αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣε ποιος κλάδους θα βρεις δουλειά εν μέσω πανδημίας

Σε ποιος κλάδους θα βρεις δουλειά εν μέσω πανδημίας

Εάν στις αρχές του 2020, ο αριθμός του απασχολούμενου ενεργού πληθυσμού είχε αυξηθεί συγκριτικά με το προηγούμενο έτος, η πανδημία COVID-19 άλλαξε δραματικά αυτή την κατάσταση. Περίπου 650.000 άνθρωποι έχασαν τη δουλειά τους και περισσότεροι από 3 εκατομμύρια Έλληνες τέθηκαν σε προσωρινή αργία. Οι επιβαλλόμενοι περιορισμοί οδήγησαν στον περιορισμό ορισμένων κλάδων δραστηριότητας ή ακόμη και στην προσωρινή αναστολή τους.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η κρίση που προκλήθηκε εξαιτίας αυτής της πανδημίας, είναι μια κρίση κατανάλωσης αλλά και παραγωγής. Βασικά, για μια μεγάλη χρονική περίοδο, αυτό το σύστημα δεν ήταν πλέον λειτουργικό, με όλα τα συστατικά στοιχεία του να έχουν φρακάρει. Η απομόνωση μείωσε την κατανάλωση. Η κοινωνική αποστασιοποίηση έφερε δυσχέρειες στον κλάδο της παραγωγής και των προμηθειών. 

Ποιοι είναι οι κλάδοι που έχουν πληγεί περισσότερο;

Έμμεσα, σχεδόν όλοι οι κλάδοι έχουν επηρεαστεί από αυτή τη δυσμενή περίοδο. Η οικονομία μιας χώρας βασίζεται σε αλληλεξαρτώμενους δεσμούς. Λειτουργεί ως ένα ενιαίο σύστημα, συνδεδεμένο με την παγκόσμια οικονομία. Τα προβλήματα που προέκυψαν εσωτερικά δημιουργήθηκαν ή ενισχύθηκαν από τα προβλήματα που εμφανίσθηκαν σε παγκόσμιο επίπεδο.

Λόγω των ταξιδιωτικών περιορισμών, οι τουριστικές δραστηριότητες, οι μεταφορικές και οι δραστηριότητες του κλάδου HORECA, ήταν οι πρώτες που διακόπηκαν.

Δυστυχώς ήταν και οι τελευταίες για τις οποίες άρθηκαν οι περιορισμοί. Ακόμα και τη στιγμή που η άρση αυτών στάθηκε δυνατή και οι δραστηριότητες επανήλθαν στα φυσιολογικά τους επίπεδα, οι ειδικοί ήταν και εξακολουθούν να είναι σκεπτικοί για την επιλογή των ατόμων. Οι περισσότεροι επιλέγουν να παραμείνουν προσεκτικοί.

Πολλές από τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται σε αυτούς τους κλάδους έκλεισαν, επειδή βρέθηκαν σε αδυναμία εύρεσης ενός σχεδίου που θα τους επέτρεπε να επιστρέψουν στην κερδοφορία. Αν και τα σχέδια χαλάρωσης μέχρι στιγμής έχουν συμπεριλάβει λύσεις για την υποστήριξή τους, εξακολουθούν να βρίσκονται στην κορυφή του ποσοστού ανεργίας, σύμφωνα με στοιχεία που παρέχονται από το Υπουργείο Εργασίας.

Η μείωση των πωλήσεων οδήγησε σε μια αύξηση του ποσοστού ανεργίας και στην Παραγωγή. Στην πρώτη θέση βρίσκεται η αυτοκινητοβιομηχανία: παραγωγή και συντήρηση. Η μεταποιητική βιομηχανία επίσης υπέφερε. Αυτό προκάλεσε μια κρίση στις πρώτες ύλες, μπλοκάροντας αρκετούς παραγωγικούς κλάδους (αγροτικός, καλλυντικών, υφασμάτων). Άλλοι κλάδοι που επηρεάστηκαν ήταν αυτοί που βασιζόντουσαν κυρίως στην άμεση επαφή, όπως ο πολιτιστικός ή ο φορολογικός.

