρούγκαλου, ωστόσο, θεσπίστηκε η επιβολή εισφορών με βάση το εισόδημα και έτσι χρεώνονται εισφορές σε όλες τις πηγές εισοδήματος (πλην ακινήτων).

Μετά την αλλαγή αυτή η αγορά εργασίας προσπαθεί να προσαρμοστεί με τους περισσότερους εργοδότες να καταφεύγουν στη λύση της κανονικής πρόσληψής των εργαζομένων τους με μπλοκάκι ως μισθωτοί, αφού η διατήρησή τους με το μπλοκάκι “ως μισθωτούς” συνεπάγεται γραφειοκρατία. Από την άλλη πολλοί φορολογούμενοι που εργάζονταν με μπλοκάκι αναζητούν άλλες νομικές μορφές από απόκτησης εισοδήματος από επιχειρηματική δραστηριότητα που φθάνουν ακόμη και στην φορολογική μετανάστευση στη Βουλγαρία ή άλλη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Με την παράταση που δόθηκε έως τις 30 Σεπτεμβρίου στη ρύθμιση για την εθελοντική αποκάλυψη κεφαλαίων δόθηκε και ουσιαστικά παράταση για το κλείσιμο των “μπλοκακίων” με ευνοϊκούς όρους.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

eight + one =