αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣε τρία στάδια η «αποζημίωση» για τα μειωμένα ενοίκια στους ιδιοκτήτες ακινήτων

Σε τρία στάδια η «αποζημίωση» για τα μειωμένα ενοίκια στους ιδιοκτήτες ακινήτων

Από κόσκινο θα περάσουν μισθωτήρια συμβόλαια και αποδείξεις είσπραξης μειωμένων ενοικίων, πριν οι ιδιοκτήτες ακινήτων εξασφαλίσουν τον επιμερισμό με το δημόσιο των ζημιών που υπέστησαν εξαιτίας της δια νόμου μείωσης των μισθωμάτων.

Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων σχεδιάζει την υλοποίηση μιας ακόμα ειδικής πλατφόρμας, που θα ανοίγει τον δρόμο για τον περιορισμό της χασούρας των ιδιοκτητών κατά 30%. Το ένα τρίτο του απολεσθέντος 40% των μισθωμάτων θα συμψηφιστεί με μελλοντικές φορολογικές υποχρεώσεις των ιδιοκτητών από τις 31 Ιουλίου και μετά, αλλά οι πύλες της «έκπτωσης» κάθε άλλο παρά αυτόματα θα ανοίξουν.

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως μετά την ανάρτηση όλων των ηλεκτρονικών μισθωτήριων συμβολαίων που έχουν υποβληθεί στην ειδική εφαρμογή της ΑΑΔΕ, οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα κληθούν:

  1. Να επικαιροποιήσουν τα μισθωτήρια συμβόλαια. Μισθωτήρια τα οποία έχουν λήξει και δεν έχουν ανανεωθεί, θα πρέπει να επικαιροποιηθούν. Η είσοδος στην εφαρμογή θα γίνεται με τους κωδικούς taxisnet των ιδιοκτητών.
  2. Να υποβάλλουν αίτηση κάλυψης της δηλούμενης «ζημιάς». Στην αίτηση θα αναγράφεται το μηνιαίο μίσθωμα που είχε συμφωνηθεί και η απώλεια που «έγραψε» ο ιδιοκτήτης.
  3. Το επόμενο βήμα ανήκει στους ενοικιαστές. Θα πρέπει από την πλευρά τους να επικυρώσουν τη δήλωση του ιδιοκτήτη, να δηλώσουν δηλαδή πως πράγματι κατέβαλαν τα μειωμένα μισθώματα που έχουν καταγράψει οι ιδιοκτήτες στη δική τους δήλωση, την οποία όμως θα πρέπει να επικυρώσει και ο ενοικιαστής.

Μετά τις απαραίτητες διασταυρώσεις από την πλευρά της ΑΑΔΕ , οι ιδιοκτήτες θα δικαιούνται συμψηφισμό με φορολογικές οφειλές τους στο ύψος του 30% των ενοικίων που δεν εισέπραξαν. Ο συμψηφισμός θα γίνει με φορο-χρέη μετά την 31η Ιουλίου, με εξαίρεση δόσεις ρυθμισμένων οφειλών.

Στις διατάξεις νόμου οι οποίες ψηφίστηκαν την περασμένη εβδομάδα στα μέτρα ενίσχυσης των ιδιοκτητών προβλέφθηκε ακόμα αναστολή της είσπραξης των ληξιπρόθεσμων οφειλών τους και παράταση προθεσμιών καταβολής των βεβαιωμένων οφειλών τους στην Εφορία.

Ειδικότερα:

  • Για όσους εκμισθώνουν ακίνητα σε ενοικιαστές που δικαιούνταν έκπτωση 40% τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο και οι καταληκτικές ημερομηνίες καταβολής των οφειλών τους και δόσεων ρυθμίσεων ήταν εντός αυτών των μηνών, οι προθεσμίες παρατείνονται μέχρι 31 Αυγούστου και αντίστοιχα αναστέλλεται η είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών τους.
  • Για όσους εκμισθώνουν ακίνητα σε δικαιούχους έκπτωσης 40% του ενοικίου τον Μάιο, οι προθεσμίες παρατείνονται μέχρι 30 Σεπτεμβρίου.
  • Για όσους μισθώνουν ακίνητα σε ενοικιαστές που δικαιούνται την έκπτωση 40% τον Ιούνιο, οι προθεσμίες παρατείνονται μέχρι 31 Οκτωβρίου.

Για το διάστημα της αναστολής δεν υπολογίζονται τόκοι και προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής. Επίσης προβλέπεται ότι ποσοστό 25% επί των οφειλών τους που τυχόν καταβλήθηκαν και εξοφλήθηκαν από 11 Μαρτίου μέχρι την έναρξη ισχύος των νέων διατάξεων είτε θα καταβληθούν εμπρόθεσμα, συμψηφίζεται με άλλες βεβαιωμένες φορολογικές εισφορές ή δόσεις ρυθμίσεων οι οποίες έχουν καταληκτικές ημερομηνίες καταβολής από 31 Ιουλίου και μετά.

Η ΠΟΜΙΔΑ έχει αντιδράσει έντονα στο κυβερνητικό «πακέτο» αποζημίωσης των ιδιοκτητών, κάνοντας λόγο για ανεπαρκή και στενόκαρδη έκπτωση φόρου για τους εκμισθωτές που έχασαν και συνεχίζουν να χάνουν με κρατική εντολή το 40% των εσόδων από ενοίκια.

Πηγή: Euro2day.gr

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

five × five =