αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣε Ισραηλινά χέρια περνά το Esperia Palace στο κέντρο της Αθήνας

Σε Ισραηλινά χέρια περνά το Esperia Palace στο κέντρο της Αθήνας

Στον ισραηλινών συμφερόντων τουριστικό όμιλο Fattal Group οδεύει, εκτός απροόπτου, το Esperia Palace, ένα από τα τελευταία εναπομείναντα ξενοδοχειακά ακίνητα-φιλέτα στο κέντρο της Αθήνας και πλησίον της πλατείας Συντάγματος. Σύμφωνα με πληροφορίες της Καθημερινής, ο όμιλος Fattal υπέβαλε την υψηλότερη προσφορά, στο πλαίσιο του διαγωνισμού που πραγματοποιήθηκε χθες, με το μηνιαίο τίμημα να ορίζεται σε 95,8 χιλιάδες ευρώ.

Χαμηλότερη προσφορά της τάξεως των 94,25 χιλιάδων ευρώ προσέφερε η Yasbek από τον Λίβανο, που συνεργάζεται με τον ξενοδοχειακό όμιλο της Marriott, ενώ το κοινό σχήμα του ομίλου Βερούκα της αλυσίδας Βazaar, με τη γαλλική Accor βρέθηκε τελικά στην τρίτη θέση, με το προσφερόμενο τίμημα να ανέρχεται σε 90.000 ευρώ μηνιαίως. Ως εκ τούτου, ο ισραηλινός όμιλος της Fattal αναδεικνύεται από τον ΕΦΚΑ, που είναι ο ιδιοκτήτης του ακινήτου, ως προτιμητέος επενδυτής για την εκμετάλλευση του ξενοδοχείου, που βρίσκεται στη συμβολή των οδών Εδουάρδου Λω και Σταδίου 22.

Βάσει των όρων του διαγωνισμού, ο νέος μισθωτής του κτιρίου των 12.235 τ.μ. θα προχωρήσει σε εργασίες ανακατασκευής και αναβάθμισης των χώρων του ακινήτου, το οποίο θα επαναλειτουργήσει ως ξενοδοχείο πέντε αστέρων. Το ελάχιστο ύψος της επένδυσης έχει οριστεί σε 10,5 εκατ. ευρώ. Αντίστοιχα, ο χρόνος εκμίσθωσης του ακινήτου έχει καθοριστεί σε 30 χρόνια, με δικαίωμα παράτασης για άλλα 10 χρόνια, με τη σύμφωνη γνώμη αμφοτέρων των πλευρών. Σημειωτέον ότι εκτός από το ξενοδοχείο, προς εκμίσθωση βρίσκονται επίσης και τέσσερα καταστήματα στο ισόγειο του κτιρίου. Πέραν του ελάχιστου και εγγυημένου μισθώματος που θα εξασφαλιστεί από τον πλειοδότη του διαγωνισμού, προβλέπεται και η καταβολή ετήσιου μεταβλητού μισθώματος, το οποίο υπολογίζεται ως ποσοστό 1,2% επί του συνολικού ετήσιου τζίρου του αναδόχου, εφόσον αυτός υπερβαίνει τα 6 εκατ. ευρώ σε ένα οικονομικό έτος.

Το Esperia Palace ήταν από τα πρώτα που διέκοψαν τη λειτουργία τους λόγω της οικονομικής κρίσης, το 2010, καθώς μάλιστα λόγω νομικού κωλύματος, το Ταμείο Νομικών αδυνατούσε να συναινέσει στο αίτημα έκπτωσης επί του ενοικίου που είχε συμφωνηθεί με τον τότε εκμισθωτή, τον όμιλο του Μ. Καλλίγερου.

Εκτός από το συγκεκριμένο ακίνητο, τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ολοκληρωθεί η διαγωνιστική διαδικασία και για το ιστορικό κτίριο του πρώην Εφετείου, ξενοδοχείο Ambassadeur, επιφάνειας 9.000 τ.μ. που βρίσκεται στην οδό Σωκράτους 65-67. Αντικείμενο διαγωνισμού για ανάπτυξη ξενοδοχείου αποτελεί επίσης ένα ακόμα διατηρητέο νεοκλασικό ακίνητο στην οδό Ζαλοκώστα 7-9, επιφάνειας 1.600 τ.μ., επίσης ιδιοκτησίας του ΕΦΚΑ. Στη συνέχεια θα ακολουθήσουν και άλλα ακίνητα, κυρίως όσα κρίνονται κατάλληλα για χρήσεις γραφείων. Στο πλαίσιο αυτό, τις επόμενες εβδομάδες θα προκηρυχθούν και οι διαγωνισμοί για επιπλέον 10-15 ακίνητα, τα οποία βρίσκονται επίσης στο κέντρο της Αθήνας.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

ten + 5 =