Ποιες είναι οι ανάγκες που δημιουργήθηκαν στην αγορά εργασίας; 

Οι ανάγκες κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου συμπεριέλαβαν λιγότερους κλάδους δραστηριότητας, διότι το κύριο μέλημα του καθενός μας ήταν πρώτα απ΄όλα, η υγεία. Ο ιατρικός κλάδος ήταν αυτός που παρείχε τις περισσότερες προσφορές πρόσληψης, λόγω της έλλειψης προσωπικού που θα εξασφάλιζε τη θεραπεία σε ασθενείς που είχαν επιβεβαιωθεί με COVID-19. Η ζήτηση για ιατρούς και νοσηλευτές συνεχίζει να υφίσταται. Τον ιατρικό κλάδο ακολούθησαν από κοντά η βιομηχανία φαρμάκων και αυτή της παραγωγής ιατρικών εξοπλισμών.

Αυτοί οι τρεις κλάδοι είναι υπεύθυνοι για τη θεραπεία και την παροχή λύσεων σε περίπτωση ασθένειας. Ωστόσο, ένας άλλος σημαντικός παράγοντας αυτής της περιόδου ήταν η πρόληψη. Ως εκ τούτου, η βιομηχανία απολυμαντικών και προστατευτικού εξοπλισμού είδε μια αύξηση της ζήτησης στην αγορά. Αυτή η ζήτηση ενισχύθηκε και από την έλλειψη αυτών των προϊόντων στην αρχή της πανδημίας.

Για ποιους άλλους κλάδους προεικονίζεται να υπάρξει ζήτηση;  

Οι τρέχουσες προσφορές που υφίστανται στην αγορά εργασίας, γεννούνται από τις αναδυόμενες ανάγκες. Η πτώχευση κάποιων μεγάλων εταιρειών έδωσε ευκαιρίες στις μικρές επιχειρήσεις. Ο αγροτικός κλάδος και ο κλάδος των τροφίμων αποτελούν δυο χαρακτηριστικά παραδείγματα. Η αδυναμία πραγματοποίησης εισαγωγών, οδήγησε στην ανάπτυξη σε τοπικό επίπεδο κάποιων επιχειρήσεων για την κάλυψη της ζήτησης στην αγορά των τροφίμων.

Λόγω της εμφάνισης των μικρών εταιρειών ή της επιθυμίας για την επανεφεύρεση των ήδη υπαρχόντων, ο κλάδος της επιχειρηματικότητας συνεχίζει να βρίσκεται στην κορυφή. Ακόμα κι αν οι ιεραρχίες έχουν αλλάξει, υπάρχει ανταγωνισμός στην αγορά, οπότε ένας ακόμα κλάδος που δεν έχει σταματήσει να είναι ελκυστικός, είναι αυτός του μάρκετινγκ. Οι εταιρείες προσπαθούν να επανατοποθετηθούν στην αγορά των προσφορών ώστε να διασφαλίσουν την επιτυχή επαναφορά ή συνέχιση των δραστηριοτήτων τους.

Nα έχεις ή να μην έχεις διαδικτυακή παρουσία;

Ένας από τους πιο περιζήτητους κλάδους τα τελευταία χρόνια είναι ο κλάδος της πληροφορικής. Ακόμα και κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, δεν φαίνεται να χάνει έδαφος. Η λύση της ψηφιοποίησης έχει σώσει πολλές επιχειρήσεις από την πτώχευση, δίνοντάς τους τη δυνατότητα της κατ΄ οίκον ή της απομακρυσμένης εργασίας. Το ποσοστό της απομακρυσμένης απασχόλησης από το Μάρτιο και μέχρι σήμερα έφτασε το 400%. Η τεχνική υποστήριξη και οι πλατφόρμες που υποστηρίζουν την καλή λειτουργία του διαδικτυακού περιβάλλοντος, παρέχουν στον κλάδο της πληροφορικής μια συνέχεια στην κορυφή των προτιμήσεων των εργοδοτών.

H απομακρυσμένη εργασία είναι η απαραίτητη επιλογή για τους εργοδότες. Ταυτόχρονα, οι εργαζόμενοι επιλέγουν τέτοιου είδους θέσεις εργασίας για λόγους ασφαλείας. Όταν εργάζεσαι από το σπίτι σου είσαι λιγότερο εκτεθειμένους στον κίνδυνο μόλυνσης. Επίσης, η δυνατότητα ενός ευέλικτου προγράμματος από την άνεση του σπιτιού σου, φαίνεται να είναι ο ορισμός της δουλειάς των ονείρων σου.

Πηγή: poudouleveis.gr

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

twenty − eighteen =