αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣε ποια τεχνολογική εταιρία «ποντάρει» ο Warren Buffett

Σε ποια τεχνολογική εταιρία «ποντάρει» ο Warren Buffett

Την ώρα που οι επενδυτές ταλαντεύονται για το εάν οι μετοχές τεχνολογίας υψηλών “πτήσεων” έχουν “παραφουσκώσει”, η πρόσφατη αστάθεια στον κλάδο δεν τρομάζει την Berkshire Hathaway του Warren Buffett – τουλάχιστον όχι όταν πρόκειται να πραγματοποιήσει είσοδο σε εκείνη η οποία μπορεί να αποδειχθεί μία από τις από πλέον επιτυχημένες τεχνολογικές Αρχικές Δημόσιες Προσφορές (IPO) του 2020. Ναι, διαβάσατε σωστά.

Η Snowflake, μια ταχέως αναπτυσσόμενη εταιρεία λογισμικού cloud και αποθήκευσης δεδομένων, υπέβαλε ένα τροποποιημένο ενημερωτικό δελτίο προσφοράς την Τρίτη, στο οποίο αποκάλυψε ότι η Berkshire θα αγοράσει περίπου 250 εκατομμύρια δολάρια σε μετοχές της στην τιμή της IPO και επιπλέον 4 εκατομμύρια μετοχές από άλλο μέτοχο.

Οι δύο συναλλαγές αθροίζουν συνολικά περίπου 600 εκατομμύρια δολάρια συνολικού μεριδίου στην εταιρεία, εάν εισαχθεί στο χρηματιστήριο στην τιμή των 80 δολαρίων ανά μετοχή, δηλαδή στη μέση τιμή του τρέχοντος εύρους των 75 έως 85 δολ.

Η Snowflake δηλώνει ότι έχει ως στόχο να συγκεντρώσει περισσότερα από 2 δισεκατομμύρια δολάρια με την πώληση 28 εκατομμυρίων μετοχών κατά τη δημόσια προσφορά της.

Μια “νιφάδα χιονιού” που είναι… hot

Μην αφήσετε το “παγερό” όνομα της εταιρείας να σας ξεγελάσει: η Snowflake είναι έτοιμη να καταστεί μια από τις πλέον “καυτές” περιπτώσεις που έχει δει ο τεχνολογικός κλάδος εδώ και κάποιο διάστημα.

Όταν το νέο φυντάνι κατέθεσε για πρώτη φορά έγγραφα προετοιμασίας μιας IPO στα τέλη Αυγούστου, την ίδια εβδομάδα με άλλους έξι “μονόκερους” της τεχνολογίας, μια από τις στήλες μας σημείωνε ότι η εταιρεία ξεχώριζε ως η πιο ελπιδοφόρα περίπτωση ανάμεσά τους.

Με την ηγετική της θέση στο λογισμικό cloud και τις απεριόριστες προοπτικές της, έχει το είδος του προφίλ και που οι επενδυτές θέλουν να βλέπουν σε μια IPO τεχνολογίας.

Τα έσοδα της Snowflake αυξήθηκαν κατά 121% το τελευταίο τρίμηνο, ποσοστό σημαντικά υψηλότερο σε σχέση με το μεγαλύτερο μέρος των εισηγμένων του χώρου του cloud.

Επιπλέον, η καλύτερη στο είδος της προσφορά της στην αγορά των data-analytics, η οποία βρίσκεται στα αρχικά στάδια της μετάβασης στο cloud, δείχνει ότι έχει ακόμη μπροστά της πολλά τρίμηνα ισχυρής ανάπτυξης.

Μια ασυνήθιστη κίνηση

Όσο ελπιδοφόρα κι αν είναι η Snowflake, είναι ασυνήθιστο να βλέπουμε συμμετοχή της Berkshire σε ένα τέτοιο εγχείρημα, καθώς Warren Buffett και IPO είναι δύο έννοιες που συνήθως δεν συνευρίσκονται ποτέ στην ίδια πρόταση.

“Στα 54 χρόνια της, δεν νομίζω ότι η Berkshire αγόρασε ποτέ μια νέα έκδοση”, δήλωσε ο Buffett σε συνέντευξή του στο CNBC τον περασμένο Μάιο. “Δεν μας παίρνουν καν τηλέφωνο”, πρόσθεσε ο Charlie Munger, συνεργάτης του Buffett εδώ και δεκαετίες. (Προφανώς ξεχνούν τη συμμετοχή της Berkshire στην IPO της βραζιλιάνικης εταιρείας ψηφιακών πληρωμών StoneCo το 2018. Αυτό ωστόσο είναι το μοναδικό παράδειγμα που έρχεται στο μυαλό).

Επιπλέον, το δόγμα του Buffett ήταν πάντα να μένει μακριά από εταιρείες και κλάδους τους οποίους δεν καταλαβαίνει απόλυτα. Γι’ αυτό και, τουλάχιστον μέχρι πρόσφατα, οι Big Tech δεν αποτελούσε καθόλου μεγάλο μέρος του χαρτοφυλακίου της Berkshire.

Οι περισσότεροι θεωρούν ότι πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα λάθη στην καριέρα του Buffett – το γεγονός ότι έχασε σε μεγάλο βαθμό την εκρηκτική ανάδυση των τεχνολογικών γιγάντων όπως η Apple, η Amazon και η Microsoft.

Όπως σημειώνε την περασμένη εβδομάδα ο Nir Kaissar του Bloomberg Opinion, οι τρεις αυτές μετοχές “ευθύνονται” για το 25% των κερδών σε δείκτες που αποτυπώνουν την κίνηση της παγκόσμια αγορά τα τελευταία πέντε χρόνια.

Η Berkshire δεν ξεκίνησε να “χτίζει” την τωρινή της θέση των 119 δισ. δολ. στην Apple παρά το 2016. Αγόρασε Amazon μόλις πέρυσι, με τον Buffett να έχει αποκαλέσει τον εαυτό του “ηλίθιο” που περίμενε τόσο πολύ. Κανένα από αυτά τα “στοιχήματα” δεν είχε άλλωστε πηγή τον ίδιο τον μεγαλοεπενδυτή, αλλά τους “υπασπιστές” του, Todd Combs και Ted Weschler.

Ίσως η Ομάδα Buffett να μην θέλει να χάσει την επόμενη τεχνολογική “αγαπημένη” των αγορών και έτσι να αποφάσισε να πάρει το ρίσκο με την Snowflake. Είναι πιθανό όποιος έλαβε τελικώς τη σχετική απόφαση εντός της Berkshire να μπόρεσε να κοιτάξει πέρα ​​από τις τρέχουσες μεγάλες απώλειες της εταιρείας – συμπεριλαμβανομένων των περίπου 350 εκατ. δολ. απωλειών κατά την τελευταία χρήση – και να διείδε το λαμπρό μέλλον της Snowflake.

Πηγή: Capital.gr

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

three × two =