αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣε ποιες περιοχές της Αθήνας μπορείς να ενοικιάσεις σπίτι με 350 ευρώ τον μήνα

Σε ποιες περιοχές της Αθήνας μπορείς να ενοικιάσεις σπίτι με 350 ευρώ τον μήνα

Ολοένα και πιο δύσκολο γίνεται το να βρει κανείς ένα οικονομικό διαμέρισμα στο κέντρο της Αθήνας. Με τις τιμές ενοικίων να καταγράφουν αύξηση 20% μέσα σε ένα χρόνο, κάποιος που μπορεί να διαθέσει έως 300 με 350 ευρώ τον μήνα αναγκάζεται εκ των πραγμάτων να αναζητήσει κατοικία εκτός κέντρου.

Με ετήσια αύξηση ενοικίων της τάξης του 34% και 35% περιοχές όπως Εξάρχεια και Κουκάκι βρίσκονται σχεδόν άμεσα εκτός του ραντάρ όσων διαθέτουν ένα budget της τάξης των 300-350 ευρώ. Αντίθετα ευκαιρίες μπορούν ακόμη να βρεθούν σε πιο υποβαθμισμένες περιοχές του κέντρου όπως τα Πατήσια και η Κυψέλη, αλλά ακόμη και εκεί χρειάζεται πολύ ψάξιμο, καθώς οι περισσότερες αγγελίες αφορούν σπίτια που δεν βρίσκονται σε καλή κατάσταση.

Όπως εξηγούν μεσίτες στο insider.gr η αναζήτηση κατοικίας για ενοικίαση γίνεται δύσκολη υπόθεση για δύο λόγους:

Πρώτον γιατί αυξάνεται διαρκώς η ζήτηση. Νέοι που φεύγουν από το σπίτι τους και νέα ζευγάρια που ξεκινούν την κοινή τους ζωή στρέφονται μαζικά στο ενοίκιο, καθώς η αγορά κατοικίας βρίσκεται εκτός συζήτησης δεδομένου ότι δεν υπάρχουν κεφάλαια αλλά και οι τράπεζες δεν δανείζουν. Είναι ενδεικτικό ότι σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα το 84% των αγοραπωλησιών ακινήτων στην ελληνική αγορά γίνεται αποκλειστικά με μετρητά.

Δεύτερον γιατί μειώνεται συνεχώς η προσφορά, καθώς πολλοί ιδιοκτήτες αξιοποιούν τα διαμερίσματα τους για τουριστικούς σκοπούς. Παρά τις αυξήσεις που καταγράφονται το τελευταίο διάστημα σε πολλές περιοχές του κέντρου οι ιδιοκτήτες διαμερισμάτων μπορούν να βγάλουν περισσότερα χρήματα από την Airbnb. Αυτό ισχύει σε συγκεκριμένες περιοχές όπως το Κουκάκι, το Θησείο, τα Εξάρχεια και τα Πετράλωνα αλλά η έλλειψη προσφοράς συμπαρασύρει προς τα πάνω και άλλες όχι τόσο «τουριστικές» περιοχές. Σύμφωνα με εκτιμήσεις παραγόντων της αγοράς ακινήτων το stock των διαθέσιμων κατοικιών για ενοικίαση έχει μειωθεί κατά περισσότερο από 20% μέσα σε έναν χρόνο.

Τι βρίσκει κανείς με 350 ευρώ/τον μήνα

Με το μέσο ενοίκιο στο κέντρο της Αθήνας να διαμορφώνεται σύμφωνα με την τελευταία έρευνα του δικτύου μεσιτικών γραφείων RE/MAX στα 6 ευρώ ανά τετραγωνικό τον μήνα, θεωρητικά κάποιος να βρει ένα διαμέρισμα 58 τετραγωνικών μέτρων. Η πραγματικότητα, όμως, είναι πολύ διαφορετική ανά περιοχή.

