αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣε ποιες περιπτώσεις μπορείς να πάρεις άδεια λόγω ιού (και να πληρώνεσαι κανονικά)

Σε ποιες περιπτώσεις μπορείς να πάρεις άδεια λόγω ιού (και να πληρώνεσαι κανονικά)

Αναλυτικές διευκρινήσεις για τον τρόπο λήψης της “άδειας ειδικού σκοπού” αλλά και για τις υποχρεώσεις των εργοδοτών απέναντι στις έγκυες και τις ευπαθείς ομάδες εργαζομένων δίνει η εγκύκλιος του υπουργείου Εργασίας, που έρχεται να εξειδικεύσει τα πρόσφατα μέτρα της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου.

Η εγκύκλιος δίνει και οδηγίες για τα προληπτικά μέτρα που υποχρεούνται να λαμβάνουν οι εργοδότες, ειδικά για έγκυες και ευπαθείς ομάδες, στο πλαίσιο των οδηγιών του ΕΟΔΥ για την προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων και την πρόληψη των επιπτώσεων της πανδημίας του κορωνοϊού σύμφωνα με τις διατάξεις του Κώδικα Νόμων για την Υγεία και Ασφάλεια Εργαζομένων, όπως ισχύει.

“Ένα από τα βασικότερα σημεία της εγκυκλίου είναι το εξής : Ο εργοδότης που απασχολεί εργαζόμενους, οι οποίοι εμπίπτουν στην περιπτωσιολογία συμπτωμάτων οι ίδιοι ή τα οικεία τους πρόσωπα και σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ πρέπει να παραμείνουν κατ’ οίκον, υποχρεούται να αποδεχθεί την αποχή τους από τα εργασιακά τους καθήκοντα άμεσα από τη στιγμή που θα έρθει σε γνώση του το γεγονός, στο πλαίσιο τόσο των επιβαλλόμενων μέτρων προστασίας αφενός του ίδιου του εργαζομένου και αφετέρου των λοιπών εργαζομένων, του εργοδότη και ασφαλώς των τρίτων στο χώρο εργασίας, για την αντιμετώπιση μετάδοσης του κορωνοίου, όσο και της υποχρέωσής του για την προστασία του εργαζομένου και των τρίτων για ζητήματα υγείας, σύμφωνα με την ήδη ισχύουσα νομοθεσία”, εξηγεί ο δικηγόρος – εργατολόγος Γιάννης Καρούζος.

Συνεπώς αυτό σημαίνει πως οι εργαζόμενοι με υποψία προσβολής είτε λόγω συμπτωμάτων που έχουν οι ίδιοι ή κοντινά τους πρόσωπα και εφόσον πρέπει να παραμείνουν σπίτι σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ, δικαιούνται να μένουν σπίτι και να απέχουν από τα εργασιακά τους καθήκοντα λαμβάνοντας κανονικά το μισθό τους ακόμη κι αν δεν έχουν επίσημα διαγνωστεί με τον ιό.

Ειδικότερα, συνεχίζει η ίδια εγκύκλιος, “για τη μεγαλύτερη προστασία απέναντι στην πανδημία του κορωνοϊου, συστήνεται η απομάκρυνση των εγκύων εργαζομένων γυναικών, λόγω του ενδεχόμενου κινδύνου για τις ίδιες και για το κυοφορούμενο έμβρυο”. Συνεπώς ο εργοδότης έχει ευθύνη να απομακρύνει τις έγκυες από τον χώρο εργασίας.

Αμέσως μετά η εγκύκλιος ορίζει πως “Κατά το διάστημα παραμονής του εργαζόμενου στην οικία του, ο εργοδότης υποχρεούται να καταβάλλει το σύνολο των αποδοχών του εργαζομένου, εκτός κι αν η επιχείρηση έχει αναστείλει την δραστηριότητα της στο σύνολο ή μέρος αυτής λόγω εντολής δημόσιας αρχής για την αντιμετώπιση της μετάδοσης του κορωνοϊού”

Τα ίδια ισχύον και για τους εργαζόμενους που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, όπως αυτές εξειδικεύονται κάθε φορά από τις οδηγίες του ΕΟΔΥ. Αν η κατάσταση της υγείας τους ενδέχεται να τεθεί σε κίνδυνο σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, εφαρμόζονται τα προβλεπόμενα για τους εργαζόμενους σε κατ’ οίκον παραμονή για προληπτικούς λόγους, δηλαδή καταβάλλεται κανονικά ο μισθός τους και παραμένουν σπίτι.

Αυτά διευκρινίζονται για την προστασία της υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων, στο πλαίσιο υποχρεώσεων του εργοδότη για λήψη προληπτικών μέτρων κατά της πανδημίας του κορωνοϊού.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

nineteen − one =