αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣε μόλις 10 ελληνικές startups πήγε το 80% των επενδυτικών κεφαλαίων το 2019

Σε μόλις 10 ελληνικές startups πήγε το 80% των επενδυτικών κεφαλαίων το 2019

Λεφτά υπάρχουν, ωστόσο φαίνεται ότι το μεγαλύτερο κομμάτι από αυτά πηγαίνει σε συγκεκριμένες startups, μετρημένες στα δάχτυλα των δύο χεριών. Ας δούμε πως διαμορφώθηκε το σκηνικό το 2019: Πάνω από το 80% των επενδυτικών κεφαλαίων πήγε σε μόλις 10 Ελληνικές startups. Πρόκειται για επενδυτικά κεφάλαια που προέρχονται από το Equifund, αλλά και από άλλους επενδυτές.

Οι 10 startups άντλησαν συνολικά περίπου 130 εκατ. ευρώ από τα 150 εκατ. ευρώ που διοχετεύθηκαν φέτος από τους επενδυτές. Συνολικά, ενισχύθηκαν 74 εταιρίες.

Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του Found.ation και του EIT Digital (Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Καινοτομίας και Τεχνολογίας) που συντάχθηκε με την υποστήριξη του επενδυτικού κεφαλαίου Velocity.Partners, στην πρώτη θέση της λίστας με τις εταιρείες που έχουν λάβει μέχρι στιγμής για το 2019 την υψηλότερη χρηματοδότηση, φιγουράρει η Blueground η οποία εξασφάλισε 62,7 εκατ. ευρώ, ακολουθούμενη από τη Netdata με 17 εκατ. ευρώ.

Στην τρίτη θέση κατατάσσεται η νεοφυής εταιρεία Balena, εξασφαλίζοντας συνολικά περίπου 13 εκατ. ευρώ, ενώ ακολουθεί η Weengs και η Spotawheel που διεκδικούν την 4η θέση αντλώντας και οι δύο περί τα 7 εκατ. ευρώ. Την 5η θέση της λίστας με τις 10 κορυφαίες startups συμπληρώνει η Plum με ποσό χρηματοδότησης κοντά στα 6,8 εκατ. ευρώ, ενώ ακολουθεί η Sentio Solutions (Feel) με 4,1 εκατ. ευρώ.

Την 7η θέση εξασφάλισε η εταιρεία Welcome Pickups (3,3 εκατ. ευρώ), ενώ την 8η θέση «κατέκτησε» η Accusonus. Η τελευταία άντλησε στις αρχές Νοεμβρίου χρηματοδότηση ύψους 3,3 εκατ. δολ., στοχεύοντας στη δημιουργία εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης και επεξεργασίας ήχου και βίντεο.

Την 9η θέση καταλαμβάνει η Augmenta, η οποία δραστηριοποιείται στον κλάδο της αγροτεχνολογίας, δημιουργώντας ένα δικό της hardware που «λύνει» τα χέρια των αγροτών. Η εταιρεία κατόρθωσε να αντλήσει 2,7 εκατ. ευρώ μέσα από μία επένδυση στην οποία συμμετείχαν ένα αμερικανικό fund και ένα εγχώριο.

Η δέκατη θέση μοιράζεται μεταξύ της Toorbee αλλά και της Flexcar που αμφότερες κέρδισαν την εμπιστοσύνη εγχώριων επενδυτών αντλώντας εκάστη 1,5 εκατ. ευρώ.

Το ελληνικό οικοσύστημα των startups εξακολουθεί να προτιμά τις B2B υπηρεσίες. Οι τομείς των βιοεπιστημών, του λιανικού και ηλεκτρονικού εμπορίου και της Αγροδιατροφής αναδεικνύονται ως οι δημοφιλέστεροι ανάμεσα σε startups που βρίσκονται στα αρχικά στάδια της ανάπτυξής τους. Ανοδική πορεία σημειώνουν και άλλοι τομείς όπως ο Τουρισμός και η Ενέργεια.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

1 × two =