Σύμφωνα με την εν λόγω έρευνα πιο ακριβή περιοχή παραμένει το Κολωνάκι με 9 ευρώ/ανά τμ και ακολουθεί η περιοχή γύρω από το Χίλτον (7,5 ευρώ/τμ). Κουκάκι, Ζωγράφου και Πετράλων έχουν μέση τιμή τα 6,5 ευρώ το τμ και ακολουθούν τα Ιλίσια και η Νεάπολη με 6 ευρώ το τετραγωνικό. Πιο φθηνά παρά την μεγάλη αύξηση που καταγράφηκε το τελευταίο έτος είναι τα Εξάρχεια με το μέσο ενοίκιο να διαμορφώνεται στα 5,5 ευρώ ανά τμ. Σε αυτές τις περιοχές είτε δεν μπορεί να βρεθεί κάτι, είτε γκαρσονιέρες και μικρά δυάρια μέχρι 60 τμ, που όμως στην πλειοψηφία τους έχουν παλιές κουζίνες και μπάνια.

Σημαντικά πιο χαμηλές παραμένουν οι τιμές στις υποβαθμισμένες περιοχές του κέντρου όπως η Πατησίων, η Κυψέλη, και η περιοχή ανάμεσα σε Πλατεία Αττικής, Άγιο Παντελεήμονα και Πλατεία Βικτωρίας. Εκεί με 300 ευρώ νοίκι μπορεί κάποιος  να βρει διαμερίσματα 3ου και 4ου ορόφου με δύο και τρία υπνοδωμάτια. Βεβαίως, μιλάμε για παλαιά διαμερίσματα σε πολυκατοικίες που έχουν χτιστεί την δεκαετία του 60’ και του 70’.  Ακόμη πιο φθηνά (150-200 ευρώ) νοικιάζονται τα διαμερίσματα ισογείου και οι ημιυπόγειες και υπόγειες γκαρσονιέρες σε αυτές τις περιοχές.

Λίγο πιο «τσιμπημένα» είναι τα καλύτερα ακίνητα σε περιοχές πολύ κοντά σε σταθμούς του μετρό που σύμφωνα με στοιχεία μεσιτών εμφανίζουν κατά 20% με 25% υψηλότερα ενοίκια από παρόμοια διαμερίσματα στην ίδια περιοχή που όμως δεν είναι τόσο κοντά στο μετρό. Περιοχές όπως η Ακαδημία Πλάτωνος, ο Κολωνός και άλλες του κέντρου που είναι

Πάντως ακόμη και στην ίδια περιοχή παρατηρούνται μεγάλες διαφοροποιήσεις σε τιμές ενοικίασης, οι οποίες διαμορφώνονται από πολλούς παράγοντες πέρα από την τοποθεσία, την ηλικία του κτηρίου και την εγγύτητά του στα μέσα μεταφοράς.  Οι υποψήφιοι ενοικιαστές κοιτούν για αυτόνομη θέρμανση και κουφώματα αλουμινίου προκειμένου να ξέρουν πως δεν θα «ξεφύγουν» οι λογαριασμοί ειδικά τον χειμώνα. Σημαντικό ρόλο παίζουν και τα κοινόχρηστα που θα πρέπει να καταβάλουν και βέβαια το αν υπάρχει θέση στάθμευσης.

Χαρακτηριστικές περιπτώσεις διαμερισμάτων με ενοίκιο 350 ευρώ τον μήνα:

  • Στα Άνω Πετράλωνα νοικιάζεται πλήρως ανακαινισμένο διαμέρισμα 32 τμ στον τρίτο όροφο με βεράντα.
  • Στη περιοχή Λυκαβηττός – Κολωνάκι νοικιάζεται διαμέρισμα πρώτου ορόφου 32 τμ.
  • Στον Νέο Κόσμο νοικιάζεται διαμέρισμα 40 τμ. Ανακαινισμένο το 2016 στο 11ο όροφο πολυκατοικίας.
  • Στο Πολύγωνο κοντά στα Δικαστήρια Ευελπίδων νοικιάζεται διαμέρισμα – ρετιρέ 68 τμ.
  • Στη Κυψέλη νοικιάζεται διαμέρισμα 106 τμ ημιυπόγειο, αλλά πλήρως ανακαινισμένο.
  • Στην Πλατεία Αττικής νοικιάζεται διαμέρισμα δεύτερου ορόφου 120 τμ με δύο υπνοδωμάτια και δύο μπάνια.
  • Στα Κάτω Πατήσια νοικιάζεται διαμέρισμα πρώτου ορόφου 82 τμ.
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

4 × 1 =